Jos Sinulla on lisättävää, kerrottavaa, mielipiteitä, tms. niin lähetä s-postia osoitteeseen pdunkel@nic.fi

 

Philips NINO 300Philips Nino 300

Laitteen merkki ja malli:

Philips Nino 300

Koko:

8,5 x 13,5 x n.2 cm

Paino:

220g

Hinta:

Nyt alle 2000mk (?), "sillon joskus" 3500mk

Hyvää:

Pieni koko, akut, nopea, WinCE.

Huonoa:

Ei näppistä, näyttö, WinCE.

Muuta:

Kätevä sähkö kalenteri, joka korvaa perinteisen parilla lisämausteella vielä höystettynä. Synccaus pöytäkoneelle onnistuu pudottamalla laite dockiin, siinä kaikki. PAITSI jos kotikoneesi ei olekkaan wintos-laite!

Tämä johtuu Ninon käyttöjärjestelmästä Windows CE (2.0). WinCE käyttöjärjestelmän etu taas on monipuolinen free- & shareware ohjelmatarjonta.

Virtalähde Ninon mukana tuli akkupaketti, josta riittää virtaa muutamaksi viikoksi. Jos akku tyhjenee voi sen korvata parilla sormiparistolla ja taas meno jatkuu. Muuntaja/laturi tuli myös vakiona ja sen voi kytkeä dockiin, jolloin lataus hoituu pudottamalla laite dockiin. Muistin backup paristo on kiinteä koneen sisällä ja sen pitäisi riittää. EI RIITÄ! Itselläni kertaalleen pääsi sekin tyhjenemään! Anteeksi antamatonta laitteelle, jonka pitäisi korvata paperikalenteri täysin.

Näyttö: 4-harmaasävyä resoluutiolla 240x320. Näyttö on siis pysty suuntainen. Näyttö tosin ei kaikissa valaistusoloissa oikein ole parhaimmillaa, joskin taustavalo auttaa yleensä, toisaalta se syö akkuja. Näyttö on kosketusherkkä ja sitä tökitään muovisella kynällä (tai sormella). Terävät esineet on syytä pitää kaukana!

Kotelo: Kotelo on metallin (hopean) väristä muovia kumisilla pehmusteilla reunoissa. Pehmusteet kuulemmat ovat joillakin irtoilleet, itselläni ne ovat kyllä pysyneet paikoillaan. Tosin säilytän laitettani AINA kun en käytä sitä sen omassa nahkakotelossaan. Näyttöä ei ole suojattu muutoin, kuin ko. nahkakotelolla.

Muisti: Omassani 4MB, joka on riittänyt yllättävän hyvin. En ole edes ostanut ensimmäistä CF-korttia, joilla muistia voi lisäillä rajattomiin. (Yksi kortti kerrallaan). Ninosta on myös 8MB:n versio ja uusi värinäyttöinen masiina röystäilee 16MB muistilla. (Toisaalta värikuvat myös vievät tilaa huomattavasti enempi, kuin harmaat...)

Näppis: Siis mikä? Ei ole. Mielestäni pahin puute! Ainakin omaan käyttööni kaipaisin näppäimistöä, siis sähköpostien kirjoitteluun. Lukeminen onnistuu kätevästi, mutta kirjoittaminen on hankalaa. Koneessa on ihan hyvä tekstin tunnistus (joskaan ei pärjää Newtonille!) ja arvaava sanakirja (T9), joita myös kännyköihin laittavat Nokialla ainakin. Lisäksi näytölle saa näkyviin pienen näppäimistön, jota tökkimällä saa erikoisemmatkin koukerot tallennettua. Nino osaa myös Palm:sta tutun Graffitin, johon en itse ole lainkaan perehtynyt.

Kaiutin: Pieni piipero. WinCE laitteille kuulemma olisi myös MP3-soitin, mutta ilman kuuloke liitäntää olisi niiden kuuntelu silkkaa masokismia. Hälytys piippaukset ja omat mölinät kuuluvat kuitenkin.

Muuta: Ninossa on myös ääniohjaus, mutta sitä en ole jaksanut opettaa kunnolla tunnistamaan ääntäni. Eikä se toimi taustahälyssä. Lisäksi Nino osaa lukea puhelin-numerot pyynnöstä ääneen, tosin englanniksi.

