Jos Sinulla on lisättävää, kerrottavaa, mielipiteitä, tms. niin lähetä s-postia osoitteeseen pdunkel@nic.fi

 

COMPAQ AERO 2130

Laitteen merkki ja malli:

Compaq Aero 2130

Koko:

8,5 x 13,4 x n.2 cm

Paino:

260g

Hinta:

n. 2000mk(?)

Hyvää:

Akut, värinä hälytys, värinäyttö, WinCE.

Huonoa:

Ei näppistä, hidas, WinCE.

Muuta:

Kätevä sähkö kalenteri, joka korvaa perinteisen parilla lisämausteella vielä höystettynä. Synccaus pöytäkoneelle onnistuu pudottamalla laite dockiin, siinä kaikki. Paitsi jos kotikoneesi ei olekkaan wintos-laite!

Tämä johtuu Aeron käyttöjärjestelmästä Windows CE (2.11). WinCE käyttöjärjestelmän etu taas on monipuolinen free- & shareware ohjelmatarjonta.

Virtalähde Aerossa on vakiona Li-Ion akku, jonka pitäisi siis olla tunteeton Ni-Cd akkujen muisti-ilmiölle. Akun voi kyllä vaihtaa, mutta vara-akun hinta voi olla korkea. Sinällään käyttö muistuttaa hyvinkin paljon kännykän käyttöä. Töpseli kiinni ja latautuu. Mukana on myös dock-asema, johon muuntajan voi kiinnittää. Tällöin laite latautuu samalla, kun se siirtelee tietoja pöytäkoneelle ja takaisin.

Näyttö: Näyttö on 320x240 pisteen resoluution omaava TFT-värinäyttö. Vakiona laitteessa on vain 256 väriä, mutta Compaq:lta saatavan ohjelmistopäivityksen myötä värimäärä nousi 65536:een! Tämä värimäärä riittää jo kuvienkin katseluun. Laitteessa on taustavalo, joka onkin hiemankin hämärässä tarpeen, mutta jostain syystä kontrasti heikkenee ikävästi taustavaloa käytettäessä. Näyttö on tietenkin kynämikrojen tapaan kosketusnäyttö.

Kotelo: Kotelo on edestä hopean värinen ja takaa tumman harmaa. Se on kauttaaltaan muovia, mutta niinhän kaikki laitteet nykyään. Laitteen mukana tulee nahkakotelo, joka on omituisen lyhyt! Laiteesta jää törröttämään n.1cm kotelon ulkopuolelle. Tämän on kai tarkoitus helpottaa sanelukone käyttöä tai jotain, mutta on mielestäni lähinnä ärsyttävä.

Muisti: Koneessa on vakiona 16Mb muisti. Lisäksi laitteessa on CF-II korttipaikka. Tähän saa massamuistiksi joko "vakio" CF-kortteja tai jopa IBM:n Microdriven. Näin tallennuskapasiteettia voi nostaa vaikka 340Mb:een ( 1 GB! suom.huom.) asti! Lisäksi sisäinen muisti on WinCE:n tapaan jaettuna ohjelma ja tallennusmuistiin. Mikä on mielestäni idiootti tapa käsitellä muistia, mutta mitä muuta voi Microsoftilta odottaa.

Näppis: Siis mikä? - Ei ole. Tämä on ikuinen kiista siitä pitääkö PDA:ssa olla näppis vaiko ei. Tässä ei ole. Laitetta käytetään kynällä ja mikäli haluaa jotain kirjoitella pitää se tehdä minikokoisella virtuaalinäppäimistöllä näyttöä tökkimällä tai Palm tyyppisiä kirjaimia sille varattuun neliöön piirtelemällä. Siis mitään sähköposteja tällä ei kirjoitella. Mutta luetaan kyllä. Lisäksi kalenterimerkintöihin raapustelu riittää mainiosti.

Kaiutin: Pieni. Koneen takana olevien reikien takana on ilmeisimmin jonkinlainen piezokaiutin. Lisäksi laitteeseen saa korvanapin, mutta se on tarkoitettu saneluun. Nappi on siis vain toiseen korvaan, mutta sen johdossa on lisäksi mikrofoni kännyköiden HF-nappien tyyliin. Mihinkään MP3-hifitoistoon tätä laitetta ei siis voi suositella. Mutta aamulla laitteen metelöintiin kyllä varmasti herää.

Muuta: Aeron erikoisuus on värinähälytys. En ole aiemmin törmännyt missään PDA:ssa tähän ominaisuuteen, joka on mielestäni loistava! Tämän soisi todellakin yleistyvän! Pientä piipitystä on aivan mahdoton kuulla kaupungin metelissä ruuhkabussin kiihdyttäessä korvan juuressa ja katuporan poratessa toisella puolella. Sen sijaan värinän tuntee kyllä, mikäli laite vain on lähellä ihoa. Ainoa huono puoli tässä toiminnossa oli, että värinän saa päälle vain mikäli äänet on kokonaan hiljennetty. Tyhmää!

