timo rautiainen & trio niskalaukaus


Nämä ovat Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen viralliset kotisivut.

Sivuja ei enää päivitetä.

Tiedote 21.1.2009


PERUNKIRJOITUS-DVD ON NYT KAUPOISSA!


Nyt puhuu mies Perunkirjoituksen takaa


Tammikuun 21. päivänä julkaistava lähes yhdeksäntuntinen Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -dvd Perunkirjoitus on poikkeuksellisessa määrin yhden miehen käsialaa. Jyväskyläläinen Risto Pohjonen on vuosien mittaan nähty Niskalaukaus-keikoilla niin kameran takana kuin äänittäjänäkin.

Perunkirjoituksella Pohjonen on leikannut, miksannut ja editoinut omien taltiointiensa lisäksi merkittävän osan muualta hankitusta ääni- ja kuvamateriaalista. Dvd:n sisältösuunnittelu ja taiteelliset linjaukset ovat niin ikään kuuluneet urakkaan.

Pohjonen kertoo, että idea dvd:n teosta lähti liikkeelle Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen ja Heinola Sinfoniettan yhteiskeikan taltioinnista elokuussa 2004.

- Kun bändi muutamaa kuukautta myöhemmin jäi lopulliseksi osoittautuneelle tauolleen, Timo alkoi satunnaisesti pyöritellä ajatusta keikan julkaisemisesta. Tilanne oli kuitenkin sillä hetkellä hieman herkkä, kun bändin tulevaisuudesta ei ollut tietoa, että päätöstä dvd:n tekemisestä vatvottiin aika lailla. Mikäli en ihan väärin muista, niin ennen vuoden 2006 loppua dvd:lle oli näytetty vihreää valoa jo parikin kertaa, mutta molemmilla kerroilla homma oli kuitenkin pantu vielä jäihin. Alkuvuodesta 2007 tuotanto voitiin lopulta pistää käyntiin.

- Tilanne oli muuttunut myös siltä osin, että tiedettiin Trio Niskalaukauksen ajan olevan ohi. Tästä oli loogisena seurauksena se, että dvd:n sisältöä pohdittiin uudemman kerran ja todettiin, että pelkän Heinola Sinfonietta -keikan julkaisun sijasta olisi mielekkäämpää yrittää kasata vähän laajempi retrospektiivinen näkemys aiheesta. Kun erilaisia arkistoja ja materiaaleja sitten pengottiin, kävi ilmi, että käyttökelpoista materiaalia oli itse asiassa aika paljon. Aika varhaisessa vaiheessa voitiin jopa tehdä rajaus, että kaiken julkaistavaksi korvamerkattavan materiaalin pitää olla useammalla kameralla kuvattua ja pro-äänellä varustettua. Tämän vaatimuksen osalta ainoa poikkeus lopullisella dvd:llä on lyhyt pätkä Saksan-kiertueelta syksyltä 2004.

Risto Pohjonen kertoo, että Perunkirjoituksen laajuuteen vaikutti niin yhtyeen kuin fanienkin näkemys:

- Timo ja Petosalmen Jarkko, jotka katselivat hommaa päältä bändin puolesta, olivat sitä mieltä, että kun kerran lähdetään, niin putsataan pöytä sitten kunnolla, ettei tarvitse aiheeseen enää jälkeenpäin palata. Vastaavaa palautetta saatiin myös kentältä fanien ja alan miesten keskuudesta. Eräs luotettu taho kiteytti asian varsin osuvasti, kun kysyttiin, mitä hän haluaisi tälläiselle dvd:lle tulevan. Vastaus oli: "Ihan vitusti kaikkea". Näillä sitten mentiin. Miksi olla vähällä vaivalla ärsyttävä, kun voi paljon suuremmalla vaivalla olla täysin mahdoton?

- Vakavasti puhuen, kyse on aika pitkälle siitä, että tässä käytettiin hyväksi ainutlaatuinen tilaisuus, kun sellainen tarjoutui. Lähtökohta oli sama kuin aikoinaan YUP:n kohdalla: tehdään sellainen dvd, jonka itse haluaisi suosikkibändiltään nähdä. Tällä kertaa meillä oli - jos mahdollista - vieläkin paremmat mahdollisuudet tehdä juuri sitä mitä haluttiin. Aivan erityislaatuisen tästä projektista teki se reilu meininki, millä kaikki keskeiset tahot savottaan osallistuivat. Teoriassa tälläisen julkaisun tekemisen tässä maassa ei pitäisi olla taloudellisesti edes mahdollista, mutta kiitos monen tahon osoittaman talkoohengen, lopussa seisoo kiitos.

Vaikka Pohjosella on aiempaa kokemusta laajoista dvd-julkaisuista, Perunkirjoituksen materiaalimäärä ja lopullisen julkaisun kesto tekivät urakasta vaativan.

