Rice/Potato Page
Riisi-perunasivu





Alussa muutama helppo riisiohje, jos et välitä pelkästä maustamattomasta riisistä pääruuan kera. Nämä ovat silti tarpeeksi maukkaita syötäväksi vaikka sellaisenaan.

Adukipapuriisi, Sekihan


1 dl adukipapuja
3 dl mochi-riisiä
(=tahmea riisi / sticky-rice / glutinous rice)
vettä
mustia seesaminsiemeniä
suolaa

Laita edellisenä iltana kuivat adukipavut ja mochi-riisi likoamaan eri kattiloihin. Keitä seuraavana päivänä molemmat pakkausten ohjeen mukaan erikseen melkein kypsiksi. Yhdistä riisi ja pavut ja keitä kypsiksi riisinkeittimessä, tai kattilassa pienehkössä määrässä vettä tai pavunkeittovedessä.
Aseta ruoka tarjoiluastiaan ja ripottele mustat seesaminsiemenet päälle suolan kera.

Aduki-riisi on vanha buddhalainen ruokalaji ja sitä tarjoillaan Japanissa myös juhlaruokana mm. silloin, kun perheen tytär saa ensimmäiset kuukautisensa.


Chestnut Rice, Kuri Gohan

2 cups washed Japanese rice, water
1 cup peeled raw chestnuts in quarters or smaller
2 tbs sake
2 tbs soy sauce
4 chopped shiitake mushrooms
salt (optional)

Boil all ingredients until rice is done.


Kastanjariisi, Kuri Gohan

3 dl huuhdottua puuroriisiä ja vettä
1-2 dl kuorittuja paloiteltuja raakoja kastanjapähkinöitä
(vesikastanja ei käy)
2 rkl sakea, sherryä, tai valkoviiniä
2 rkl Kikkoman soijakastiketta
4 pieneksi paloiteltua shiitaketta
(suolaa)

Keitä kaikki ainekset riisiin nähden sopivan vähäisessä vesimäärässä, niin että riisi jää irtonaiseksi, eikä puuroudu. Ruoka on valmis kun riisi on kypsää.

  • Kastanjat saa kuorittua helposti, kun keittää niitä kokonaisina muutaman minuutin ja kuorii ne vasta sitten (ulko- ja sisäkuoren)

  • Tuoreita kastanjoita saa kaupoista parhaiten syystalvesta ja jos niitä vielä lopputalvesta on myytävänä ovat ne usein sisältä pilaantuneita, koska kaupat eivät näy säilyttävän niitä oikein, eli kylmätiloissa. Avattu soijakastikekin tulisi säilyttää kotona jääkaapissa.



Italian Rice

1 1/2 cups short round rice
water or chicken stock
1 chopped onion
1/2 cup soft cheese
water, salt

Sautee onion lightly in olive oil. Add washed rice, water and salt. When rice is done, stir in the cheese.


Italialainen riisi

3 dl huuhdottua puuroriisiä ja vettä
1 silputtu, oliiviöljyssä kuullotettu sipuli
1 dl sulatejuustoa
(kasvis- tai kanaliemikuutio)
suolaa

Keitä kaikki ainekset yhdessä, kunnes riisi on kypsää, mutta lisää sulatejuusto vasta viimeisenä keittämisen jälkeen. Anna hetken sulaa ja sekoita.


Indonesian Yellow Rice, Nasi Kuning

1 1/2 cups jasmin rice or glutinous rice
1 1/2 cups water
1 1/2 cup coconut milk
1 tsp lemongrass paste or 1/4 stalk lemongrass
2 Kaffir lime leaves or 2 lemon leaves
1 Indonesian bay leaf {Pandan(us)/ Pandang leaf=daun salam=screw pine}
1 tsp turmeric
1 tsp salt and 1 tsp sugar

Wash rice and boil all until rice is ready. Serve with fried chicken.
NB: If you use glutinous rice soak the rice overnight, cook 15 minutes and then transfer the rice into a steamer with the rest of the ingredients until rice is done. Turn once while steaming.
Almost any rice will go with this, but glutinous rice is the best.


