Perinteisen japanilaisen kodin ihmetyksiä

Japanese HomeKotatsu, sähkölämmitteinen pöytä


Tämä japanilainen lämmitin on itseasiassa melko tavanomainen matala pöytä, jossa on kaksoispöytälevy. Levyjen väliin pingotetaan iso neliönmuotoinen paksuhko puuvillatäkki ja alemman pöytälevyn alle on kiinnitetty lamppu, joka lämmittää peitonalustilan mukavan lämpöiseksi tilaksi työntää jalkansa peiton alle. Kotatsu on usein ollut huoneen ainoa lämmönlähde ja se on käytössä vielä tänäpäivänäkin lukemattomissa japanilaiskodeissa. Lamppu on eristetty rautaverkolla, eli kun ihmiset istuvat lattialla matalilla zabuton-tyynyillä jalat pöydän alla, niin lamppu ei pääse polttamaan varpaita. Ihmiset myös nukkuvat keskitalvella yöt jalat kotatsun alla, jos huoneessa ei ole muuta lämmönlähdettä. Alkujaan kotatsussa sähkön sijasta käytettiin keraamista hiilipoltinta.


Kotatsu / An Electric Coffee Table

Kotatsu is a Japanese traditional heating device. The heating unit is mounted beneath the table top which is covered with a blanket/futon to prevent heat from escaping. It is used in winter season. The legs can be removed for easy storage.
A charcoal burner with ceramic container for hot charcoal was placed under tables in former days. Today, however, most homes use electric kotatsu and many more have turned to use other means of heating.

TATAMI mats (background) are rectangular good smelling straw mats covered with a fine layer of woven rush, used as floor covering in Japanese houses. One mat measures approximately 6 by 3 feet (180 by 90 centimetres) and is about 2,5-3 inches (5 centimetres) thick. Tatamis have been used as floor coverings only about four or five hundred years in Japan. A common size of one room in Japan is about the size of six to eight tatamis, but not smaller than four and a half.

The traditional Japanese bedroom is a tatami room: A futon is laid on the floor only during the night and kept in a closet (oshiire) during the daytime. Consequently, the room can then also function as a living or dining room.

Japanese bedroom / Makuuhuone

Japanilainen makuuhuone on kadehdittavan luonnonmukainen. Seinät ovat puuta ja paperimassaa. Lattiat tuoksuvaa riisinoljista tiheään kudottua tatami-mattoa (taustakuva). Yhdessä huoneessa näitä noin 1x2 metrin kokoisia tatameita on yleensä 6 kappaletta koko lattian täyttävää viisi senttiä paksua ja kolmattakymmentä kiloa painavaa tatamia. Tyynyt ovat tattarin akanoilla täytettyjä kivikovia pikkutyynyjä, mutta niissäkin on eri vaihtoehtoja, esimerkiksi toinen puoli puuvillatäytettä ja toinen akanoita. Puuvillatäytteiset futon-patjat otetaan kaapista yöksi tatami-lattialle. Usein kuitenkin pidetään vaahtomuovipatjaa tatamin ja futonin välissä.

Petivaatteet painavine futon-patjoineen säilytetään päivisin kuvassa vasemmalla olevissa liukuovellisissa isoissa kaapeissa, silloin kun patjat eivät ole ulkosalla tuuletuksessa. Koska ilmankosteus on suuri, niin aina kun on aurinkoista petivaatteet viedään ulos, vaikka vuoden jokaisena päivänä. Futonit, samoin kuin pyykitkin saavat olla ulkona aamun kello 10 ja iltapäivän kello 15 välillä.
Paperisten liukuovien (oik.) takana on lisäksi lasiovet, sekä taas niiden takana vielä "myrskyovet", josta aukeaa kapea, koko talon pituinen "ulkokuisti" engawa, jossa istuen on mukava tarjoilla vaikka teetä ohimenevälle naapurin emännälle, eikä kenkiäkään tarvitse riisua, kun ollaan kerran "ulkotiloissa".

Huomaa, että lapset istuvat tuoleilla, joissa ei ole jalkoja, vaan ainoastaan istuinosa ja selkänoja. Taustalla "rooka", jossa on aina puulattia. Rooka taas on jonkinlainen leveämpi sisäkuisti, tai käytävä, jota samuraiden aikoina pidettiin vain tavaroiden säilytyspaikkana, mutta nykyään siinä voi olla esimerkiksi nojatuoleja, kuten kuvassa taustalla on länsimainen nojatuoli ja pikku pöytä.Vasemmalla kuva tyypillisestä riisinolkikattoisesta maalaistalosta Gifussa. Tämä kuva on kuitenkin museotalosta ja oikealla talon "irori", eli vanha lämmönlähde, jossa teepannua voi pitää kuumana koko päivän.Japanilainen pyykkinaru, tai oikeastaan pyykkikeihäs, josta ei kimonokaan karkaa tuulen mukana, koska se pujotetaan siniseen keppiin hihoista.