Jos Sinulla on lisättävää, kerrottavaa, mielipiteitä, tms. niin lähetä s-postia osoitteeseen pdunkel@nic.fi

 

Psion 5Kuva Psion 5 -laitteesta

Laitteen merkki ja malli:

Psion 5

 

Koko:

n. 90x165x23mm

 

Paino:

kohtuullinen, mahtuu kyllä povitaskuun mutta puvun takki roikkuu...

 

Hinta:

4 000 mk, Tax Freestä, vuonna 1998 (?)

 

Hyvää:

100% luotettava, hyvin toimiva laite.

 

Huonoa:

Hilseilevä kuori, joskus fibaa äänityksessä. Lisäksi mekaaninen toteutus (saranat) alkaa pettää jo parin vuoden aktiivisen käytön jälkeen... Katso Psion 5 omahuoltosivut.

Huom! Back-up-patteri kannattaa vaihtaa vuoden välein vaikka vaikuttaisi olevan ok. Kovilla pakkasilla on suuri todennäköisyys, että ram-muisti tyhjenee vähänkin heikolla patterilla.

 

Muuta:

Psion 5 on aivan omaa luokkaansa oleva laite, joka tarvittaessa korvaa kokonaan pöydällä lötköttävän tietokoneen. Psion 5 -koneeseen on tarjolla paljon ohjelmia, mm. pelejä, CAD-piirto, kartasto (Suomi, euroopan maat, Yhdysvallat, ...), s-posti, www, telnet, jne.

Psionissa oma käyttöjärjestelmä, EPOC, joka käytännössä näyttää samalta kuin Windows tai MacOS.

Virtalähde: Kaksi tavallista sormiparistoa kestävätä hevi-käyttäjällä pari viikkoa. Löysemmässä käytössä patterit kestävät kuukauden verran. Back-up patterina on yksi CR2032-patteri, joka on vaihdettava vuoden välein. Psionissa on erittäin hieno pattereiden käyttöseuranta ja virrankäyttöä säästellään kun patterit alkavat olla finaalissa. Ulkopuoliseksi virtalähteeksi kelpaa mikä tahansa 6V tasavirta, patterin käyttö kytketytyy pois siksi aikaa.

Näyttö: 16-harmaasävynäyttö, taustavalolla. Tietyissä olosuhteissa näyttö on erinomainen, yleensä aina vähän hämärä ja näyttöä joutuu tihruttamaan. Jos on vähän hämärämpää niin taustavalo parantaa luettavuutta paljon. Jotkut valittavat taustavalosta joskus lähtevää sirisevää ääntä. Taustavalon toimivuus voidaan säätää sen mukaan onko käytössä ulkopuolinen virtalähde, jne. Näytön kontrastia joutuu aina joskus säätelemään.

Näyttö on ala-arvoinen ja loisteputkilla valaistussa toimistossa lähes käyttökelvoton, mutta muutenhan toi on loistava peli.

Näyttö on kosketusherkkä ja sitä käytetään enimmäkseen Psionin omalla hiiren virkaa toimittavalla "kynällä". Näyttöön ei normaalikäytössä tule naarmuja.

Edellisessä Psionissa näyttö naarmuuntui enemmän ja näytössä näkyi lämpötilan mukaan vaihtelevia newtonin renkaita. Huonoa näytössä on myös nestekiteelle ominainen hitaus viileässä (l. kylmässä).

Kotelo: Kotelon alkumalleissa on tyyppivika - äänitysledin kohdalle ilmestyy ajan mukana hiushalkeama. Toinen tyyppivika on hilseilevä kumipäällyste, joka ajan mittaan on tosi karmean näköinen. Kun hilseily ärsyttää tarpeeksi voi sen suurella vaivalla rapsuttaa pois ja Psionista tulee taas siedettävän näköinen.

Muisti: 8MB ram-muistia vakiona voi teoriassa riittää päivyrin ja muun vakion pyörittämiseen. Mutta jos koneeseen hankkii esim 48MB CF-kortin (hinta n. 1000mk) riittää muistia loputtomiin.

Näppis: Sairaan hyvä. Psionin näppäimistöstä löytyvät myös suoraan skandit (tai melkein suoraan, joutuu painamaan FN-nappia yhtaikaa). Näppäimistö on hyvin toimiva ja sillä kirjoittaa iloisesti pitkänkin sepustuksen kunhan kone on tukevalla alustalla (tätä auttavat Psionin hyvät kumijalat). Ongelmaksi muodostuu lähinnä se, että nappeja ei paina tarpeeksi lujaa ja merkki jää välistä.

Kaiutin: Psionin kaiuttimesta lähtee melkoisen kova ääni, ja siedettävän selkeä. Hälytysäänet voimistuvat eivätkä lopu kesken. Psionin hälytyksen kuulee vaikka olisi itse suihkussa tai officen toisessa päässä palaverissa.