Back-up: Tämä on helppoa, jos on 95-kone. Eikun Nino dockiin ja homma hoituu automaagisesti. Tietenkin softat on syytä olla asennettuina pöytäkoneessa ensin... MUTTA! Mac, tai muut tietokoneen käyttäjät joutuvat tyytymään CF-kortteihin ainoana back-up vaihtoehtona. Edes vanha wintoos 3.x ei toimi. 98 toimii, kunhan päivittää softan ja NT4, mutta siinäkin oli häikkää kun kokeilin.

 

Toiminnot, ohjelmat, softa:

Ohjelmat: Koneeseen on ahdettu WinCE:n lisäksi kalenteri (tärkein) muistivihko (myös piirroksille), osoiterekisteri, "ToDo-lista", sanelukone, joku web-selaimen korvike (Channel browser, jota en ole kokeillutkaan), lisäksi löytyy tärkein eli pasianssi...

Kalenteri: Toimii kiitettävästi ja synkronoi tietonsa pöytäkoneen Outlookin kanssa. Viikko näkymä tosin on ahdas kapealla näytöllä, eikä tapaamisiin voi linkittää muiden ohjelmien tietueita (kuten Newtonissa tai Psionissa).

Muistivihko: Lyhyiden muistiinpanojen ja yksinkertaisten kaavioiden piirtelyyn. Lisäksi pöytäkoneelta tuotuja teksti-tiedostoja voi lueskella tällä ohjelmalla.

Osoitteisto: Mielestäni hieman kankea käyttöliittymä ja hankalat hakutoiminnot. Käytännössä listaa scrollaamalla löytää etsimänsä nopeimmin. Jälleen linkitys tietueiden välillä uupuu... Synkronoi tietonsa Outlookin kanssa.

ToDo-lista: Itse en osaa käyttää tämmöisiä. Kalenteri hoitaa saman asian minulle, koska se hälyttää tapaamisista tai muista asioista etukäteen. Tämäkin synkronoi Outlookin kanssa.

Sanelukone: Näppärä ominaisuus, jolla voi esim. autoillessa tai muuten varattuna ollessaan yhden napin painalluksella sanella muistiin asiansa. Nappi ja mikrofoni ovat aina paljaina, myös Ninon ollessa nahkakotelossaan, joten ei tarvitse kaivaa sitä joka kerta esille. Toimii...

Channel-browser: JOS käyttäisin exploderia ja kanavia, sekä omistaisin 95:lla varustetun peeceen, niin sitten se kai hakisi jotain sivuja Ninoon lähes automaagisesti?

Solitaire: Mitä olisi mikään wintoos ilman sitä?

 

Liitännät:

Infrapuna (IrDA). Toiminee hyvin kahden Ninon välillä ja Ninon sekä pöytäkoneen välillä. Modeemiportiksi sitä vaan ei saa konfiguroitua, joten sen GSM:n käytön voi unohtaa. En ole kokeillut.

RS-232C. Tähän sen modeemin voisi tökätä, mutta liitin on omituisen näköinen, vaatii siis oman kaapelin. En ole kokeillut.

CF-paikka. (CompactFlash-korttipaikka) Tänne saa laitettua sen muistipalikan, tai vaikka verkkokortin!!! En ole kokeillut.

"Multi-liitin". Ninon oma liitin pohjassa, josta data ja virta kulkevat dockiin kytkettäessä. Erittäin toimiva ratkaisu. Ei tunnu olevan pölylle tai rasvalle ollenkaan herkkä!

Virta-pistoke. Tähän saa tökittyä laturin, kun lataa Ninoa matkan päällä.

 

Pari netti-linkkiä:

http://www.nino.philips.com http://www.cemonster.com

 

Loppukaneetti:

Jos ei halua kirjoitella romaaneja on Nino pieni ja kevyt paperikalenterin ja sanelukoneen korvaaja. Lisäkivana siihen voi laittaa vaikka mitä softaa, jos vaan jaksaa etsiä sitä netistä.

Asiantuntija:

herra Tuukka Uusheimo

takaisin etusivulle
Puuttuiko jokin? Emailaa pdunkel@nic.fi