Etusivu | Suomen Y-killat | Kansainvälisyys | Nuorisotoiminta | Alueen Uutisia | Alueinfot | Sähköposti | Organisaatio | Linkkejä Y-maailmaan | Uutta | Vieraskirja

Nuorisotoiminta

YEEP-toiminta  Tietoja vanhemmille  STEP-toiminta

YEEP -TOIMINTA

YEEP
tulee englanninkielisistä sanoista Youth Educational Exchange Programme, ja tarkoittaa nuorison opiskelu vaihto-ohjelmaa, eli vaihto-oppilastoimintaa.

 
YEEP
-nuorena sinulla on mahdollisuus:

 • matkustaa
 • tavata uusia ystäviä
 • saada uusi näkökulma elämään
 • kokea koulunkäynti toisessa maassa

   

   

  YEEP järjestää kansainvälistä vaihto-oppilastoimintaa 16-18-vuotiaille Y-kiltalaisten lapsille ja lastenlapsille. Osallistujat asuvat perheissä, käyvät paikallista koulua ja osallistuvat jokapäiväiseen elämään.

  MIKSI VALITA YEEP?
  YEEP opettaa sinua ymmärtämään erilaisia kulttuureita ja antaa uusia haasteita ja on kaikenlisäksi hauskaa. YEEP ei ole loma vaan tilaisuus kasvaa, kokea uusia asioita, oppia Y-liikkeestä ja kehittää uusia taitoja. Tämä auttaa nuoria tulevassa ammatinvalinnassa. YEEP:n ainutlaatuisuus on siinä, että jokainen kokemus on ainutlaatuinen. Jokainen hyötyy omista kokemuksistaan.

  MITÄ SE SITTEN MAKSAA?
  Ilmoittautumismaksu on 50 CHF (n. 180 mk) ja sijoitusmaksu 80 CHF (n. 290 mk). Muut kustannukset riippuvat osallistujan sponsorimaasta ja isäntämaasta. Opiskelija maksaa pääsääntöisesti itse kaikki henkilökohtaiset kulunsa kuten illanistujaiset, retket, lahjat, vaatteet, puhelinlaskut jne. Isäntäperhe kustantaa talousmenot, ruoan, perheen kanssa tehdyt matkat jne.
  Jokainen tilanne on erilainen, joten on parasta kysyä isäntäperheeltä sijoituksen jälkeen.

  KUINKA HAEN VAIHTO-OPPILAAKSI?
  Palvelujohtajalta (RSD-YEEP) saa hakukaavakkeita. Häneltä saa myös tietoja viimeisistä hakupäivistä ja haun yksityiskohdista.
  Lisätietoja suoraan Kansainvälisestä päämajasta ihq@ysmen.org

  KUINKA YEEP VAIKUTTAA KOULUNKÄYNTIINI?
  Kannattaa kysyä omasta koulusta yksityiskohtia.

  MIHIN MAIHIN VOIN HAKEA?
  Koska YEEP on tarkoitettu vain Y-kiltalaisten jälkikasvulle, valittavina ovat maat, joissa Y-kilta toimii (67 valtiota). Tosin aivan kaikki maat eivät ole mukana YEEP-ohjelmassa. Tämäkin kannattaa tarkistaa RSD-YEEP:ltä (ks. yllä).

  MITÄ TAPAHTUU, JOS MINULLA ON VAIKEUKSIA SOPEUTUA?
  Yritä opiskella etukäteen kohdemaasta ja sen kulttuurista mahdollisimman paljon. Koska et voi valmistautua kaikkeen, jännittäviä ja odottamattomia asioita saattaa tulla eteesi. Jos tarvitset apua, voit aina ottaa yhteyttä vaihtosi järjestäneeseen YEEP-palvelujohtajaan, aikaisempiin YEEP:eihin, isäntäperheeseesi tai paikalliseen Y-kiltaan. Sinun ei koskaan tarvitse jäädä ongelmasi kanssa yksin.

  VAIHTO-OPPILAAN VANHEMPANA HALUAISIN TIETÄÄ

  Sisältyykö maksuun lapseni terveydenhoito?
  Ei sisälly, mutta monissa maissa vaihto-oppilas pääsee mukaan yleisen terveydenhuollon piiriin. Tästä täytyy ottaa itse selvää. On myös välttämätöntä, että vaihto-oppilaalla on voimassaoleva vakuutus, koska terveydenhuoltokustannukset ovat monissa maissa erittäin kalliita.
  Keneen otan yhteyttä hätätilanteessa?
  Ensiksi kannattaa ottaa yhteyttä isäntäperheeseen. Tilanteesta riippuen joskus kannattaa ottaa ensin yhteyttä oman alueesi tai isäntäperheen alueen YEEP-palvelujohtajaan.
  Mistä saan lisätietoja?
  Entisiltä YEEP:iltä, vanhemmilta, isäntäperheiltä tai YEEP-palvelujohtajalta.

  STEP -TOIMINTA

  STEP eli Short Term Exchange Programme, lyhytvaihto-ohjelma kehitettiin koululaisille ja opiskelijoille, jotka eivät halua viettää koko vuotta poissa, mutta haluavat kokea vieraan kulttuurin.
  STEP:iin voivat osallistua 15-25 -vuotiaat Y-kiltalaisten lapset ja lapsenlapset.
  Ulkomailla vietetty aika voi vaihdella 3-11 viikkoon, eikä se sisällä velvollisuutta opiskeluun toisin kuin YEEP. Sopiva aika STEP-vaihtoon on siis esimerkiksi koululaisen kesäloma.

  MITÄ STEP SITTEN MAKSAA?
  Ilmoittautumismaksu on 55 CHF (n. 200 mk). Muut kustannukset ovat vastaavia YEEP:n kanssa (ks. yllä)