Indonesialainen keltainen riisi, Nasi Kuning

3 dl glutinous- jasmiini- tai puuroriisiä
3 dl vettä
3 dl kookosmaitoa
neljännes sitruunaruohoa tai 1 tl purkitettua sitruunaruohoa
pakasta loppu sitruunaruoho(tahna)
2 limetin- tai sitruunan lehteä (Kaffir-lime on paras)
1 indonesialainen laakerinlehtipätkä {Pandan(us) / Pandang lehti, daun salam}
älä käytä tavallista laakerinlehteä
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa ja 1 tl sokeria

Huuhtele riisi ja keitä aineksia yhdessä niin kauan, että riisi on kypsää. Tarjoile grillatun broilerin kera.

Jos käytät gluteeniriisiä, joka tähän on kaikkein parasta, se olisi hyvä ensin liottaa vedessä 4 h. tai yön ajan ja seuraavana päivänä keittää riisiä yksinään n. 15 minuuttia, jonka jälkeen vielä kypsyttää muiden ainesten kera sideharsossa höyrykattilassa, kunnes riisi tuntuu kypsältä. Käännä paketti kerran höyrytyksen puolivälissä.

Grillatun broilerin sijasta voit tarjota
filippiiniläistä pikabroileria: Paista pannulla 450 g raakoja broilerisuikaleita ja 2 sipulia renkaina (miel. makeaa sipulia), kunnes ne ovat kypsiä. Lopuksi lisää pannuun 4 rkl Kikkoman-soijakastiketta ja 1 rkl Rajamäen etikkaa ja 1 rkl sokeria. Vielä paremman maun saat, jos käytät lisäksi lorauksen sakea. Hauduta vielä n. 10 minuuttia.

Alkosta saa ihan mukavan makuista sakea, n. 10 e pullo, mutta Tallinnan sake-valikoimat ovat silti paljon paremmat.


Japanilaisen pyöreäjyväisen riisin valmistus ilman riisinkeitintä

Liota riisiä pari tuntia, jos ehdit. Huuhtele riisi kunnolla ja kuumenna suurimmalla teholla, kunnes se kiehuu, jolloin alennat lämmön minimiin (3 dl riisiä/4 dl vettä). Älä nosta kantta ennenkuin riisi on valmista, eli n. 20-25 minuutin kuluttua. Sekoita lopuksi, jolloin se on valmista syötäväksi.

Kannattaisi kuitenkin investoida riisinkeittimeen, koska sillä on riisinkeiton lisäksi muutakin käyttöä. Jos mökilläsi ei ole uunia ota esiin riisinkeitin jossa voit paistaa jopa pienen leivän tai pullia, kunhan varaat kuivahiivaa kaappiin. Pastan, padan, risoton, japanilaisen mushipan-kakun, naben ja okonomiyakin saa myös valmistettua näppärästi riisinkeittimessä. Jos syöt mieluiten sushia, niin hanki silloin riisinkeittimen sijasta sushirobotti.

Japanese rice

- 1 cup washed rice / 1 1/2 cup water

Bring to a nice bubbling boiling concoction, turn heat on low for 20-25 minutes. Resist the temptation to open the lid and peek during this stage. Fluff it up finally.



Japanilainen jamssikastike, Tororo

(Jamssi on yhtä kuin vuoriperuna (devil's bones), englanniksi Wild Yam ja japaniksi jama imo. Älä erehdy kaupassa jamssin sijasta ostamaan kiiltävämpää ruskeaa cassava-juurta. Vuoriperuna voi olla valkoinen, pilkullinen, vähän kuin litteä luu, mutta Suomessa myytävät jamssit ovat yleensä pitkiä, paksuja melkein mustapintaisia cassavan näköisiä mukuloita.