- Sitä ei voi tietenkään kieltää, etteikö matkan varrella olisi välillä vituttanut ja raskaastikin, mutta toisaalta visio lopputulemasta oli sen verran vahva kautta linjan, ettei tekemisen mielekkyyttä tarvinnut epäillä. Työtuntejani en laskenut, järkihän siinä olisi lähtenyt ensimmäisen puolen vuoden jälkeen.

Perunkirjoitus-dvd:stä on esitetty otteita niin Myspacessa kuin ennakkokatselutilaisuuksissakin. Risto Pohjonen kertoo, että tähän saakka palaute on ollut pelkästään positiivista.

- Taitaa olla niin, että sisällön suhteen ainoa kriittisesti huutava ääni erämaassa olen ollut minä itse. Tietenkin asiaan vaikuttaa sekin, että esimerkiksi Timo ja Jarkko ovat seuranneet materiaalin työstöä pitkin matkaa ja ovat voineet ottaa asioihin kantaa siinä vaiheessa, kun sorvi on ollut vielä käynnissä. Varsinkin ääniraitoihin herrat ovat kiinnittäneet huomiota, ja aika usein esimerkiksi miksauksia on muutettu heidän toiveidensa mukaisesti.

- Heinola Sinfoniettan osuus oli kyllä oikeasti hankalin editointiurakkani ikinä johtuen siitä, että osa raakamateriaalista oli osittain turmeltunutta, koska kuvauspaikalla yksi kameroista haukkasi pahasti kosteutta. Heinolan kesäteatterihan on katoksestaan huolimatta periaatteessa ulkoilma-areena, ja vettä satoi välillä aika tavalla. Vaikeusastetta lisäsi myös se, että ko. eepos on leikattu kasaan kahden eri keikan materiaalista. Päivänvalo oli erilaista eri keikoilla, minkä vuoksi materiaalin yhtenäistämiseksi piti tehdä aika tavalla värikorjailua jälkituotannossa. Oman ongelmansa leikkaamiseen toi myös se, että biisit eivät vahingossakaan menneet samassa tempossa eri kerroilla, mikä teki äänisynkkaamisesta välillä melko mielenkiintoista.

- Toisenlainen tekninen haaste oli se, miten 9 tuntia materiaalia saadaan mahtumaan tupla-dvd:lle. Teknologian rajojahan siinä jo vähän kolkuteltiin, mutta iso kiitos homman onnistumisesta lankeaa Data-Mate Oy:n Immosen Terolle, joka selviytyi vaikeasta enkoodaus-tehtävästä kiitettävällä arvosanalla.

Urakan jälkeen Risto Pohjonen toteaa, että hienointa siinä on ollut se, mikä oli koko Niskalaukaus-ilmiön perusta: musiikki.

- Timon ja kumppaneiden biisit ovat kovaa kamaa edelleen, ja tuotannon alkupään ekometalli-osasto on itse asiassa näinä lumettomien joulujen aikoina jopa ajankohtaisempaa kuin levyttämishetkellään. Mukavaa oli myös todentaa näin jälkikäteen bändin tasaisen kova livekunto vuosien varrella.

- Yhtenä mieleen jääneenä hienona hetkenä täytyy erikseen mainita Jarkko Martikaisen laulama Surupuku-biisin demoversio. Biisin levytetty versiohan on soitettu jo niin puhki, että siitä on tullut melkein klisee itsestään, mutta jotenkin tämän demon julkaisun myötä tuntuu kuin koko biisikin olisi kokenut jonkinasteisen kunnianpalautuksen.

Tiedote 10.1.2009


Perunkirjoituksen ennakkokatselut Helsingissä ja Jyväskylässä


Tammikuun 21. päivänä ilmestyvä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -dvd Perunkirjoitus on nähtävissä osin ennakkoon ensi viikolla Helsingissä ja Jyväskylässä. Massiivisesta, lähes yhdeksäntuntisesta konserttitaltiointeihin painottuvasta Perunkirjoituksesta nähdään ennakkokatseluissa kolmetuntinen kooste.

Helsingissä Perunkirjoitukseen pääsee tutustumaan torstaina 15.1. ravintola Bellyssä (Uudenmaankatu 16-20) klo 18.00 alkaen ja Jyväskylässä perjantaina 16.1. Infernossa (Yliopistonkatu 40) klo 22.00 alkaen. Tilaisuuksiin osallistuvien kesken arvotaan Perunkirjoitus-dvd:tä.

Yhtyeen Myspacessa >>> jatkuu edelleen Perunkirjoitukselta lohkaistujen kappaleiden esittäminen. Tähän mennessä reilut 9000 katselukertaa keränneitä videoita julkaistaan kommenttien kera viikottain, eli muutamia lisäyksiä on vielä luvassa ennen dvd:n virallista julkistamista.

