Etusivu | Suomen Y-killat | Kansainvälisyys | Nuorisotoiminta | Alueen Uutisia | Alueinfot | Sähköposti | Organisaatio | Linkkejä Y-maailmaan | Uutta | Vieraskirja

 

Kauden 2013-2014 asioita

TIEDOSTOJA

Lataa Piirikokouksen 2014 pöytäkirja (Helsinki)

Lataa Aluekokouksen 2013 pöytäkirja (Helsinki)

Raportti MC/Extension seminaarista Silkeborgissa Tanskassa 14-16.02.2014

Seminaari pidettiin paikallisessa internaattioppilaitoksessa helmikuussa. Seminaari järjestettiin Euroopan lohkon johdon toimesta ja ASD/MC/SDS/YES Paul-Erik Didriksenin johdolla. Osanottajat olivat: AP Henry Grindheim, RSD Arild Engelstad and RSD Bjørg Else Rasmussen Norjasta, ASD, LTOD Jacob Kristensen, APE Carl Hertz-Jensen, RSD Jens Byskov ja RSD Gorm Skousen Tanskasta, DG Ion State Bulgariasta DG Katalin Barath Unkarista (Donau district), RD Ineta Krumina Latviasta ja RSD Veikko Juvonen Suomesta.

Seminaarityöskentelyä.

Osanottajat esittelivät alueidensa tilanteen. Tanskalla on hyvä tilanne tässä suhteessa. He lisäävät kiltojen lukumäärää ja jäsenmääräänsä varsinkin Itä-Euroopan, Tonavan, Transsylvanian ja Bulgarian piireissään. Kiltojen jäsenet osallistuvat innokkaasti toimintaan. Gorm Skousen ja Jens Byskov esittivät tilanteen Tanskassa sekä laajentumisessa käytettyjä aktiviteetteja. Esimerkiksi Week4You, Viikko Sinulle,- projekti tammikuussa antoi hyvän mahdollisuuden lähestyä ihmisiä. Tapahtumia kuten laulutilaisuuksia, myyjäisiä ja näyttelyitä on järjestetty sairaaloissa, ostoskeskuksissa ja kaduilla. Painettua materiaallia kuten lehtisiä on samalla jaettu ihmisille ja näin on saatu mahdollisuuksia päästä keskustelemaan ihmisten kanssa Y-killoista. Kiinnostavat projektit kuten roll-Back Malaria ja muut kehitysprojektit vetävät ihmisten huomion puoleensa.

Tonavan, Transsylvanian ja Bulgarian piirit kuuluvat Tanskan alueeseen. Siellä on tehty mittavaa laajenemistyötä ja alue on lisännyt huomattavasti jäsenmääräänsä viime vuosina kuten Katalin Barath ja Ion state kertoivat. Ion kertoi myös omasta klubistaan, joka on syntynyt Aikidon harrastamisen ympärille. Tämä on mielenkiintoinen esimerkki siitä miten kilta voi syntyä harrastuksen tai urheilulajin ympärille.

Norjassa on melko stabiili tilanne vaikkakin ikääntyvä jäsenistö antaa aihetta aktiiviseen laajenemistyöhön. Suomi-Baltian tilannetta selvittivät Ineta Krumina ja Veikko Juvonen. Baltian killat ovat olleet aktiivisia ja jäsenmäärä on säilynyt vakaana viime vuosina. Uusi lkilta on tarkoitus chartrata Vilnan lähellä lähitulevaisuudessa.

Suomen tilanne on huonontunut parin viime vuoden aikana. Kaksi merkittävää kiltaa Pohjois-Suomessa (Oulu, Rovaniemi) lopetti toimintansa Y-kiltana ja jatkaa nyt paikallisena NMKY-kiltana. Sen jälkeen on kuitenkin näkynyt myönteisiä merkkejä kun suurimman killan (Vantaa) kehitysprojekti on vetänyt kiltaan uusia jäseniä. Nuorisokillan toiminnan aloittamista on yritetty parin vuoden ajan. Onnistuneen kiltatoiminnan käynnistymiseen vaikuttaa muun muassa nuorten elämäntilanne ja se löytyykö heille sopiva tehtävä Y-liikkeessä.

Jacob Kristensen piti hyvän esityksen laajentumisesta. Ja Jens Byskov antoi innostuneesti käytännön ohjeita siitä, kuinka lähestyä ihmisiä ja kuinka organisoida laajentumistyötä.
IP Poul Thomsen vieraili kokouksessa esittäen tilastoja ja kertoen laajentumistyön tavoitteista.

Seminaarin osanottajilla oli myös mahdollisuuus vierailla käytetyn tavaran kaupassa, jota paikallinen Alderlystin kilta hoiti. Kilta omistaa kaksiosaisen hallin, jossa toiminta tapahtuu, ja myy kaikenlaista tavaraa huonekaluista pieniin astioihin ja kirjoihin. Työ on vapaaehtoista ja taloudellisesti tuottavaa ja antaa mahdollisuuden auttaa Y-kiltojen ja monia monien järjestöjen työtä Get-together-päivällinen perjantai-iltana koululla ja lauantain illallinen Paul-Erikin kotona olivat lämpimiä tilaisuuksia ja antoivat tilaisuuden keskinäisiin keskusteluihin.