Tororo on shokeeraavannäköistä ruokaa, mutta helppo valmistaa ja terveellistäkin vielä:
Raasta pienireikäisellä raastimella n. 10 cm kuorittua raakaa jamssia, vatkaa vaahdoksi ja sekoita 1 rkl Kikkomania joukkoon sekä saman verran miriniä (riisietikkaa) ja muutama lusikallinen dashi-lientä annosta kohti. Japanilaiset syövät tämän raa'an kastikkeen riisin tai tattarinuudelien päällä, mutta se käy hyvin myös lihan ja kalan kera, muttei suinkaan maistu kaikille, eikä tätä Japanissakaan syödä kuin aniharvoin!

Dashi-liemi:
Liota pätkä kostealla kankaalla puhdistettua kombu-merilevää pari tuntia tai yön yli tarvitsemassasi vesimäärässä. Voit lisätä joukkoon myös yhden hoshi shiitake -sienen (kuivattu shiitake). Laita liedelle ykköselle ja juuri ennen kiehumapistettä poistat heti kombun ja lisäät kuivattuja bonito- eli tonnikalahiutaleita joukkoon.

Toisella tapaa dashin voit kiehauttaa myös sekoittaen bonito-hiutaleita tai
-pulveria, sekä mirin-riisiviinietikkaa ja soijakastiketta maun mukaan.

Jos et sitten pystynytkään jamssikastiketta syömään, niin sekoita kastike lettutaikinan joukkoon ja paista perinteisiä suolaisia täytettyjä lettuja, tai tee japanilaisia

Okonomiyaki-lettuja:

Tee siis vehnäjauholettutaikina veteen ja lisää jamssi-Kikkoman-mirin yhdistelmä joukkoon. Jos teet okonomiyaki-lettuja normaaliin tapaan, niin et tarvitse silloin Kikkomania, etkä miriniä. Jamssiraastetta voi käyttää taikinassa jopa enemmän kuin vettä, mutta mieluummin reilusti vähemmän kuin vettä. Nämä letut voi syödä sellaisinaan paistettuina, mutta oikeaan okonomiyaki-lettutaikinaan lisätään puolen vesilitran taikinaan myös raaka kananmuna, kourallinen hyvin ohuita kaalisuikaleita, muutama pilkottu suikale tavallista tai punaista myoga-inkivääriä, 1 rkl sakea, suolaa, vähän pieniä katkarapuja, tai soijakastikkeella maustettua paistettua jauhelihaa.

Lämpimät letut syödään maustettuna valmiilla Okonomiyaki-, tai Bulldog-kastikkeella, Kewpie-majoneesilla, katsuobushihiutaleilla ja aonori-merilevähiutaleilla (Tokyokan, Annankatu 20). Oikeaoppiset Okonomiyakit voi tehdä ja syödä myös ilman jamssiraastetta ja majoneesipäällystettä. Joskus Suomessa myytävät jamssit ovat niin kuivia ja kitkeriä, etteivät ne edes vaahtoudu, jotenka varaudu tekemään lettutaikina. Raakaa jamssiraastetta voi kuitenkin hyvin pakastaa.


Japanese Tororo, Yama-imo sauce

Grate a 10 cm piece of peeled raw wild yam (devil's bones), froth and add 1 tbsp soy sauce, (dashi made with mirin). Slurp it down with a bowl of rice or with buckwheat noodles.


Currykastike japanilaisittain

Tämä puolivalmis kastike on maininnan arvoinen siitä syystä, että se on vähintään yhtä hyvää, kuin kotitekoinen currykastike ja Japanissa suosituin tapa valmistaa curryä:

6 perunaa
6 porkkanaa
(valkosipulia)
3 sipulia
(lihaa, sieniä, keitettäviä kasviksia/juureksia)
1/2-1 japanilaista currylevypakettia
mautonta kasvisöljyä
kiehuvaa vettä niin paljon, että saat sakeahkon kastikkeen

Paista ensin pienessä kasvisöljymäärässä pannulla puolikypsiksi pienehköjä porkkana-, sipuli- ja perunakuutioita, sekä mitä tahansa lihaa (ei välttämätön). Lisää paiston aikana mukaan esimerkiksi kasviksia, shiitake-sieniä, jopa makkaraa tms. maun mukaan. Valkosipuli käy myös mainiosti ja katkarapuja voi lisätä paistamatta. Lopuksi lisätään joukkoon yksi currykuutiolevy ja sen verran vettä, että saadaan sakeahko kastike. Kuutiot sekoitetaan hyvin joukkoon ja ainekset keitetään kypsiksi.

