Hegen

diamagneettinen levitaattori

(klikkaa kuvia, niin näet ne isompina)

spinatom.gif Hege spinatom.gif
Ensimmäiset kokeilut kahdella Cu-levyllä ja NdFeB-supermagneetilla. Vaikka kupari onkin kaikista heikoin diamagneettinen metalli, kokeilu onnistui näinkin hyvin.

 

Protokoe1

 

Protokoe2
Parempaa metallia, eli sinkkiä, olisi ollut saatavilla helposti ja halvalla. Biltemasta saa teräsveneen syöpymisen estoon tarkoitettuja sinkkianodeja.
Vismuttia kuitenkin pitää jostain saada, koska se näyttää olevan parasta metallia tähän tarkoitukseen. Eikä se ole edes myrkyllistä. Keksin, että helpoiten sitä saa haulikon patruunoista, joissa on vismuttihaulit. Ei tosin ole puhdasta vismuttia, vaan seosaineena on hiukan tinaa. Seostus Bi96Sn4.

 

Protokoe3

 

Protokoe4
Ja vielä viimeiset kokeilut kuparilevyillä ja NdFeB-magneetin palasella.

 

Tilatut NdFeB-magneetit saapuivat I-Magnet Oy :ltä. Valitettavasti magneettien teho on NdFeB-magneettien tehoalueen alapäästä.

 

NdFeB-magneetit

 

NdFeB-magneetti
Neorem Magnets lähetti minulle "free samplen", jossa oli yksi sopiva nappi mukana. Pyysin Neorem 412a-materiaalista valmistettuja, mutta varma en asiasta voi olla, että mitä sain. Tämä paras nappi on vain 5 x 10 mm, mutta sillä voi nostaa 2,5 kg:n teräspalan ilmaan!

 

Nostomagneetiksi sopii hyvin erittäin tehokas NdFeB-magneetti, jossa yhdeksän yksittäistä magneettia. Tämä möhkäle nostaa vaivatta 20 kg:n käsipuntin ilmaan. Magneetit ovat peräisin Posalux CNC-poran lineaarimoottorista.

 

Nostomagneetti

 

Vismuttipatruunat
Sain vihdoin rasiallisen vismuttipatruunoita, joissa 36 g:n haulilataukset.

 

Patruunoista purettiin haulit kahteen erään, sulatettiin nestekaasuliekillä ja valettiin tekemääni sisähalkaisijaltaan 48 mm olevaan teräsmuottiin. Levyistä tuli 10 mm paksuja, kuten olin laskenut ja painoivat 173 ja 174 g. Mutta, mutta... Puhdasta vismuttia esittävissä kuvissa metalli oli selvästi punertavan sävyistä. Nämä minun levyni olivat lähes hopeanharmaita, ja levitaatio onnistui paljon huonommin kuin Cu-levyillä. Lähti patruunatehtaalle kysely haulimateriaalin koostumuksesta. PRKL!

 

Vismuttilevyt

 

99,8% vismutti
Algol Oy:n tuotevalikoimaan kuuluu myös vismutti. Tiedustelin asiaa ja sain vastauksen; puhdasta vismuttia saa noin viiden kilon harkkoina. Kilohinta on kyllä aika suolainen; 24,71 EUR veroineen. Parisataa grammaa jo riittäisi levitaattoriin, mutta kun nyt pakko ostaa 5 kg, niin tehdään sitten kunnon levyt kerralla. Tässä pätee se "enämpiparempi"-metodi. Kuparilla tuli testattua ja totesin, että levitointi ei toiminut ollenkaan 1,2 mm levyillä, 6 mm levyillä toimi ja 12 mm levyillä parhaiten. Eli siitä ylijäävästä neljästä kilosta riittää myytävää kiinnostuneille. Kysyä voi tästä, jos kiinnostaa tehdä oma levitaattori.
Algolilta kävin ostamassa 4,1 kg:n vismuttiharkon hintaan 101,30 EUR. Nyt täsmää metallin väri ja jännä kiteinen rakenne. DivX5 koodattu levitointikoe video vismuttipaloilla. Selvisi se punertavan värin syykin näkemissäni kuvissa; kamera ymmärtää keinovalossa vismutin liki kuparin väriseksi, vaikka se ei siltä oikeasti näytä. Kiinnostaa kyllä edelleen, että mitä sotkua niissä haulikon vismuttipatruunoissa oli. Yllättäen ei ole tullut vastausta kyselyyni patruunatehtaalta...

 

Poikki murrettu vismuttiharkko

 

Levitor MK 1.0
Vismuttilevyt valettu. Muottina toimi peltimuki mallia SA-INT. Hioin näkyvät pinnat suoriksi ja kiiltäviksi ja piiloon jäävät puolet vain hiukan suoremmiksi. Vanerit ja kuparilevy hiottu ja lakattu. Teräspalikka maalattu ja lakattu. Laitteen toimintaperiaatehan on tämä; maan vetovoima vetää levitoivaa magneettia alas ja nostomagneetti ylös. Vismuttipalat taas pyrkivät työntämään levitoivaa magneettia pois läheisyydestään. Nämä kaikki voimat kun saa tasapainoon, on tuloksena "ikuisesti" leijuva magneetti, joka ei tarvitse leijuakseen minkäänlaista ulkoista energianlähdettä. DivX5 koodattu video 1,2MB 320x240 resolla, kesto 60s. DivX5 koodekin voi ladata tältä sivulta, mikäli olet myöhässä koneesi päivityksissä tuoreimpien videokoodekkien osalta.
Sama video löytyy tästä MPEG-1 koodattuna ja on kooltaan 2,9MB. Näkynee useimmissa koneissa.
Vastaava laite teorisoitiin vuonna 1939 ja toteutettiin vuonna 1956. Siinä välissä oli monta professoria, jotka "todistivat", että laitetta on mahdotonta tehdä... Dokumentin magneettilevitaatiosta voit lukea englanniksi tästä.
radioactive1.gif radioactive2.gif radioactive3.gif radioactive2.gif radioactive1.gif