IBM:n ilmainen puhekone on valitettavasti poistettu jakelusta, eikä sitä saa enää imuroitua. 14.3.2005 joten sivun tiedot vanhentuneet.

Tietokone puhumaan suomea - ilmaiseksi

Pari ääninäytettä - särö johtuu pääosin mp3-muunnoksesta:
CyberBuddyWin 2000, Me ja XP alkavat puhua suomea kun imuroit IBM:ltä koekäyttöön ilmaiseksi tiedoston tts621fn.zip Suora linkki IBM:n sivulle on

Philipsin FreeSpeech puheentunnistusohjelma sisältää myös Tekstistä puheeksi ohjelman, mutta käsittääkseni tämä ei toimi ilman ulkopuolisia puheohjelmakomponentteja. Eli käsittääkseni se käyttää samoja komponentteja kuin CyberBuddy ja ne täytyy erikseen ladata koneeseen.

Olen päivittänyt websivua, missä neuvotaan, miten saa tietokoneensa puhumaan suomen kieltä - siis ääneen. Nyt huomasin, että tilanteeseen on tullut parannusta, kun Microsoftin Agent - teknologiaan on tullut tukea myös suomen kielelle. Eli Microsoft Agent :teja käyttävät Text to Speech: ohjelmat voivat nyt yhdistää myös suomen kielen tekstin puheeksi muuttaviin ohjelmiin.

Selvennykseksi: Microsft Agent on rajapinta, jolla Windows ohjelmiin voidaan yhdistää erilaisia puheäänen käyttömahdollisuuksia. Lisäksi näihin agentteihin kuuluu animaatiohahmoja, jotka elävöittävät puhe-esitystä.

Microsoft Agent ohjelmien peruskomponentit on asennettu valmiiksi Windows Me, 2000 ja XP versioihin. Muiden Windows versioiden käyttäjät joutuvat imuttamaan komponentit Microsoftin sivuilta. Osoite: http://www.microsoft.com/msagent .

Ensin pitää asentaa peruskomponentit:

Download the Microsoft Agent core components (395 KB exe)

Sen jälkeen asennetaan suomen kielen komponentit.

Download selected language component
Valitse Finnish


Nyt on kuitenkin niin, että Bill Gatesin firmalla ei ole puhekonetta (speech engine), joka osaisi suomea, joten sellainen täytyy hakea IBM:ltä jolle pääsee kyseiseltä Microsoftin sivulta linkin
other third-party speech engines

Kautta. Voidakseen käyttää toisen valmistajan puhekonetta täytyy koneeseesi asentaa ensin tiedostoja, jotka tekevät ulkopuolisten puhekoneiden käytön mahdolliseksi. Eli klikkaa linkkkiä. Download the Microsoft SAPI 4.0a runtime binaries (824 KB exe) imuttaaksesi binääritiedostot.

Tämän jälkeen voidaan siirtyä IBM:n sivuille lataamaan puhekoneen tiedostoja. Linkissä lukee IBM ViaVoice™ Outloud

Suora linkki IBM:n sivulle on IBM:n sivun käyttö edellyttää rekisteröitymistä.

ja kun pyydetään valitsemaan kieli, niin suomea ei ole mainittu, mutta valitsemalla ainakin Italy pääsee etenemään imurointisivulle.
IBM:n versiot ovat tarkoitettu 90 päivän koekäyttöön, mutta ainakin oma versioni on tominut ajallisesti yli vuoden (kuitenkin ehkä alla 90 kertaa).
Imuroitava tiedosto on
ViaVoice TTS Run Time V6.2.1 Finnish tts621fn.zip

Itse olen kuitenkin olen imuroinut aiemman version ohjelmankehittäjille tarkoitetusta SDK:sta ViaVoice SDK forWindows V8.0
wsdk80_win.exe(14MB)
Koska tässä SDK:ssa oli aikaisemmin mukana demona Text to Speech ohjelma, joka Run Timen lisäksi tarvitaan tekstin muuttamiseksi puheeksi. Tässä demoversiossa oli vain se vika, että ääntä ei voinut siinä säätää ja se luki vain 70 riviä tekstiä kerralla. Sama ilmiö on havaittavissa, jos käyttää Windows 2000 ja Narratoria


Jos sinulla on käytössä Womdowsin versio jossa on Narrator (mikä lienenee suomeksi?), niin Narrator pystyy lukemaan nyt suomen kielellä tekstejä esimerkiksi TextPadista. Tosin tässäkin tulee ehkä 70 rivin kokoraja vastaan. Jos kokoraja haittaa niin kokeile seuraavaa:
Nyt on siis ladattu Microsoft Agentin core komponentit, suomen kielen tuki niille, Microsoft Agentin tukitiedostot ulkoisten puhekoneiden käyttöä varten ja IBM:n ViaVoice Run Time. Enää tarvitaan vain Microsoft Agentteja hyödyntävä ohjelma, joka osaa käyttää em. komponentteja. Tucows löytyy jatkuvasti toimiva ohjelma.

CyberBuddy, joka on tosin hieman buginen ja vaatii säätöä, ettei se ajoittain ota verkkoyhteyksiä ja tuo eri hahmoja esittämään kommentteja näytölle kesken työskentelyn. Ilmoita muillekin, jos löydät paremman ilmaisohjelman jossa ei ole aikarajoitusta!!

Äänikirjat ovat kätevä tapa nauttia romaaneista ja tietokirjoista ym. Silloin, kun lukeminen on estynyt esimerkiksi autonajon, työn tai sairauden takia. Äänikirjoja on kuitenkin ollut rajoitetusti saatavina verrattuna painettuihin kirjoihin. Nyt kuitenkin voit itse tehdä omat äänitteesi puhesyntetisaattorin avulla jonka voit imuroida Internetistä. Itse olen käyttänyt TextAloudMP3 kolme ohjelmaa. Tämän Puhekoneen 20 päivän ilmaisversion voi imuroida Tucowsilta luokasta audio-miscellanoius. Ohjelman kotisivu on http://www.nextuptech.com/ .

Kyseinen ohjelma lukee ymmärrettävästi englanninkielisen tekstin, mutta suomenkielisen tekstin se vääntää käsittämättömäksi. Suomenkielistä vastaavaa puhesyntetisaattoria ei kuitenkaan Tähän ohjelmaan ole saatavailla. Suomenkielinen puhesyntetisaattorin on valmistanut Timehouse oy mutta se maksaa 217 €

Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä sähköisessä muodossa olevia tekstejä saa kätevämmin Internetistä, jossa ne ovat HTML-muodossa. HTML tiedostohan sisältää vinosulkuja ym. Koodisymboleja, jotka puhekone myös lukee. HTML-tiedostot voi muuttaa taas tekstitiedostoiksi toisella ilmaisohjelmalla Web2Text v1.6 jonka voi imuroida osoitteesta. Http://www.jetman.dircon.co.uk/software/web2text.html

Tietokoneesta tekstin saa talletettua magnetofonille vetämällä äänikortin ulostulosta johdon magnetofonin mikrofoni- tai sisäänmenoliitäntään. TextAloud MP3 tekee myös suoraan MP3 tiedostoja, joten voit tallentaa ne suoraan MP3 soittimeesi.

Tietenkin periaatteessa olisi mahdollista pistää (pääsykoe)kirja skanneriin ja käyttää tekstintunnistusohjelmaa, yksi hyvä on Fine Reader 5.0.

Uutta - nopeasti latautuva java-taustamusiikki

POPULUKSEN ETUSIVU

Postita tietosi, kysymyksesi tai näkemyksesi asiasta Mikolle