ein.jpg - 11354 Bytes
Einsteinin suhteellisuusterioiden kehittely vei kymmenkunta vuottapicaso.jpg - 9900 Bytes

Vusisadan alku kaipasi neroja. Taiteen neroksi nousi Pablo Picasso
brain3.jpg - 19474 Bytes
einst.jpg - 8828 Bytescurie.jpg - 16558 Bytes

Marie Curie

SINUSTAKO NERO?
NEROUS ON HELPOMPI SAAVUTTAA KUIN LUULETKAAN.


Olet salissa jonka estradille nousee tämän hetken huippubändi. Karismaattinen laulusolisti astelee itsevarman eleettömästi mikrofonin luo - tekee pari pientä, juuri oikeaa elettä ja yleisö kiihtyy suosionosoituksiin. Bändi aloittaa uudella hittibiisillään, etkä voi kuin ihmetellä kuinka tämä säveltäjä ja laulusolisti voi tehdä niin täydellisen sointuvia sävellyksiä ja sanoituksia. Kuinka mahtavalta voi musiikki kuulostaakaan. Kyse täytyy olla neroudesta - Ressu Redford ja Bogart Company.

Jälkeenpäin kyllä huomaa, että ei se rocktähti todella niin ylivertainen ollut, kuin konsertissa koetaan. On kyse siitä, että haluamme ihailla suuresti jotain ja "äänestämme" mielipiteillämme rocktähden ihailumme kohteeksi. On kuin tekisimme sopimuksen: "Haluamme pitää hauskaa, mutta tarvitsemme lavalle esiintyjän palvonnan kohteeksi - sinä tunnut sopivalta - mene lavalle!"

Nerous on samanlainen tilaus ja sopimus. Meillä on tarve nostaa joku älykkö tai taitelija ihailun kohteeksi ja sopivan ehdokkaan ilmaantuessa hänet valitaan.

Nerojen sosiaalisella tilauksella on monia syitä. Samalla tavoin kuin rockfani samaistuu muusikkoon ja kuvittelee itsensä lavalle hänen tilalleen, neron ajatuksia lukeva voi ajatella osan neroutta siirtyvän omaan itseensä tai Linuxin koneeseensa asentava voi tuntea että Linux Thorvaldsin nerous tarttuu häneenkin. Neroutta voidaan käyttää uuden asian myymisessä suurille massoille. Nerous voi myös toimia positiivisen ajattelun lähteenä tutkijoille, jotka arkielämässä puurtavat monimutkaisten ongelmien kanssa kahlaten läpi tuhansia tutkimustuloksia ja hypoteesejä, ja tuskastuessaan arkisen raadannan epävarmuuteen ja hitauteen toivovat nerosta maagista taikuria, joka kerralla selvittäisi ongelman. Oma lukunsa oli Karpaattien Nero ja Ajatusten Tonava Nicolau Causescu, jonka poliittista henkilöpalvontaa yritettin vahvistaa neromyytin avulla.

MYSTINEN NEROUS

Valitsin rocktähti esimerkin alkuun, koska siinä tulee esiin nerouden oleelline komponentti - mystisyys. Useimmat ihmiset pitävät säveltämistä mystisenä tapahtumana, joka kumpuaa taitelijan alitajunnasta salaperäisenä prosessina. Ne, jotka itse ovat opetelleet säveltämään tietävät, että tällainen käsitys on hölynpölyä. Säveltämään voi oppia kuka tahansa soittotaitoinen suhteellisen nopeasti ja se on mekaanista työtä, jossa eri sävelkulkuja kokeillaan ja hylätään ja sovitellan yhteen.

Neron pitää kuitenkin sisällyttää luomisprosessiinsa mystinen salaperäisyys. Hän ei voi kertoa, että hänen juuri julkaistu hengentuotteensa on saatu aikaan lainaamalla tämä osa sieltä ja tämä osa tuolta ja yhdistämällä ne toisiinsa. Yleisöä kiihoittaa enemmän, jos vaikka kertoo keskeisen idean syntyneen unessa.

NEROUS JA LAHJAKKUSWas Einstein's brain different?

