Huku oikein juhannuksena


Juhannuksena hukkuminen ei onnistu keneltä tahansa tumpelolta. Vesillä tahtoo olla sen verran runsaasti väkeä, että joku ehtii aina kiskoa kuiville. Hukkumisen vaikeudesta kertoo sekin, että vaikka monet hukkumista yrittävät, vain harva siinä onnistuu. Juhannuksena hukkuminen vaatii taitoa.

Juuri juhannuksena on monien mielestä hauskinta hukkua. Ympärillä on Villin Pohjolan arvaamaton luonto. Pitkä ja lämmin kesäyö tuo mieleesi outoja ajatuksia. Järven yli kantautuu harmonikan haikea soitto. Keuhkojen täyttyessä mielen täyttää kiitollisuus. Silloin kelpaa hukkua. Siksi on sääli, että niin monet siinä yhä epäonnistuvat.

Vanha kansa sanoo, että hukkuminen ilman viinaa on teeskentelyä. Ryyppää siis reilusti. Tilastojen mukaan useimmilla hukkuneilla on veressään alkoholia 1,5 - 3 promillea. Viinan lajin ja laadun voi kukin hukkuja itse päättää. Korvikealkoholeja emme kuitenkaan suosittele niiden terveydellisten haittojen takia.

Avaa sepalus valmiiksi. Useimmilla hukkuneilla on sepalus auki. Monet avaavat sen vasta veneessä, mutta yhtä hyvin voit tehdä sen jo rannalla.

Ota mukaasi kiikkerä soutuvene, johon olet asentanut liian suuren perämoottorin. Vielä parempi on, jos moottori on huonokuntoinen. Jos esimerkiksi kaasuvaijeri hirttää kiinni täydessä vauhdissa, hukkuminen helpottuu huomattavasti.

Kutsu veneretkelle ystäviäsi niin paljon, että vene on reilusti ylilastissa. Vene pitää saada kulkemaan niin syvällä, että veneen reunan ja veden pinnan väliin jää enintään kämmenen leveyden verran matkaa. Tätä voidaan pitää nyrkkisääntönä.

Paras hetki hukkumiseen on se juhannusyön pieni sininen hetki, kun useimpien suomalaisten juopumus kääntyy laskuun. Silloin poliisit ja muut mahdolliset pelastajat ovan kiireisimpiä ja saat luultavasti hukkua rauhassa.

Itse hukkumistapahtuman suoritustapa jääköön jokaisen kansalaisen vapaaseen harkintaan. Ehkä käytetyin metodi on veneen laidan yli pissiminen. Se ei ole kuitenkaan ainoa mahdollisuus. Voit keksiä oman tapasi. Vain oma mielikuvitus on rajana.

Kaikkein tärkeintä hukkumisessa on kuitenkin iloinen juhlamieli. Eletäänhän mittumaaria, Suomen suven perinteistä huipentumaa. Juhlamielen avulla hukkumistapahtumasta muodostuu kaunis ja koruton perhejuhla.

Ja kun erämaajärvi on ottanut omansa, ja vain kumollaan hiljakseen keinahteleva vene kertoo jotain tapahtuneen, laskeutuu ylimaallinen rauha ihmisen sydämeen, hän katselee tunto miellyttävän tyhjänä varhaista aamua. Ja vähitellen nuo tahdottomat väristyksetkin vaimenevat päivän ehtiessä.