Uusi matikan koe


Jotta peruskoululaiset saataisiin ymmärtämään matematiikan tarpeellisuus jokapäiväisessä elämässä on Helsingin kaupunki ottanut opetuksessaan käyttöön käytännönläheisempiä esimerkkejä. Tulokset ovat olleet hämmästyttäviä!

TARKKAILULUOKKIEN UUSI MATEMATIIKAN KOE

Sanalliset tehtävät:

1. Lissu kavereineen ( 2 kpl ) varastaa steissin Alepasta joka perjantai 36 pulloa keskaria. Kuinka monta pulloa tytöt varastavat siihen mennessä kun pääsevät yläasteen kasille ? Tytöt ovat nyt ekalla.

2. Pienehkössä stadilaisravintolassa on töissä kolme tallinnalaishuoraa. Jos yhden hoidon hinta on 400mk tunti, josta ravintoloitsijan osuus on 370,-, niin kuinka monta tuntia huorien on työskenneltävä, että ravintoloitsija pääsee 18.000 mk maksavalle riemulomalle Pattayalle?

3. Hassanilla on 19 grammaa uncut-kokaiinia, jonka hinta katukaupassa on 800 mk gramma. Hän myy 3g Omarille välitettäväksi ja 4g Vodelle. Mikä on loppuerän päivänarvo, jos Hassan ei itse vedä paljoakaan, vaan myy kokaa edelleen päivän katukauppahintaan? Paljonko Hassan tienaa koko nyssäkästä, joka on alunperin isän perseessä tuotu ?

4. Taisto ja Imppa saavat virolaiselta autojen keräilijältä suorituspalkkiota seuraavasti: BMW: 1000 mk, Mersu: 1200 mk, Toyota: 400 mk, Mazda: 300 mk Jos pojat hankkivat keräilijälle neljä Bemaria ja kuusi Toyotaa, niin kuinka monta Mazdaa poikien täytyy viedä, niin että molemmat tienaa viis donaa?

5. Kalella on poikkisahattu pumppuhaulikko, jonka lippaassa on 4 patruunaa. Yhdessä patruunassa on 88 kpl 0,5g painoisia lyijyhauleja. Jos yhden patruunan hauleista 44 menee ohi, niin mikä on osumaprosentti ja kuinka paljon luokkatoverin paino nousee osuneista hauleista?

6. Nahka-alan käsityöläinen Ibrahim (32v.) iski yhdessä kuukaudessa 8 kpl Kontulan yläasteen seiskan tyttöjä Forumista ja City-käytävästä. Kuinka monta kuukautta Ibrahimin papereita on käsiteltävä maahanmuuttovirastossa, jotta hän ehtisi hoidella kaikki seiskan pikkukisut (yht. 69 kpl) ulkomaan kansalaisena?

7. Allanin isä istuu taposta saamaansa kuuden vuoden kakkua Sörkässä. Hän sai palkkiota tehdystä taposta 21.000 mk. Palkkiosta sijoitetaan Vermoon joka viikko 500,-. Keskimäärin joka sijoitus tuottaa tappiota 200,-. Paljonko palkkiosta on jäljellä kun Allanin isä pääsee ehdonalaiseen istuttuaan vuoden tuomiostaan?

8. Somaliperheeseen kuuluu 5 aikuista ja 13 lasta. Suomen valtio maksaa perheelle toimeentulotukea seuraavasti: aikuinen 1500,-mk/kk, lapsi 1150,-mk/kk. Lisäksi he saavat asumistukea 8000 mk/kk, sekä sosiaalivirastolta lounasseteleitä 7000 mk arvosta kuukaudessa. Perheeltä kuluu 6000 mk kuukaudessa autojen ylläpitoon. Kuinka kauan perheen on kärvisteltävä Suomessa päästääkseen lomamatkalle kotipuoleen kun matka maksaa koko porukalta 50.000 mk?