Musta vyö


Baari oli täysi. Tiskin äärellä istui ja seisoi joukko miehiä iltapäivädrinkillään työpäivän päätyttyä. Näiden joukossa oli myös muuan pienikokoinen ukkeli, joka hiljaisena siemaili grogiaan. Laskeutuessaan alas tuoliltaan, hän tuli vahingossa astuneeksi vieressään seisovan rotevan miehen varpaille. Tämä karjaisi pikkumiehelle:

- Jumalauta, etkö sä pätkä näe, mihin sä kinttusi työnnät?
- Anteeksi, pikkumies sanoi ja kiipesi uudelleen tuolilleen tilaten uuden lasillisen.

Kun hän oli saanut sen eteensä ja aikoi juuri maistaa siitä, kääntyi vieressä seisova roteva mies ympäri ja tönäisi tahallaan nurin pikkumiehen lasin. Tämä kiivastui ja haukkui roikaleen aika terävin sanankääntein pilkaten läskivuorta kömpelyydestä.

Tottakai se pahoitti rotevan miehen mielen ja niinpä hän tarttui pikkumiestä rinnuksista, nosti tämän irti tuolistaan, heilautti kerran kättään ja niin pieni mies vaipui tiedottomana maahan.

Kun hän heräsi, oli iso roikale poistunut baarista, mutta ennen lähtöään pannut tiedottomana makaavan rinnalle käyntikorttinsa, jossa oli teksti: MAURI MÖNKKÖ, karatemestari. Musta vyö vuodelta 1976.

Äänetön pikkumies poistui baarista käyntikorttia silmäillen.

Oli mennyt jonkin verran aikaa, kun pikkumies jälleen tuli samaan baariin ja eikös vain tuo sama suurikokoinen roikale ollut taas tutussa seurassaan baaritiskin ääressä. Pikkumies asteli hänen luokseen, naputti häntä sormenpäällään kevyesti selkään ja, kun iso mies kääntyi katsomaan, kuka häntä häiritsee, heilautti kerran kättään. Iso mies vaipui tiedotonna lattiaan.

Kun hän sitten vähitellen virkosi tiedottomuudestaan, totesi hän takkinsa rintamukseen kiinnitetyn käyntikortin, jossa oli teksti: VERNERI VIHONEN, kamreeri. Käynnistinkampi, Ford vuodelta 1924.