Kyvyt nähdään usein aivojen synnynnäisinä ominaisuuksina. Nerojen aivoja onkin ollut tapana kuoleman jälkeen säilöä spriihin ja etsiä niistä ratkaisua poikkeuksellisiin saavutuksiin. Mystistä käsitystä superaivoista on myös pönkittänyt sellaiset täytin perättömät käsitykset, kuin että aivojen kapasiteetista vain 10 % olisi normaalisti käytössä ja että lisäresursseja voitaisiin erityistilanteissa ottaa käyttöön. On tietenkin vaikeaa arvioida, kuinka suuri osuus joillain tietyllä kyvyllä on uuden henkisen tuotteen luomisprosessissa, sillä erityisiä kykyjä on vaikea mallintaa ja mitata. Koska kuitenkin erilaisissa älykkyysmittareiden osioissa ja lahjakkuustesteissä ei yleensä löydy helposti yllättäviä normaalitason ylittäviä piikkejä, voidaan päätellä, että lahjakkuuden merkitys on nerojen saavutuksissa on myyttisesti yliarvioitu. Nerot ovat suurella todennäköisyydellään lahjakkaita tai erittäin lahjakkaita omalla alallaan, mutta nerous ei selity millään huimasti "normaalin huippulahjakkuuden" ylittävällä piikillä.

Tulevan neron täytyy uskoa omaan kyvykkyyteensä ja siihen, että hän kuuluu alansa ykkösluokkaan.

Linkkejä älykkyystesteihin:Yksi testi...'Älykkyystestejä verkossa...'Mensan älykkyystesti på svenska...'Standardi eurooppalainen älykkyystesti...'Erilaisia testejä

TYÖ


Monet nerot ovat korostaneet raa'an työn merkitystä heidän saavutuksissaan tyyliin "nerous on 95 % työtä ja 5% inspiraatiota. Albert Einsteinkin kehitti teoriansa sen tuloksena, että hän teini-ikäisestä lähtien pohti asettamiaan kysymyksiä tuntikausia joka päivä. Television ihmelapset Tervo ja Stiller voivat antaa vaikutelman, että älykäs sutkaus syntyy salamannopeasti - mutta todellisuudessa nämä henkilöt miettivät mahdollisia sutkautuksia kokopäivätoimisesti ja näin heille sisäistyy päähän automaatti suoltamaan sutkautuksia.

Työnteko liittyy kiinteästi motivaatiokysymykseen - jotta nero jaksaisi jatkuvasti miettiä ja työskennellä asian parissa, täytyy hänen todella pitää luomistyöstään. Todennäköisesti motiivi on nerouden synnyssä tärkeämpi tekijä kuin lahjakkuus.

SATTUMA

Tätä eivät nerot itsekkään myönnä, mutta onnella on olennainen osuus nerouden hengentuotteen synnyssä. Onko Linus Thorvalds nero vai sattuiko hän tekemään oikeat asiat oikeaan aikaan?

NAINEN JA NEROUS


Naisten vähäinen osuus nerojen joukossa osoittaa, joko a) että testosteronin erityksen alkaminen sikiövaiheessa laukaisee aivojen nerousrakenteiden kehittymisen, tai b) nerous ei riipu aivoista, vaan siitä kenet ympäristö haluaa määritellä neroksi ja siitä, kuinka määrätietoisesti henkilö itse havittelee neron asemaa.

NEROUS, SKITSOFRENIA VAI MASENNUS


Jos tunnet itsesi tulevaksi neroksi, niin kyse voi olla myös psykiatrisesta häiriöstä, kuten masennukselle alttiista persoonallisuudesta tai skitsofreniasta. Masentuneilla ihmisillä on hyvin usein elämässään jokin suuri päämäärä kuten suureksi kapellimestariksi tai suuryrityksen johtajaksi tuleminen. He myös tekevät lujasti töitä tämän päämäärän saavuttamiseksi. Masennus iskee, kun tajutaan päämäärä saavuttamattomaksi. Masennus tai skitsofrenia eivät ole ainoita psyykkisiä häiriöitä, joihin voi nerousfantasiat voivat liittyä. Kannattaakin välillä pohtia kysymystä: "Miksi minä haluan tulla neroksi?"
Oikea vastaus

Skitsofreniaa esiintyy n. 1%:lla väestöstä, psykoottista masennusta 1%:lla, ajoittaista masennusta 8-18 %:lla. Neroutta ?%:lla. (tiedot vuodelta 1982).

SINUSTAKO NERO?


Jos olet lahjakas tai mieluummin erittäin lahjakas jollain alalla ja todella rakastat alaasi ja siinä työskentelyä, järjestä asiat niin, että saat hyvät mahdollisuudet keskittyä luomistyöhösi. Saatuasi jotain tuloksia aikaan, esitä ne ympäristölle, joka ei ole täysin ymmärrä miten olet tulokset saanut aikaan. Esitä tuotoksesi kietoen sitä hieman mystiseen kaapuun esimerkiksi uusien termien avulla.

Esitys ja esiintyminen tulisi huokua täydellistä itsevarmuutta - muuten on vaikea luoda nero-uskottavuutta.


Populuksen etusivu

Keskiarvopsykologiaa

mailto:mikko