Jos Sinulla on lisättävää, kerrottavaa, mielipiteitä, tms. niin lähetä s-postia osoitteeseen pdunkel@nic.fi
Sivuille lisätään
KAIKKI emailitse tulleet laitekokemukset, yms. Lähetä käyttökokemukset heti paikalla!!

Yleistä PDA-tietoa

Näiden sivujen tarkoitus on antaa vastaus joihinkin sellaisiin kysymyksiin mitä PDA-laitteen hankintaa harkitsevan mielessä liikkuu. Tässä muutamia tärkeitä PDA-laitteelle tärkeitä seikkoja:

 
Toimivuus. Laitteen on toimittava - usko tai älä, mutta kaikki kaupan olevat laitteet eivät toimi. Hälytysääni voi olla liian hiljainen, tieto katoaa, kone tilttailee, näytöstä ei saa selvää, jne.
 
Pattereiden kesto. Kokemusteni mukaan laitteiden pattereiden/akkujen kesto vaihtelee muutamasta tunnista n. vuoteen. Laite, josta loppuu virta kentällä on huono. Hyvä juttu on, jos se toimii yleisillä patterimalleilla (kuten sormikoko), tai on muuten helposti ladattavissa.
 
Kompaktius. PDA-laitte ei toimi jos sen ottaa mukaan vain joskus. Koko idea on siinä, että se on aina mukana. Mitä pienempi laite sen helpompi se on pitää mukana. Mukanapidettävyyttä vähentää suuresti se, jos mukana on kannettava myös laturia, tms.
 
Fyysinen kesto. Vaikka PDA:ta pitääkin aina varovasti joutuu se melkoiselle röykkyytykselle alttiiksi. Jo pelkästään sään takia kone on välillä kylmässä ja kosteassa. PDA joutuu myös pölylle ja lialle alttiiksi, iskuille ja naarmuille - joskus PDA:n päällä jopa istutaan! Jos vekottimessa on aukeava kansi, avataan se luultavasti n. 1000 kertaa vuodessa. Patterikotelo avataan satoja kertoja... Laitteen on kestettävä kaikki tämä ja paljon muuta.
 
Toimintavarmuus. Tiedossa on laitteita, jotka ovat hävittäneet siihen laitetut tiedot. Olipa syy sitten käyttäjän moka tai laite-bugi niin epävarmuus laskee käyttöastetta huomattavasti. Parhaat laitteet eivät tilttaa kertaakaan, koskaan.
 
Jos hankkii itselleen PDA-laitteen niin tässä on muutama hyvä vinkki:
 
  • Tee laitteen tiedoista varmuuskopiot, pöytäkoneeseen, muistikortille, tms. Mitä enenmmän käytät laitetta sen enemmän siellä on Sinulle tärkeitä tietoja, joiden katoaminen aiheuttaa päänvaivaa. Ja vaikka laite itsessään olisi toimintavarma voi se jäädä tiejyrän, tms. alle....
  • Opettele käyttämään laitetta. Lue käyttöohjeet ja suorita PDA-sulkeisia. Monet laitteet ovat niin viimeisen päälle suunniteltuja, että niissä on jo valmiiksi käyttöä helpottavia ja nopeuttavia ominaisuuksia. Opettele tekemään muistiinpanot nopeasti, (usein sanelutoiminto on ainut järkevä), jne.
  • Oikea asenne. Älä epäröi käyttää PDA-laitettasi vaikka joskus tuntuu olevan sosiaalisesti hyväksytympää käyttää filofaxia tai timex allakkaa kuin PDA:ta. Kynäohjatut laitteet ovat ehkä helpompia käyttää julkisessa tilanteessa kuin näpyteltävät (psykologinen vaikutus)?
  • Tottele PDA-muistutuksia. Kun koneesi piippa, jotta muistaisit laittaa kännykkäsi latuuksiin, tms., niin tee se heti - tai käytä PDA:n torkkuviivettä, jos sellainen on. Mutta jos jätät tekemättä omat muistutuksesi niin hälytykset kärsivät nopean inflaation...
  • Pidä laitetta aina mukana. Kuulet tärkeän muistutuksen vain jos laite on mukanasi. Ja voit olla varma, että PDA:si piippaa juuri silloin kun itse olet vessassa, tms. Opettele myös vaientamaan PDA:si ja mykistämään se etukäteen kun menet elokuviin, kokoukseen, tms. Jos pystyt ennakoimaan päiväohjelmasi voit myös parantaa todennäköisyyttä sille, että PDA piippaa juuri oikeaan aikaan. Muistuttaa ruokaostoksista kun olet kotimatkalla, jne.