Seminaarin osanottajat vierailevat käytetyn tavaran kaupassa.

7.3.2014
Veikko Juvonen

 

Ineta Krumina valittu kansainvälisen neuvoston jäseneksi (5.3.2014)

Kiltojen äänestystulos julkistettiin helmikuun lopulla. RD Ineta Krumina valittiin kansainvälisen neuvoston (ICM - International Council Member) jäseneksi. Nimitys on kaksivuotinen alkaen heinäkuun 2014 alusta. Suomi-Baltian killat onnittelevat Inetaa ja tukevat häntä tässä vaativassa tehtävässä.

Ineta yhdessä Norjan Bjørg Else Rasmussenin ja Arildin Engelstadin kanssa Silkeborgin RSD seminaarissa 14-16.02.2014. (klikkaa kuva isommaksi)

5.3.2014
Veikko Juvonen

 

Ajankohtaista syyskauden alkaessa 2013

Hyvät kiltojen jäsenet,

Kesä alkoi miellyttävästi, kun Turun kilta oli kutsunut Y-kiltalaiset kesäpäivän viettoon Mynämäen Hirvijärven leirikeskukseen. Kesäkuun alun päivä oli lämmin ja sää suosi päivän retkeä. Tapahtumasta jäi hyvät muistot ja Turun killalle on syytä antaa vielä kerran kiitos hyvistä järjestelyistä.

NMKY:n Alumni-projekti käynnistyy entisten jäsenten vetämiseksi mukaan toimintaan. Tästä joukosta saattaisivat jotkut löytää toimintamallin Y-killoissa. Projekti toteutetaan työllistämällä työtön mahdollisesti vastavalmistunut nuori käytännön hakutyötä tekemään. Tämäi vaatii kuitenkin rahallista panostusta myös Y-killoilta, mikäli prosessissa halutaan olla mukana. Lisäksi tarvitaan aktiivista informointia entisten NMKY-jäsenten suuntaan eli heidän tapaamistaan eri tilanteissa.

Tämä johtaa ajatukset yleensä liikkeen tunnettuvuuteen. NMKY on tunnettu "tuotemerkki", joka tunnetaan kristillisestä nuorisotyöstä, partiosta, koripallosta ja muusta urheilusta sekä punaisesta kolmio-symbolista. Tuotemerkki on kestänyt aikaa ja uudistuu nykyajan vaatimusten mukaisesti. Entä mistä Y-killat tunnetaan? Mitä Y-killoissa oikeasti tehdään? Miten suoritetaan varainhankintaa? Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä, jotka on osattava selittää uusille jäsenehdokkaille.

Y-kiltojen toiminnan keskeisiä kohteita ovat tällä hetkellä Time of Fast-projekti, Vantaan killan koordinoima NMKY:n Gambian kehitysprojekti ja rahastopuolella Alexander scholarship fund NMKY-nuorten toiminnan tukemiseksi. Jatkossa on myös otettava huomioon edellä mainittu rahallinen panostus Alumni-projektiin. Alueen talousarvioehdotus, jota käsitellään aluekokouksessa Helsingissä 21.9, puhuu kuitenkin karua kieltään ja pakottaa suuntaamaan toiminnan kaikkein tärkeimpiin kohteisiin. Tavoitteet on asetettava siten, että Suomen piirin jäsenmäärän ja resussien pieneneminen saadaan katkaistua ja muutettua kasvuksi.

NMKY-nuorten osallistuminen toimintaan on eräs tärkeimmistä kysymykstä tulevassa aluekokouksessa. Toimintamuodon hakemisessa on tärkeää nuorten oma aktiivisuus ja mielenkiinnon kohteet. On myös otettava huomioon aktiivinen toiminta NMKY:ssä sekä muu elämäntilanne. Yhteyden rakentaminen nuoren ja vanhan polven välillä sekä toiminnan jatkuvuus ovat keskeisiä tavoitteita.

Viestintä tapahtuu tällä hetkellä sähköpostin, tavallisen postin ja kotisivun kautta. NMKY:n Ykkösketjussa tarjotaan tilaa Y-killan uutisille ja tiedotteille. Etuna on se, että Y-killan tiedotteet leviäisivät laajalle alueelle varsinkin, jos jatkossa pyritään yhteen valtakunnalliseen NMKY- julkaisuun paikallisten lehtien sijaan. Toimittamisen ja kirjoittamisen vaiva on edelleen nähtävä. Löytyykö tähän toimitustiimiin halukkaita? Asiaa voidaan kehitellä alue- ja piirikokouksissa.

Veikko Juvonen, PRD
30.07.2013