Back-up: Helppoa, mikäli pöytäkone sattuu olemaan 95:lla tai NT4:llä varustettu. 98:lla ja 2000:lla en saanut toimimaan varmasti. Voi olla että vika on vain omassa tyhmyydessäni. Toisaalta mukana tulevan sync-softan päivitys uusimpaan Active Sync 3.0:aan paransi tilannetta, muttei täysin poistanut ongelmia. Yhteys pätki edelleen. Mutta onneksi CF-kortille kopiointi on helppoa ja varmaa. Lisäksi se on todella nopeaa verrattuna 115kbps vauhdilla matelevaan sarja tai infrapuna-liitäntään.

 

Toiminnot, ohjelmat, softa:

 

Ohjelmat: Koneeseen on ahdettu WinCE:n lisäksi kalenteri (tärkein) muistivihko (myös piirroksille), osoiterekisteri, "ToDo-lista", sanelukone, joku web-selaimen korvike (Channel browser, jota en ole kokeillutkaan), kuvien katselu ohjelma, sekä lisäksi löytyy tärkein eli pasianssi...

Kalenteri: Toimii kiitettävästi ja synkronoi tietonsa pöytäkoneen Outlookin kanssa. Viikko näkymä tosin on ahdas kapealla näytöllä, eikä tapaamisiin voi linkittää muiden ohjelmien tietueita (kuten Newtonissa tai Psionissa).

Muistivihko: Lyhyiden muistiinpanojen ja yksinkertaisten kaavioiden piirtelyyn. Lisäksi pöytäkoneelta tuotuja teksti-tiedostoja voi lueskella tällä ohjelmalla.

Osoitteisto: Mielestäni hieman kankea käyttöliittymä ja hankalat hakutoiminnot. Käytännössä listaa scrollaamalla löytää etsimänsä nopeimmin. Jälleen linkitys tietueiden välillä uupuu... Synkronoi tietonsa Outlookin kanssa.

ToDo-lista: Itse en osaa käyttää tämmöisiä. Kalenteri hoitaa saman asian minulle, koska se hälyttää tapaamisista tai muista asioista etukäteen. Tämäkin synkronoi Outlookin kanssa.

Sanelukone: Näppärä ominaisuus, jolla voi esim. autoillessa tai muuten varattuna ollessaan yhden napin painalluksella sanella muistiin asiansa.
Nappi ja mikrofoni ovat aina paljaina, myös Aeron ollessa nahkakotelossaan, joten ei tarvitse kaivaa sitä joka kerta esille. Toimii...

Channel-browser: JOS käyttäisin exploderia ja kanavia, sekä omistaisin 95:lla varustetun peeceen, niin sitten se kai hakisi jotain sivuja Aeroon lähes automaagisesti?

Kuva-selain: Tämä on kätevä Compaq:n lisäämä ohjelma, jolla voi katsella vaikka digikameralla otettuja kuvia. Se osasi listata suoraan kaikki CF-kortilla olevat kuvat ilman mitään asetuksia. Muuten todella hyvä ohjelma, paitsi koneen hitaus korostui vähänkin isompia kuvia ladattaessa (>100Kb).

Solitaire: Mitä olisi mikään wintoos ilman sitä?

 

Liitännät:

Infrapuna (IrDA). Tällä voi kätevästi synkroinoida laitteensa Laptopin kanssa ja vaikka siirtää niitä digikuvia, joita on kameralla ottanut. Lisäksi sen kautta voi laitteeseen "kytkeä" infrapunalla varustetun kännykkänsä.

"Multiliitin". Tämä on se liitin, jonka kautta kone kytkeytyy telakkaan. Telakasta taas lähtee piuha, jonka voi kytkeä PC:n sarjaporttiin. Liitin ei tunnu olevan pölylle tai rasvalle ollenkaan herkkä!

CF-paikka. (CompactFlash-korttipaikka) Tänne saa laitettua sen muistipalikan, modeemin tai verkkokortin!

Virta-pistoke. Tähän saa tökittyä laturin, kun lataa Aeroa matkan päällä.

 

Muutama nettisivu:

CeMonster Wince-hemmojen mesta
Compaq-itse

Loppukaneetti:

WinCE-kynä-PDA:ksi ihan positiivinen kokemus. Ongelmia aiheuttaa lähinnä WinCEn raskaus, eli kaikkea joutuu odottamaan liian pitkään. Näyttö on heikohko kontrastiltaan taustavalon kanssa, mutta ilman valoa mukava. Compaq on tuonut markkinoille korvaavat mallit, joissa on uudempi WinCE versio ja tehokkaampi prosessori. Näistä ainakin jälkimmäinen on tarpeen.

Asiantuntija:

herra Tuukka Uusheimo

takaisin etusivulle
Puuttuiko jokin? Emailaa pdunkel@nic.fi