 

Toiminnot, ohjelmat, softa:

Ohjelmat: Psionissa on vakiona käyttis (EPOC), päivyri, s-posti, www, tietokanta, taulukko, teksti, piirto, yms. ohjelmat. Kaikki toimivat vähintäänkin kohtuullisen hyvin. Tässä muutamia kommentteja ohjelmista:

Päivyri: Todella hyvin toimiva ja mietitty softa. Parempi kuin mikään näkemäni pöytäkoneen vastaava. Lyhyesti sanottuna ohjelmasta löytyy kaikki mitä voi kuvitella tarvitsevansa. Huonoa on sen hitaus. Esim. viikkonäyttöstä päivänäyttöön vaihtaminen kestää 4s, samoin päivästä toiseen vaihtaminen.

S-posti ja www: Ihan ok softat ja toimivat aivan kuten Netscapet sun muut. Pahimmat bugit ovat kuitenkin freimi-tuen puuttuminen selaimesta ja bugi, joka hävittää liitteet html-koodatuista saapuvista eemeleistä.

Piirto-ohjelma on siedettävä, sillä voi piirtää ajo-ohjeet faksiin, tms. Pahimmat puutteet ovat täyttötyökalun puuttuminen ja kyvyttömyys tallentaa kuvia jpg, gif, tms. muodossa - et siis voi lähettää emailitse omia piirustuksia.

Äänitys: Psion toimii tarvittaessa sanelukoneena ja tätä ominaisuutta kannattaakin opetella käyttämään. On turha alkaa näpyttelemään osoite- tms. tietoja kun samat voi sanella suoraan koneen muistiin ja näpytellä tiedot tietokantaan sitten myöhemmin. Äänitys toimii hyvin ulkopuolisilla napeilla ja kun laitteen myöhemmin avaa niin record-ohjelma on päällimmäisenä muistuttamassa äänimemosta.

Kohdalleni on sattunut kaksi Psion-konetta, joissa äänityksessä taustalle tulee häiriöääntä - kyseessä on Psionin tyyppivika, josta joutuu riitelemään maahantuojan, Anglo Nordicin kanssa.

Muut ohjelmat: Psionin mukana tulevat myös nelilaskin, tieteislaskin, maailmanaika, sanakirja (engl.), opl-ohjelmointiympäristö, äänitysohjelma, vt-100 pääteohjelma. Kaupallisia, ilmais- ja sharewareohjelmia on Psionille vaikka mitä.

 

Liitännät:

Liitännät: infrapunaliitin (IrDa-protokolla) toimii hyvin. Jos on IrDa-printteri niin tulostaminen on suorastaa yliluonnollisen helppoa! Paatuneet konttorirotat ahdistuvat kun Psionilla tulostaa langattomasti hienommat rapsat kuin mitä he itse saavat aikaiseksi pöytäkoneillaan. Infrapunalla oman kännykän käyttäminen on sujuvaa. Psionissa on myös rs-232c -liitin, josta koneen voi kytkeä mihin tahansa sarjalaitteeseen. Muistikorteille Psionissa on paikka yhdelle CF-kortille, CF-korttien koot ovat tällä hetkellä 4MB-256MB, kaikki toimivat Psionissa.

CF-korttipaikka on hyvä jos haluaa lähettää digi-kuvia suoraan kentältä. Kuaat ensin kameralla, siirrät kameran cf-kortin pda:han ja lähetät ne suoraan siltä paikalta emailiste!

Back-up: Jos on Windows kone niin back-uppien teko on helppoa, tiedostot siirtyvät Psionin ja Windowsin välillä tuosta noin vaan ja muuttavat muotoaan automaatisesti ilmaisen PsiWin-ohjelman avulla. Kommunikointi PsiWiniin ir:n kautta on todella epävarmaa. Muutenkin toi PsiWin on jättää melkoisesti toivomisen varaa. Macintosh-käyttäjät joutuvat hankkimaan maksullisen MacConnet -ohjelman, jolla voi siirrellä dataa ja tehdä back upit aivan siedettävästi.

 

Muutama nettisivu:

Psion-sälää löytyy netistä aivan sikana, hyvään alkuun pääsee http:www.psion.com ja psionkingistä

 

Loppukaneetti:

Jos haluat toimivan PDA-laitteen niin osta Psion-5 nykyään on olemassa uusi - parempi -versio 5mx/MC218, joka on nopeampi ja parempi. Katso Psion 5 / 5mx nopeusvertailu.

Katso myös Psion 5 repair!

takaisin etusivulle
Puuttuiko jokin? Emailaa pdunkel@nic.fi