Ruotsalaisen eläinoikeusaktivistin Jonas Norbergin luettelo eläinten oikeuksista:

1. OIKEUS ELÄMÄÄN Vaikka utareet olisivat ehtyneet tai keho ei enää jaksa vetää raskaita lasteja on eläimellä silti oikeus elää.

2. OIKEUS ELÄÄ VAPAUDESSA Jokaisella elävällä olennolla on oikeus elää elämänsä vapaana.

3. OIKEUS TULLA KOHDELLUKSI KUNNIOITUKSELLA Kunnioitus on arvokkaan elämän perusta.

4. OIKEUS ELÄÄ LAJITYYPILLISEN KÄYTTÄYTYMISEN MUKAISESTI. Lehmän seisominen sidottuna pilttuussaan 10 kuukautta vuodessa ei ole lehmälle luonnollista. Jokaisen elävän olennon tulee voida elää lajille luonnollista elämää.

5. OIKEUS OLLA TULEMATTA HYVÄKSIKÄYTETYKSI Keneltäkään ei tulisi riistää hänen turkkiaan, maitoaan tai munia.

6. OIKEUS OMAAN SEKSUAALISUUTEEN Jokaisella ihmisellä on oikeus välttää pakkokastroiminen tai pakkosterilisointi. Tämän oikeuden tulee myös koskea muita eläviä olentoja. Jos nartulla on juoksuaika tulee sen saada juosta. Jos kissa tulee maaliskuussa kiimaan, tulee sen saada olla tässä tilassa. Keinosiemennys on toimenpide, jota voidaan verrata raiskaukseen. Ketään ihmistä, eikä lehmää, eikä sikaa tule pakottaa raskaaksi vastoin tahtoaan.

7. OIKEUS PITÄÄ JÄLKELÄISET ITSELLÄÄN Jokainen eläimen poikanen hakeutuu emonsa luo. Tätä ei ihmisen pidä estää. pentu2.jpg - 9591 Bytes

8. OIKEUS OLLA TULEMATTA METSÄSTETYKSI Metsän eläimet haluavat elää rauhassa. Eivätkä kalatkaan halua tulla saalistetuksi verkkoihin.

9. OIKEUS OLLA KOKEMATTA KIPUA Jokainen elävä olento voi tuntea kipua. Kenelläkään ihmisellä ei ole oikeutta aiheuttaa toiselle elävälle olennolle kipua.

10. OIKEUS OLLA OLEMASSA OMAN ITSENSÄ TAKIA Jokainen ei-ihmismäisellä eläimellä on oma itseisarvonsa. Jokainen on yksilö ja sillä on oma persoonallisuus. Täydellisen epäoikeudenmukaisuuden osittainen parantaminen on vain epäoikeudenmukaisuuden olemassaolon jatkamista.


Jos tätä luetteloa tutkitaan, niin huomataan, että kohdat 2, 4, 6 ja 7 ovat selvässä ristiriidassa lemmikki-eläimien pidon kanssa. Tätä kysymystä käsitellään enemmän sivulla Eläinten oikeudet ja lemmikki-eläimet