Tämä kastike sopii syötäväksi minkä tahansa riisin kera ja lisukkeena tarjotaan tummanpunaista fukujinzuke-pikkelsiä, suola-, tai hapankurkkuja.


Indonesian perunavelli, eli sikäläinen "tilipäivän aattoateria"

1 bataatti "sweet potato" (tai 3 rosamunda perunaa)
muutama sentin siivu jamssia (yama-imo) tai taroa (sato-imo)
vettä
pari dl kookosmaitoa
n. 2 rkl sokeria
suolaa

Valmistetaan samalla tavalla kuin suomalainen perunavelli, eli keitä perunat, jamssit ja/tai tarot vedessä, johon lopuksi lisätään muut ainekset ja kiehautetaan.

(Jamssia voi syödä raakanakin, mutta tarot on aina keitettävä!)


Bataatti, eli Sweet Potato ja japaniksi satsuma imo.
Tämä punakuorinen makea peruna ei ole perunan sukua eikä ole edes jamssi,
vaikka sitä esim. Amerikassa usein kutsutaankin nimellä Yam!


"Japanilaiset bataattivanukkaat", Potetopai, t.s. Jouluperunalaatikko

2 kuorittua bataattia
1-2 munankeltuaista
2 rkl voita
1 rkl maitoa
2,5 rkl sokeria

Höyrytä bataatit palasina kypsiksi ja murskaa perunanuijalla kulhossa. Lisää voi, maito, sokeri ja munankeltuainen. Jätä vähän munankeltuaista kuorrutetta varten erilleen. Sekoita hyvin ja jaa taikina pieniin piirakkavuokiin (tai jos teet tästä perunalaatikon, voit käyttää isompaa vuokaa ja myös korvata osan bataateista muusiperunoilla). Sekoita vielä loppuun munankeltuaiseen vettä ja levitä se piirakoiden päälle kuorrutukseksi, ennen paistoa, (200°C n. 15 min).


Indonesian Coconut Dessert, Kacang Hijau by Maya

2 l water
300g (3 1/2 dl) mung beans
1/2 l coconut milk
400g (4 dl) sugar
1 tsp salt
thin slice of ginger (optional)

Wash and cook mung beans in water until soft (40 mins. or longer). Add all other ingredients into the soup. Heat until boiling point.

Indonesialainen riisipuuro

1,5 dl tavallista puuroriisiä (punariisi käy myös)
n. 8 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa

Jos käytät hauduttavaa puurokattilaa, tai riisinkeittimen puurotoimintoa voit laittaa kaikki ainekset siihen kerralla n. tunniksi ja puuro on valmis. Kattilassa taas keitetään ensin "vesipuuro", jolloin loput ainekset lisätään vasta tämän jälkeen ja kiehautetaan vielä lopuksi.



Uudenvuoden riisikakut

Mochi-riisikakkuja on helppo tehdä: Ensin liotetaan mochi-riisiä yön yli ja höyrytetään kypsäksi, jonka jälkeen alkaa rytmillinen nuijinta. Kahdella (yleensä) miehellä on suuret nuijat, joilla he vuoronperään iskevät tätä taikinaa (riisiä), joka on isossa puutiinussa. Kun taikina on valmista siitä pyöritellään riisikakkuja perunajauhoilla peitetyllä alustalla. Valmiit kakut paahdetaan vielä tulessa ja kastetaan soijakastikkeessa ennen syöntiä. Syönti aloitetaan heti vuoden vaihduttua. Pari kakuista uhrataan uudenvuodenaattona buddhalaisen tavan mukaan esi-isien hengille talon pääovella, jossa kakut ovat puisen telineen päällä koristeltuna esimerkiksi kokonaisella mandariinilla.