Tiedote 17.12.2008


PERUNKIRJOITUS-DVD


Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus julkaisee 21. tammikuuta tupla-dvd:n Perunkirjoitus. Dvd pitää sisällään kuusi pitkää ja viisi lyhyempää keikkataltiointia, musiikkivideoita, valokuvagallerioita ja ennenkuulemattomia demonauhoituksia. Kestoa Perunkirjoituksella on lähes yhdeksän tuntia, joten sisältöä riittänee useampaan katselukertaan.

Perunkirjoituksen taiteellisesta ja teknisestä toteutuksesta vastaa Risto Pohjonen, joka on näyttänyt aiemmin kyntensä mm. YUP:n Helppoa katseltavaa -dvd:llä. Trio Niskalaukauksen dvd:llä Pohjosen ja yhtyeen yhteinen linjaus oli keikkataltiointeihin keskittyminen. Erilaiset takahuonesekoilut keikan jälkeen jätettiin julkaisulta pois. Niskalaukaus suoritti niistä aikanaan osansa, mutta ei löytänyt arkistoistaan uutta ja ennennäkemätöntä esitettävää tältä taiteen sektorilta. Keikkataltioinnit sen sijaan perustelevat olemassaolonsa niin yhtyeen kuin Pohjosenkin mielestä.

Perunkirjoitus-dvd:tä katsellaan ennakkoon yhtyeen Myspacessa >>>, jossa julkaistaan viikottain uusi video Risto Pohjosen ja dvd:n materiaalivalinnoissa avustaneen Henri Kirjavaisen blogikommentein.

Dvd:tä voi tilata ennakkoon Levykauppa Äx:stä >>>.

Tiedote 1.11.2006


TIMO RAUTIAINEN & TRIO NISKALAUKAUS LOPETTAA


Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus lopettaa toimintansa. Syksyllä 2004 määrittelemättömän pituiselle keikkatauolle jäänyt yhtye ei siis palaa enää studioon eikä esiintymislavoille. Lopettamispäätöksen takaa löytyy näkemys siitä, että jokaiselle jäsenelleen paljon merkinnyt kokoonpano ansaitsee mieluummin arvokkaan lopun kuin hapuilevan jatkon tai tyytymisen vanhan toistamiseen.

Kaikki Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen jäsenet jatkavat tahoillaan musiikin tekemistä. Poko Records julkaisee Niskalaukauksen rumpali-taustalaulaja Seppo Pohjolaisen uuden Seppo Alvari & Mamboo Kings -kokoonpanon (http://seppoalvari.fi) ensisinglen "Rakkauden kroisos". Luvassa on outlaw-iskelmää, ja samalla Seppo siirtyy rumpupallilta pari askelta eteenpäin yhtyeensä solistiksi.

Basisti Nils Ursin määrittelee tämän hetken ykkösprojektikseen ensimmäisen lapsensa, jonka "tulostus on tuossa marraskuun puolenvälin paikkeilla". Musiikkirintamalla Nipan uusi kokoonpano Arched keskittyy parhaillaan demon tekemiseen ja etsii sen jälkeen julkaisijaa. Archedin progemetallia leimaa hyvien biisien korostaminen ja itsetarkoituksellisen kikkailun välttäminen.

Kitaristit Jari Huttunen ja Jarkko Petosalmi nähdään jatkossakin samassa kokoonpanossa, jonka nimi on Dark Days Ahead (DDA). Petosalmi jatkaa raskaan musiikin parissa myös vanhemman Where Victims Lie -yhtyeensä (http://wherevictimslie.com) kanssa.

Timo Rautiainen (http://www.timorautiainen.com) julkaisee 8. marraskuuta kolmannen singlen "Uskonnonpastori" keväällä ilmestyneeltä Sarvivuori-albumiltaan. Single pitää sisällään myös kesän keikoilta tallennettua livemateriaalia. Toinen sooloalbumi ilmestyy keväällä 2007.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus saavutti kultalevyrajan singleillä Rajaton rakkaus ja Surupuku, ep-levyillä Kuilun partaalla ja Hävetkää!, dvd:llä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus sekä albumeilla Itku pitkästä ilosta ja Kylmä tila. Viimeisimpänä kultaa on myynyt 2004 julkaistu kokoelma Tilinteon hetki. Platinamyyntiin ovat yltäneet albumi Rajaportti ja ep Tiernapojat. Vuonna 2002 yhtye sai Emma-palkinnot kategorioissa Vuoden pop/rock -albumi (Rajaportti), Vuoden yhtye (Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus), Vuoden albumi (Rajaportti) ja Vuoden biisi (Surupuku - säv. T.Rautiainen, san. J.Martikainen)

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus nosti suomenkielisen raskaan musiikin marginaalista sen nykyiseen asemaan. Yhtye saavutti suursuosionsa erityisesti keikkojensa kautta. Lopettaessaan toimintansa Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus haluaa kiittää paitsi yhteistyökumppaneitaan myös uskollisia fanejaan, jotka tekivät kaiken tämän mahdolliseksi.uutisarkistoon >>>