Jos Sinulla on lisättävää, kerrottavaa, mielipiteitä, tms. niin lähetä s-postia osoitteeseen pdunkel@nic.fi

 

Psion 5

EPOC käyttöjärjestelmä

Massamuisitin valintaEpoc desktoppiVapaata muistitilaa
IkoneitaEpoc desktoppiAlasvetovalikot

Tämä muistuttaa ulkonäöltään mitä tahansa Windows tai MacOs -käyttistä. Eroja on, esimerkiksi ikkunointi puuttuu. Tiedostot ovat kansioissa (hakemistoissa), jne. Sinänsä desktoppia ei oikeastaan ole, eikä ikonien paikkaa voi siirtää - so what! EPOC on moniajo sanan todellisessa merkityksessä ja ohjelmat todella pyörivät yht'aikaa niin paljon kuin muistia riittää. Mutta kun Psionin kannen sulkee action loppuu tasan siihen ja vain kello jää käymään (ja hälytykset skulaavat sen mukaan). Ja heti kun kannen avaa niin toiminta jatkuu tasan siitä mihin se loppui.

Extras-valikko

Ohjelma-ikonit näkyvät erityisessä EXTRAS BAR -valikossa ja ohjelmasta toiseen siirrytäänkin tästä valitsemalla.Pro-käyttäjät osaavat painaa ctrl-system, joka vastaa Mac/win alt-tabia.Vähän hämäävää on se, että ohjelma ei ole käynnissä ilman dokumenttia (vrt. Macintosh) ja sulkemalla ohjelman/dokumentin palaa aina käyttikseen - dokumentit eivät siis ole päällekkäin. Samoin alussa on erittäin hämäävää kun dokumentit skulaavat suoraan muistista... Niitä ei siis avattaessa ensin siirretä ram-muistiin ja sitten muokata ja sitten takaisin massamuistiin, vaan räplätään suoraan sitä massamuistissa olevaa tiedostoa. Noh, toimii sairaan hyvin.

käyttisvinkkejä

Päivyri-ohjelma

 

AllakkamerkintöjäAllakka
TapahtumiaAllakka
Tapahtuman kestoAllakka

Tästä voisi moni pöytäkoneen softanvääntäjä ottaa oppia. Kalenteri tosiaan toimii ja käyttäjän on helppo suunnitella ja merkitä tulevat ja menneet tapahtumat. Päivyriin voi liittää piirroksia, tekstejä, soundeja - mitä vaan - muista ohjelmista. Hälytysäänet, kestot, merkinnät ja toistot - päivyristä löytyy kaikki. Mukavaa on se, että päivyriin voi helposti asettaa omat asetukset, jolloin ohjelma on vielä paremmin toimiva. Hyvä vinkki on lukea ohjeet todella tarkkaan ja sieltä selviää monta hyvää käyttötapaa. Olen esimerkiksi nähnyt kaupallisia ja freeware ohjelmia, jotka tekevät sellaisia asioita Psionissa, jotka Psionin päivyri tekee itse ILMAN näitä lisäyksiä... Ohjelmoijat eivät vain ole lukeneet itse käyttistä!

Päivyrivinkkejä

Äänitysohjelma

Tämä on yksi kätevimmistä sovellutuksista. Kun tulee äkillinen tarve laittaa jotakin muistiin saa äänitysohjelman käyntiin Psionin ulkopuolisista napeista ja voi suoraan sanella muistettavan asian. Tämä on useimmiten paras tapa tehdä muistiinpano. Kun laitteen avaa myöhemmin on äänitysohjelma päällimmäisenä muistuttamassa muistiinpanosta. Äänitiedoston voi tarvittaessa siirtää suoraan liitteenä päivyriohjelmaan, tms. Äänitysaikaa on muistikortin koosta riippuen jopa tunteja.

Päivyrivinkkejä

Tietokanta, kortisto

tietokantaohjelma

Tämän ohjelman avulla pidetään tallessa kaikki puhelinnumerot, osoitteet ja muut vastaavat tiedot

Data-ohjelma on ok. Se ei ehkä ole aivan parhaimpia kortisto-ohjelmia vastaava mutta on ehdottomasti hyvä. Käytännössä tuntuu siltä, että kannattaa pitää yhtä suurta data-kortistoa, josta löytyy kaveri, duunikontaktit, harrastukset ja satunaiset tiedot... Tähänkin voi liittää piirroksia, tekstejä, soundeja - mitä vaan - muista ohjelmista.

tietokantavinkkejä

 

Piirto-ohjelma

Piirto-ohjelma

Esimerkki piirto-ohjelmalla piirretystä muistiinpanosta

Piirto-ohjelmalla voi piirtää kuvia muihin ohjelmiin, tulostettavaksi tai suoraan faksattavaksi. Huonoa on se, että kuvia ei voi tallentaa JPEG (tai muussa) muodossa, jota muidenkin koneiden käyttäjät voisi tarkastella. Konveroitin hoituu kyllä muilla Psion-ohjelmilla mutta on tyhmää konvertoida kuvat erikseen. Usein muistiinpanot on paljon parempia piirroksen kanssa, esim. tämä kuva puuttuvista jouluvaloista...

piirtovinkkejä

Route-ohjelma

Route-ohjelma

Tässä esimerkki hyvästä kaupallisesta Psion-ohjelmasta. Ohjelmassa on käytännöllisesti katsoen kaikki Suomen ja koko Euroopan maantiet ja paikannimet. Enroute-ohjelma etsii ajoreitit käyttäjän haluamalla tavalla, kirjoittaa ajo-ohjeet, jne. Jos Psionin kytkee GPS-laitteeseen niin saa tarkat sijaintitiedot, sun muut. Tämä on siis vain yksi esimerkki hyvästä PDA-ohjelmasta, muita hyviä on esim. kännykän ohjaus-ohjelma, yms.

 

Puuttuiko jokin? Emailaa pdunkel@nic.fi