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko PDA käytännössä toimiva laite? Kyllä on. Jos on innostusta sen verran, että jaksaa lukea ohjeet läpi niin PDA-korvaa monta muuta laitetta ja hoitaa näiden tehtävät jopa paremmin. Moni perus-pda pystyy erottamaan arkipäivät viikonlopusta ja lyömään jo siten herätyskellon tehtävät moninverroin - ja lisäksi herätys voi tapahtua mielyttävämmällä äänellä, viserryksellä, tms. Yleensä PDA:n keskeisin tehtävä on allakka/muistion toiminnot ja tässäkin PDA on lyömätön - saat s-postitse tiedon tulevasta tapahtumasta, pda:lla voit liittää tuon tekstin suoraan allakkaan, josta se myös löytyy. Ja paljon muuta.

Sujuuko s-postitus pda:lla? Kyllä. Kalliimmat laitteet pystyvät hoitamaan s-postit, sekä kiinteän liittymän tai kännykän kautta

Sujuuko surffaus pda:lla? Kyllä. Kaikki PDA-softat eivät hallitse kaikki www-sivuja. Toisaalta, esimerkiksi Psionin www-softalla sivuja voi zoomata ja surffaus toimii erittäin hyvin. Esimerkiksi nämä pda-sivut näyttävät pda:n ruudulla tältä:

 

kuva pda-www-surffauksesta

 
Onko kallista surffata emailata kännykkä/pda yhdistelmällä? Esimerkiksi muutaman s-postin lähetys ja muutaman vastaanotto vie n. 3-4 minuuttia. Jos www-sivujen osoite on tiedossa niin sinne surffaa kohtuullisen nopeasti ja hakee haluamansa tiedon. City-liittymällä tämä maksaa n. 50p/min.

Tarvitseeko laajennusta? Kyllä ja ei, esimerkiksi CF-korttipaikka on hyvä jos haluaa lähettää digi-kuvia suoraan kentältä. Kuaat ensin kameralla, siirrät kameran cf-kortin pda:han ja lähetät ne suoraan siltä paikalta emailitse!

Onko pakko olla peecee, jotta voi käyttää PDA:ta? Riippuu pda-laitteesta. Toiset koneet ovat täysin pöytäkoneesta riippumattmia ja toiset on suunniteltu pöytäkoneen jatkeeksi. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että pda-laite on se tärkeämpi tietokone, jonne kerääntyy kentältä tietoa ja jota hyödynnetään kotona, töissä tai missä sitä sattuu olemaan. Suuri osa laitteista on suunniteltu sillä perusteella, että se tärkeä sisältö syntyy Windows-ympäristössä ja ladataan pöytäkoneesta taskuun mukana kuljetettavaksi - nämä laitteet vaativat käytännössä pöytäkoneen.

Mitä PDA:lla voi oikeasti tehdä? Lyhesti sanottuna sillä voi tehdä kaikkea mitä "tavallisellakin" tietokoneella, eli kirjoittaa ja tulostaa tekstiä, lähettää/vastaanottaa fakseja, käyttää Internettiä, lähettää/vastaanottaa sähköpostia, talukkolaskenta, tietokannat, tehdä nettisivuja, manipuoloida ääniä, kuvia, hankkia uusia ohjelmia, pelejä, yhdistää gps-laitteeseen, yms. Lisäetu PDA:ssa on sen koko, laite mahtuu taskuun ja se on aina mukana - se on myös sen haitta, näppäimistö ja näyttö ovat pieniä ...

 

 

 (lisää tulossa...)

takaisin etusivulle
Puuttuiko jokin? Emailaa pdunkel@nic.fi
Lue PDA-sivujen saamaa palautetta