    Japanilaisia ym. vinkkejä keittiöön

  • Itämainen pikadippikastike: Lisää soijakastiketta ja seesaminsiemeniä tavalliseen majoneesiin.

  • Friteerattuihin ruokiin saa japanilaista makua, kun lisää taikinaan soijakastiketta, sakea, sokeria ja seesaminsiemeniä.

  • Riisinkeittimessä valmistat parhaimman makuisen munakkaan mitä ikinä olet syönyt ja se valmistuu ilman vahtimista, kunhan muistat klikata riisinkeittimen päälle: Tee neljän-kuuden munan munakastaikina ja lisää joukkoon desilitra maustamatonta jogurttia, paljon pinaattia ja lisäksi esimerkiksi tomaattia, kiinankaalia, purjoa, esikeitettyä bataattia (juustokuutioitakin haluttaessa).

  • Lisää pari pientä kombu-merilevän palaa riisinkeittimeen keittäessäsi riisiä sushi-tyyppisiin ruokiin.

  • Kun mandariinit ovat makeimmillaan, niin pakasta niitä kuorineen kokonaisina ja syö lohkot jäisinä vähän sulaneina, kun kuori irtoaa.

  • Paistettuja nuudeliaterioita valmistettaessa parhaat nuudelit saa, kun ennen paistamista kiehauttaa niitä mieluummin liian vähän aikaa, kuin liian kauan. Älä huuhtele, vaan pese oikein kunnolla keitetyistä nuudeleista liiat gluteiinit pois, niin maku paranee. Eikä sitten mitään pikanuudeleita, vaan mieluiten paksuja oikeita nuudeleita!

  • Kesällä taas nuudelit maistuvat parhailta kylminä, eli huuhtele nuudelit jäävedellä ja voit myös syödä ne jääpalojen päältä. Kastike laitetaan silloin pieneen dippiastiaan, jossa nuudeleita dipataan puikoilla. Dippikastikkeeksi käy pelkkä kylmä soijakastikkeella maustettu dashi-liemi, jota voi valmiina säilyttää pakastimessa ja jääkaapissakin muutaman päivän. Itse lisään dashiin myös miso-tahnaa, keitettyjä porkkanatikkuja shiitake-siivuja ja seesamöljyä, tai murskattuja paahdettuja seesaminsiemeniä, suri goma. Koska kastike on voimakkaan makuista voi nuudelit korvata spaghetilla. Päälle voi ripotella mitä keittiöstä löytyy, eli vaikkapa nori-merileväsuikaleita, ruohosipulia ja katkarapuja. Dashi-ohje ylempänä.

  • Ohuita harusame-lasinuudeleita ei yleensä tarvitse keittää, eli käytä kädenlämmintä vettä liotukseen, kunnes ovat syötäviä. Jos teet kylmää nuudeliruokaa, niin laita ne liotuksen jälkeen avantouinnille jääpalojen sekaan, kunnes aterian lisukkeet ovat valmiit.

  • Astiasta toiseen: Jos tuuletin ei riitä sinulle helteellä, niin laita japanilaiseen tapaan vadillinen jäitä tuulettimen eteen.

  • Poista muovipussi kaupasta ostamistasi pavuniduista ja säilytä ne astiassa kokonaan veden alla jääkaapissa. Samoin säilytetään myös tofua ja mochi-kakkuja. Vesi vaihdetaan päivittäin, mutta näitä ei silti ole tarkoitus säilytellä useita päiviä.

