Pattitilanne Myllypurossa laukesi kiinteistöviraston johdon vaihduttua


Alakiventie 8:n asukkaiden pitkä painajainen päättyi

HU Jussi Vehkasalo
Ongelmajätekaatopaikan päälle rakennetuissa Myllypuron Alakiventie 8:n taloissa asuvat ovat päässeet neuvotteluratkaisuun Helsingin Kaupungin kanssa. Kauppakirjat yhdestätoista vielä asutusta huoneistosta kirjoitettiin niiden omistajien ja kaupungin välillä kesä-heinäkuun vaihteessa. Talojen asukkaat poistuvat asunnoistaan vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen Alakiventie 8:n talot revitään maan tasalle naapuritontilla sijainneiden kerrostalojen tapaan.
- Kyllä minä nyt olen helpottunut, kun neljä ja puoli vuotta kestänyt asian vatvominen saatiin vihdoin päätökseen. Täytyy kyllä ihmetellä, että pääkoppa on vielä jossakin kunnossa kaiken tämän väännön jälkeen. Tavaton katkeruus tästä jää kaupungin virkamiehiä kohtaan. Koko homma hoidettiin ihan kuin järjen käyttö olisi kielletty, valittelee Alakiventiellä asuva Hilkka Lindström. Lindström kiittelee kiinteistövirastossa kevättalvella aloittanutta virastopäällikköä Matti Rytkölää tämän edeltäjäänsä inhimillisemmästä otteesta.
- Luulen, että hän ymmärsi heti, millainen kivireki hänellä on tämän asian myötä vedettävänään. Virkamiehet tämän homman alun perinkin sössivät. Kaupungilla meni kuukausittain kymmeniä tuhansia euroja talojen vastikkeiden ja vuokrien maksuun. Samaan aikaan kaikki kaupunginjohtajat huusivat rahapulaa. Tämä reikä olisi ollut helposti tukittavissa tarjoamalla meille kaikille asunnoista alun perin sellaiset hinnat, että meidän ei tarvitse vastaavaa ostaessamme ottaa lainaa.


Aiemmin muuttaneiden asiat hoitamatta

Vaikka nyt saatu päätös onkin lopullinen yhdessätoista huoneistossa vielä asuneiden kohdalta, on taloista aiemmin muuttaneilla vielä kana kynittävänä kaupungin kanssa. Moni heistä joutui muuttaessaan ottamaan isojakin lainoja saadakseen entistä vastaavan asunnon.
- Tämä on tällainen kompromissiratkaisu. Tässä sai pitkään olla yhtenä kysymysmerkkinä, kun kaupungin puolelta ei otettu mitään yhteyttä. Kauppasummaan en ole vieläkään täysin tyytyväinen, mutta se, että asia nyt vihdoin saatiin päätökseen tuntuu kyllä hyvältä, huokaa Mikaela Mandalios. Hän korostaa, että kaupungin kanssa nyt tehtyyn kokonaissopimukseen eivät kuulu kaatopaikkajätteiden mahdollisista terveydellisistä haittavaikutuksista aiheutuvat kysymykset.
- Sellainen olo koko prosessista tuli, että pikkuvirkamiehet yrittivät päteä asiassa kuin asiassa.