Kantrikustaa

(Teppo Nuorvan kotisivut)

Kantrikustaa syntyi, kun Jaakko Löytty oli 70-luvun lopulla nuorisomuusikkona Jyväskylässä. Yhtye muodostui silloisista seurakuntanuorista:
  • Teppo Nuorva (laulu, kitarat),
  • Seppo Wuolio (laulu, akustinen kitara),
  • Harri Rantanen (basso, dobro, mandoliini, huuliharppu),
  • Markku Hämäläinen (rummut),
  • Petri Tiusanen (koskettimet) ja
  • Jyrki Ojalainen (viulu).

Yhtyeen syntymisestä kertoo Harri Rantanen:

"Jaakko Löytyllä oli 70-luvun puolivälissä ensin itsellään orkesteri Kantrikustaa, jossa oli myöhemmän Kantrikustaan jäsenistä mukana vain Petri Tiusanen. Muita oli srk:n nuoriso-ohjaaja Juke Ruotsalainen ja basisti Pössy, saattoipa itse Seppo Lindellkin olla joskus mukana. Me muut olimme pistäneet bändin pystyyn syksyllä -77. Nimiä oli Nenä, Country-nose ym ihmeellistä. Jaakko päätti keväällä -78 pistää oman bändinsä hyllylle ja tarjosi Kantrikustaa-nimeä meidän käyttöömme. Otimme tuon meidän mielestä mahtavan nimen käyttöömme ilomielin. Tähän asti olimme soittaneet kantristandardeja ja Johnny Cashia. Juhannuksena -78 teimme ekan keikan Kantrikustaana ja niin, että oli jo joitakin omia biisejä. Elokuussa lähdimme sitten Tampereelle Löytyn siipien suojissa purkittamaan omaa ekaa levyä."

Kantrikustaa julkaisi kaksi LP:tä: Traktorilla taivaaseen vuonna 1979 ja Kulisseja vuonna 1982. Laulut ovat yhtyeen nimen mukaisesti pääasiassa kantria. Joukossa on mm. reippaita ja hauskoja lauluja, kantaaottavia lauluja sekä lauluja pienen ihmisen arkisista huolista. Kuuluisin Kantrikustaan lauluista lienee Nuoren Seurakunnan Veisukirjassa jo klassikoksikin päässyt Tuu mun vaimoksen, joka on osa Kulisseja-levyllä olevaa "Kansallisromantiikka-trilogiaa" (Tuu mun vaimoksen - Raivaus - Herra antoi, Herra otti).

Yhtye hajosi vuonna 1983 Evankelisten Musiikkimessujen jälkeen, mutta on esiintytyt sen jälkeen vuonna 1994 ja viimeksi Jyväskylässä Orjalaiva-tapahtumassa 2003.

Myöhemmin ainakin Harri Rantanen on toiminut studiomuusikkona ja Teppo Nuorvalta on tehnyt 90-luvun alussa soololevyn ja keikkaillut mm. yhdessä Jouko Mäki-Lohiluoman kanssa. He tekivät yhteisen levyn Pitkä päivä, lyhyt yö vuonna 1989. Tepon yhteistyö Joukon kanssa jatkuu edelleen, ja vuonna 2000 ilmestyi Toisten tie, kuin suoraan jatkona edelliselle (huomaa molempien kansissalehdillä olevat kitara- ja matkalaukku).


Levyjä:


ks. myös muita suomalaisia gospelveteraaneja

Ilmoittele korjauksista ja kysymyksistä sivujen tekijälle <arilaine(a)nic.fi>
(viimeinen päivitys 05.10.2003)