Dokumentin otsikko

Seijan reseptisivu


                                 Tervetuloa Seijan reseptisivulle! Erilaiset makuelmykset ovat hauskoja, mm.:

Seijan Helpot Porkkanapannupitsat (4 pyre pitsaa)

 

Laita leipkonekulhoon pohjalle 3 rkl ruokaljy ja 2 dl vett, 1/2 tl jodisuolaa, 1 tl hienoa sokeria,

4 dl vehnjauhoja, 1 dl neljn viljan puurohiutaleita, 2 rkl leseit ja 1 dl hienoksi raastettua porkkanaa.

Sirottele pinnalle 2 tl kuivahiivaa.

Aseta leipkonekulho leipkoneeseen ja valitse "dough" - ohjelma eli taikinan valmistusohjelma (n. 1 h 20 min).

Kynnist leipkone ja voitele nelj pelti kevyesti ljyll tai laita niihin leivinpaperi.

 

Laita shkuuni lmpimn 200 asteeseen Celsiusta.

Tyte:

Kun leipkone piippaa valmista, kumoa taikina leivinalustalle ja jaa se neljn osaan.

Pyrit taikinaosat pyreiksi ja litist ne ja kauli lautasen kokoiseksi (1 cm).

Nosta pelleille taikinalevyt ja kauli ne viel ohuemmaksi (0,5 cm). Anna kohota 5 min.

Avaa 1 prk pippurista tomaattimurskaa ja 2 prk tomaattipyrett.

Levit tomaattipyre sek murska neljlle taikinalevylle.

Sirottele jokaisen taikinalevyn plle valkosipulisuolaa tai jauhettu valkosipulinkynsi.

Levit jokaisen taikinalevyn plle yksi hienonnettu sipuli.

Levit jokaisen taikinalevyn plle 1/2 prk viipaloituja herkkusieni.

Levit jokaisen taikinalevyn plle suikaloitua saunapalvikinkkua.

Levit jokaisen taikinalevyn plle viipaloitu pihvi- tai suuri tomaatti.

Levit jokaisen levyn plle muutama murskattu viherpippuri ja katajanmarja, oreganoa maun mukaan ja persiljaa.

Lopuksi levit jokaisen taikinalevyn plle raastettua emmental-juustoa n. 70 g.

Paista uunissa n. 17-25 min. ja tee vlitarkistus jo 15 minuutin kuluttua.

Voitele pitsan reunat kuumalla vedell pehmeiksi.

Nautitaan kotikaljan kanssa.

 

KARJALAN PIIRAKAT (50 pient piirakkaa)

 

Tarvitset taikinaan:

4 dl vett

4 tl suolaa

150 g ruisjauhoa

450 g vehnjauhoa

 

Tyte:

(Valmista liedell kattilassa riisipuuro tunnissa ja pid seos lmpimn.)

6 dl vett

4 dl riisiryynej (puuroutuvaa)

4 rkl voita tai margariinia

1,5 l maitoa

1 tl suolaa

 

(Voit kytt kuuman riisipuuron sijasta kaksi kiloa kuumaa perunamuusia, jossa on maitoa, suolaa ja voita hiukan)

 

Valmiiden piirakoiden voitelu:

4 dl kiehuvaa vett

6 rkl voita tai margariinia

 

Sekoita vedest, suolasta ja jauhoista taikina, jonka voit muotoilla kapeahkoksi tangoksi.

Jaa tanko 40 osaan ja pyrit ne palloiksi ja litist ne kaulimella ja kauli teevadin kokoisiksi ja hyvin ohuiksi.

Ota esille paistopeltej ja levit niille leivinpaperia.

Aseta kaulittu piirakanpohja levylle ja laita keskelle reilu lusikallinen KUUMAA tytett.

Levit tyte kuumalla veitsell (pid se kuumassa vedess).

Knn piirakan reunat yls ja rypyt piirakka kauniin ovaalin muotoiseksi

kyttmll etusormeasi ja peukaloasi molemmilla piirakan puolilla yht aikaa kevyesti painamalla.

Paista piirakat kuumassa uunissa (250 astetta Celciusta) n. 7 - 10 min. (Tarkista kypsyys itse.)

Voitele valmiit piirakat voitelunesteeseen kastetulla pensselill kevyesti.

Nosta piirakat kuumina vuorattuun koriin ja peit ne puhtaalla valkoisella liinalla ja anna hautua hetken.

Tarjotaan esim. munavoin tai ryytijuuston tai karjalanpaistin ja perunoiden kera.

 

KARJALAN PAISTI (5-6 annosta)

 

Tarvitset:

1 kg karjalanpaisti lihaa joka viipaloidaan paloiksi (2,5 cm x 2,5 cm x 2,5 cm)

(= 500 g naudan paistia, 250 g sian paistia, 250 g poroa tai peuraa tai hirven lihaa tai lammasta)

noin litra kuumaa vett jotta lihat peittyvt

1 - 2 tl suolaa

2 suurta viipaloitua sipulia

10 mustapippuria

2 kuorittua ja viipaloitua porkkanaa

 

Laita liha paistipataan (voi olla raudasta tai uunisavivuoka)

Lis mausteet, suola ja sipulit sek porkkana ja kaada kuuma vesi plle.

Hauduta kuumassa uunissa 3-4 tuntia, kunnes liha on mureaa (n. 180 astetta Celsciusta).

Kntele joskus lihaa ympri, ettei pinta pala.

Tarjoa karjalanpaisti karjalanpiirakoiden kera tai perunamuusin kanssa

sek liskkeen voi kytt puolukkahilloa, naurisraaste-ananas -salaattia ja juomaksi ky kotikalja.

 

Jlkiruoaksi tarjoa vaniljajtel lakkahillon kanssa ja vahvaa mokkakahvia tai vaniljakiisseli hillon kera.

 

VANILJAKIISSELI (6-8 annosta)

 

Tarvitset:

4 munankeltuaista

6 rkl sokeria

4 rkl perunajauhoja

1 l kevytmaitoa

1/4 tl suolaa

4 tl vaniljasokeria

4 valkuaista

 

Muunnos mokkakiisseli: sekoita joukkoon 3 tl murukahvia sekoitettuna 2 rkl vesimrn.

 

Vaahdota valkuaiset eri astiassa vatkaimella.

Hmmenn keskenn keltuaiset, sokeri ja perunajauhot paksupohjaisessa kattilassa.

Sekoita joukkoon maito, suola ja vaniljasokeri.

Kuumenna seosta kattilassa liedell ja hmmenn sit vispilll niin kauan, ett se kiehahtaa kerran.

Nosta kattila pois liedelt ja jatka sekoittamista, kunnes se on vhn jhtynyt.

Sekoita joukkoon valkuaisvaahto.

Jos haluat mokkamuunnoksen, lis murukahvineste ja sekoita kevyesti.

Kaada kiisseli laakeaan tarjoiluvuokaan tai annosmaljoihin

 ja koristele vadelma- tai mansikkahillosilmill ja sirottele pinnalle sokeria.

Tarjotaan kylmn.