  • Jos tofu ei muuten maistu, niin paista ohuita tofu-viipaleita öljyssä (ei tarvitse välttämättä uppopaistaa) ja syö nämä age dofut japanilaisen soijakastikkeen kera, tai miso-keiton joukossa,

  • tai pyöräytä lohkottuja tofupaloja kurkumajauhossa ja suolassa ennen kevyttä friteerausta.

  • Miso-keiton saa nopeasti valmiiksi, kun pakastaa pieniin annospusseihin keittoon halutut keitetyt vihannekset, (paistetun) tofun, jopa miso-tahnankin ja muut ainekset. Aterialle tarvitsee vain keittää vesi ja lisätä jäinen aineskuutio.

  • Pieniksi pilkotut vihannekset ja sienet voi vokata pelkässä majoneesissa, eikä mitään muuta maustetta välttämättä edes tarvita.

  • California maki sushia on vaikea tehdä, koska avokado tummenee nopeasti, eli tee nämä sushit aivan viimeisenä juuri ennen ruokailua. Etikasta eikä sitruunastakaan ole paljon apua.

  • Indonesialainen välipala: puolikas avokado, johon ripotellaan hienoa sokeria.

  • Avokadosiivut ruisleivän päällä maistuvat ilman mitään muuta lisää.

  • Japanilaisen ruoan lisäksi tarjottava salaatti on hyvin usein siivu tomaattia ja erittäin ohueksi suikaloitua keräkaalia, jossa on kastikkeena Kikkoman-soijakastiketta terästettynä muutamalla tipalla sitruunamehua. Sitruuna-soija maustaa myös koko annoksen tarvittaessa, esimerkiksi salaatin kanssa tarjottavan pihvin.

  • Säilytä japanilaiset teepakettisi jääkaapissa, niin ne säilyvät maukkaina ainakin vuoden, eli puolet pidempään, kuin kuivatiloissa säilytetyt teelehdet. Avaamattomat pakkaukset säilytetään pakastimessa.

  • Bataattisipsejä syntyy seuraavasti: Leikkaa perunankuorimaveitsellä ohuita bataattisiivuja, jotka pyörittelet öljytilkassa ja sitten paistat rapeiksi 175 asteessa uunipellillä.

  • Kun teet suklaakakun, niin ripottele voideltuun vuokaan kaakaojauhetta korppujauhojen sijasta.

  • Jos jauhopusseihisi tuppaa bugeja, niin laita pari kokonaista chili-palkoa pussiin ja bugit pysyvät poissa.






    Japanilaisruokien aineksia saa Helsingissä mm. Annankadulta Tokyokanista ja muita aineksia näihin resepteihin löytyy Hämeentien alkupäässä olevasta
    Vii Voan
    ista, sekä Vii Voanin lähellä olevasta aasialaiskaupasta
    Aseanic Trading Oy
    :stä (Kolmas linja 3).




    Café au coco

    Lisää mustan kahvin joukkoon reipas loraus kookosmaitoa (ja sokeria),
    tai Malibu-likööriä. A vot!

    Add a generous amount of coconut milk or Malibu liqueur to a cup of sugared black coffee. Voilà!




    Life is uncertain so eat your dessert first
      Finnish

    Elämä on epävarmaa, syö jälkiruoka ensin.

    Ei kuitenkaan kannata kääntää tätä suomalaista sananlaskua japanilaiselle, koska japanilaisethan tekevät kaiken päinvastoin kuin muualla, eli siellä syödään myös jälkiruoka aivan ruokailun alussa.

    Jos haluat oppia tekemään parempaa ruokaa, niin Japanissa on yksi ja ainoa tähän tarkoitettu pyhiinvaelluspaikka nimeltään Takabe Jinja, joka keskittyy siunaamaan kävijöilleen hyvät kokin lahjat.

    Elämä on kuin sipuli, kuorit sitä kerros kerrokselta ja välillä itket.
    Carl Sandburg


    Links:
    Japanese Recipies
    Japanese Cooking Terms
    Japanese Cooking Glossary
    Sushi Glossary
    Sushietikettihuumoria
    "KikkoMAN" flash movie


    b a c k