<<< paluuHevirokin Hannu Karpo - Timo Rautiainen ei tingi periaatteistaan

Jos joku kannattaa julkisesti kuolemanrangaistuksen palauttamista suomalaiseen lainsäädäntöön, on kyseessä todennäköisesti varsin ehdoton tapaus. Niin on entisen Lyijykomppania-yhtyeen Timo Rautiainenkin.

Sama ehdottomuus huokuu myös hänen musiikistaan. Jo Lyijykomppania tuli tunnetuksi "viinasta, kuolemasta ja maailmanlopusta" kertovana bändinä, eikä asenne ole höltynyt Rautiaisen uuden bändin käsittelyssä tippaakaan.

Uusi bändi kantaa isäntänsä nimeä. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on juuri julkaissut ensimmäisen levynsä Hävetkää!

Lyijykomppania ehti uransa aikana kerätä pienen, mutta sitäkin innokkaammaan fanijoukon. Bändi siirtyi kuitenkin telakalle kesken parhaimman nousunsa.

- Viimeinen voitelu -levy sai niin hyvän vastaanoton, että olisi pitänyt ryhtyä keikkailemaan enemmän. Minulla oli kuitenkin siinä vaiheessa jo kaksi lasta ja kolmas tulossa, joten koin, että minun paikka on kotona, Timo Rautiainen perustelee vetäytymistään Lyijykomppaniasta.

Rautiainen oli biisintekijänä keskeinen hahmo Lyijykomppaniassa, joten ei ole yllätys, että Hävetkää! -levy kuulostaa varsin tutulta.

- Osaan tehdä vain tietynlaisia biisejä ja olen sen hyväksynyt, Rautiainen toteaa.

Sanoitukset ovat keskeinen osa Niskalaukausta. Erityisesti luonnon nykytila ja ihmisten oikeudet elinympäristöämme kohtaan tuntuvat pohdituttavan Rautiaista. Kuten levyn saatekirje toteaa, kappaleet eivät siis todellakaan kerro "rakkaudesta, eroottisista jännitteistä ja hyvistä fiiliksistä".

- Suomenkielisyys on ehdoton, koska minä osaan lausua englantia yhtä hyvin kuin Ilkka Alanko! Ja kun suomeksi laulaa, täytyy olla myös sanottavaa, Rautiainen painottaa.

Rautiainen on itse asunut Jyväskylässä kolmisen vuotta. Bändin muodostavat soittajat ovatkin pitkälti paikallisia muusikoita: Niskalaukaukseen kuuluu jäseniä mm. Psyche Del Buzzista ja Puritystä.

Tietyissä piireissä odotettiin mielenkiinnolla, kulkeeko Niskalaukauksen debyyttilevy nimellä "Kapteeninkadun ja Tehtaankadun risteys". Myös Rautiainen itse säikähti viimeaikaisia tapahtumia ja on varautunut rankkaankin kritiikkiin.

- Näin asiasta miltei painajaisia: kansimateriaali oli jo painossa kun aamulla avasin television ja kuulin mitä oli tapahtunut. Jos asiat olisivat tapahtuneet toisessa järjestyksessä, olisin varmaan miettinyt pidempään. Bändin nimestä tulee takuulla sanomista, mutta toivottavasti jokainen ymmärtää, ettei näillä asioilla ole mitään tekemistä keskenään, Timo Rautiainen toteaa.(Paul Lipiäinen / Keskisuomalainen)