Vinyylikloridia syntyy mikrobitoiminnan tuloksena

Vinyylikloridia valmistetaan myös teollisesti ja sitä käytetään mm. PVC-muovien (polyvinyylikloridi) valmistuksessa. Aine on erittäin myrkyllistä ja se aiheuttaa syöpää, todetaan Työterveyslaitoksen kemikaalikortissa. USA:ssa ATSDR:n vaarallisimpien myrkkyjen lista sijoittaa vinyylikloridin aivan kärkipäähän, neljänneksi (sijoitus määräytyy myrkyllisyyden lisäksi aineen yleisyydellä ja todennäköisyydellä joutua ihmisiin).

Kaatopaikoissa vinyylikloridia syntyy itsestään, kun mikrobit käyttävät ravinnokseen tetrakloorieteeniä ja trikloorieteeniä. Vaikka kaatopaikassa siis olisi vähän tetra- ja trikloorieteenejä, ei se tarkoita sitä, että näin olisi aina ollut: alkuaan kyseisiä myrkkyjä on saattanut olla suuriakin määriä, mutta aikojen saatossa mikrobit ovat syöneet niitä ja muuttaneet ne vinyylikloridiksi (ks. grafiikka). Pahinta tässä on vielä se, että prosessissa aineiden myrkyllisyys kasvaa monisatakertaiseksi.

Kaasuna vinyylikloridi on saattanut kulkeutua kaatopaikan päälle rakennettuihin taloihin.

Grafiikka tutkimuksesta ”Klooratut eteenit pohjavesien pilaajina”, Marko Kolari ja Mirja Salkinoja-Salonen, julkaistu Vesitalous 2/93 lehdessä.

Tetra- ja trikloorieteenejä on käytetty kemiallisissa pesuloissa ja erilaisissa maalaustehtävissä poistamaan rasva ja lika maalattavilta pinnoilta. Niitä löytyy lähes kaikista vanhoista kaatopaikoista. Kuinka suuria määriä niitä on aikoinaan kuljetettu Alakiventien kaatopaikalle, ei ole vielä tiedossa. Nykyisin ne ovat ongelmajätteitä.