Kimonot

Yukata is a one piece unlined garment for men and women and Jimbei a two piece worn only by boys and men, as well as the one piece mid-length jacket "happi".

Married women use kimonos with darker shades and shorter sleeves where younger, unmarried women have more colourful kimonos with longer sleeves.

Naimisissa olevat naiset pitävät tummempaa kimonoa, jossa on lyhyemmät hihat, kun taas naimattomilla on värikkäämmät pidempihihaiset kimonot.

Yukata on yksiosainen vuoriton "kesäkimono" miehille ja naisille, mutta yksiosaista, lyhyttä happia ja kaksiosaista Zimbeitä käyttävät ainoastaan pojat ja miehet.


Melkein kaikki japanilaiset vanhemmat ihmiset käyttävät vatsansa ympärillä alusvaatetta, jota kutsutaan haramakiksi. Se on samanlevyinen kuin kimonovyö ja tehty yleensä keinokuidusta. Se kiinnitetään repäisyteipillä. Näitä voi nähdä jopa vauvoilla. Niitä pidetään kesät talvet läpeensä. Sielu ja "elämän keskus" sijaitsee ainakin japanilaisilla vatsassa, jotenka vatsa on pidettävä lämpöisenä. Usein voi nähdä vauvoja kylmällä ilmalla ulkona, jolloin heidät on kyllä puettu lämpimästi ja haramakikin voi olla vatsan ympärillä, mutta sukat puuttuvat kokonaan. Sukkia ei pueta, koska "vauvalle voisi muuten tulla liian kuuma", kuuluu kommentti äideiltä.
Sitten kun olet sairastunut johonkin flunssapöpöön japanissa sanotaan, että se on vatsaflunssa, vaikka vatsasi olisikin kunnossa. Jos aamulla on vatsa kipeänä, niin se on tullut siitä syystä, että peitto ei ole ollut vatsan päällä.Tässä vuonna 1975 otetussa kuvassa vihanneskauppiaalla on ruskea haramaki, essu, sekä pään ympärillä hachimaki-nauha, joka pitää ajatukset koossa. Sitä ei siis pidetä hikinauhana, kuten helposti voisi luulla. Painavia taakkoja kannettaessa tarvitaan yhtälailla hatchimakia, kuten myös tärkeisiin tapaamisiin ja pääsykokeisiin mennessä. Alunperin nauhan tarkoituksena oli pitää pahat henget loitolla.

b a c k