Rotumääritelmä

Katalonianpaimenkoira (Gos D'Atura Catala) kuuluu FCI:n ryhmään 1, lammas- ja karjakoiriin. FCI hyväksyi rotumääritelmän viimeksi 8.11.1989, jonka käännöksen Suomen Kennelliitto hyväksyi 12.11.1996:

Käyttötarkoitus

Rotu pääsee oikeuksiinsa lammaspaimenena, sillä se ei ainoastaan tottele paimenta vaan on useissa tapauksissa aloitekykyinen ja ohjaa laumaa hämmästyttävän luontevasti estäen yhtäkään eläintä erkanemasta laumasta. Urheutensa ja rohkeutensa ansiosta sitä voidaan käyttää myös vartiointitehtävissä. Kokonsa, kauniin karvapeitteensä, älykkyytensä ja isäntäväkeä kohtaan osoittamansa uskollisuuden vuoksi se voi myös olla erinomainen seurakoira.

Yleisvaikutelma

Ylväsilmeinen. Todella omistautunut paimenelle ja huostaansa uskotulle laumalle. Hyvin toimelias, sietää hyvin kuumuutta, kylmää ja kaikkia sääolosuhteita. Vähäruokaisuus tekee rodun soveliaaksi työskentelemään äärimmäisissä olosuhteissa.

Levinneisyys

Rotu on kotoisin Katalonian Pyreneittenvuoristosta ja on normaalin työtehtävänsä eli eläinlaumojen paimennuksen vuoksi levinnyt Katalonian kaikille muillekin karjatalousalueille.

Tärkeitä mittasuhteita

Tasapainoinen, keskivahva ja keskikokoinen. Kaunis karvapeite. Hieman korkeuttaan pitempi, mittasuhde noin 8:9.

Käyttäytyminen / Luonne

Rauhallinen, toimelias, älykäs, rohkea ja miellyttävä. Pidättyväinen vieraita kohtaan, mikä toisinaan saa sen vaikuttamaan varovaiselta. Suuren rohkeutensa ansiosta voidaan käyttää myös suojelutehtäviin.

Pää

Voimakas olematta raskas, korvien välistä leveä ja hieman kupera. Suhteessa muuhun runkoon. Kuonon ja kallon mittasuhteet ovat 3:4.

Kallo-osa

Hieman leveyttään pitempi. Kallon ensimmäisessä kolmanneksessa on selvä otsauurre, joka tasoittuu kohti selvää niskakyhmyä, jonka kohdalla muodostuu harjanne. Kallon ylälinja on hieman kaareva, keskellä voi olla lyhyt tasaisempi kohta. Selvästi erottuvat kulmakaaret.

Otsapenger

Selvästi erottuva, mutta ei liian korostunut.

Kirsu

Suoraan kuononselän jatkeena, kooltaan suhteessa pään kokoon; väriltään musta.

Kuono-osa

Suora, melko lyhyt ja muodoltaan kuin katkaistu pyramidi, jossa on pyöristetyt kulmat.

Huulet

Melko paksut, tiiviit ja lähes suorat; alahuuli ei ole riippuva. Huulissa ja kitalessa on voimakas musta pigmentti.

Hampaat / purenta

Hampaat ovat vahvat, suuret, väriltään valkoiset ja tasaiset. Leikkaava purenta. Työkoirilla sallitaan tylpät kulmahampaat.

Silmät

Avoimat ja ilmeikkäät. Ilme valpas ja älykäs. Silmät ovat pyöreät, tumman meripihan väriset. Mustat silmäluomat.

Korvat

Korkealle kiinnittyneet, kolmionmuotoiset, ohuet ja teräväkärkiset. Korvarusto on pehmeä, ei paksu. Korvat riippuvat tiiviisti poskenmyötäisinä. Leveyden ja pituuden suhde on 8:10. Korvat ovat liikkuvaiset ja kärkeen asti pitkän, hapsuisen karvan peittämät. Työkoirilla hyväksytään typistetyt korvat. (huom.Suomessa typistyskielto)

Kaula

Voimakas, kiinteä, lihaksikas ja melko lyhyt, mutta silti hyvin liikuva. Hyvin lapoihin asettuva.

Runko

Hieman pitkänomainen, vahva ja lihaksikas. Antaa vaikutelman voimasta ja ketteryydestä.

Säkä

Selvästi erottuva.

Selkä

Suora, ei notko. Hieman korkeampi lantion kohdalta, jonka joka tapauksessa tulee olla sään korkeudella tai hieman sitä alempana. Runsas karvapeite saattaa antaa vaikutelman takakorkeudesta.

Lantio

Voimakas ja lihaksikas, hieman viisto.

Rintakehä

Leveä, hyvin kehittynyt ja kyynärpäisen tasolle ulottuva. Kylkiluut ovat kaarevat ja mahdollistavat työssä hyvän hengitystehokkuuden; kyljet eivät ole litteät.

Alalinja

Vatsaviiva on hieman ylösvetäytynyt; kupeet vahvat ja selvästi erottuvat.

Häntä

Melko alas kiinnittynyt; voi olla hieman pitkä, kintereen alapuolelle ulottuva tai lyhyt, alle 10 cm. Joskus esiintyy hännättömiä yksilöitä. Työkoirilla typistetty häntä on sallittu.(Huom. Suomessa typistyskielto.) Koiran ollessa rauhalinen häntä riippu lahaalla. Hännän kärjessä on j:n muotoinen koukku. Sapelinmuotoinen häntä on myös hyväksytty. Liikkeessä häntä kohoaa iloisesti, mutta ei kierry selän päälle. Häntä on runsaan, hieman laineikkaan karvan peittämä.

Raajat Eturaajat Yleisvaikutelma

Eturaajat ovat edestä ja takaa katsottuna vahvat, kuivat, suorat, pystysuorat ja yhdensuuntaiset. Etäisyys säästä kyynärpäähän on suunnilleen sama kuin kyynärpäästä maahan.

Lavat

Lihaksikkaat ja vahvat, hieman viistot. Lapakulmaus on noin 110 astetta.

Olkavarret

Vahvat ja lihaksikkaat.

Kyynärpäät

Tiiviisti rungonmyötäiset, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.

Kyynärvarret

Pystysuorat, voimakkaat ja työhön soveltuvat. Olkavarren ja kyynärvarren välinen kulmaus on noin 115 astetta.

Ranteet ja välikämmenet

Samalla pystysuoralla linjalla kuin kyynärvarret ja melko lyhyet.

Käpälät

Soikeat. Päkiät ovat kestävät ja väriltään mustat. Varpaiden välissä on runsaan karvan peitossa olevat räpylät. Mustat ja vahvat kynnet.

Takaraajat Yleisvaikutelma

Voimakkaat ja lihaksikkaat ja takaa katsottuna pystysuorat; antavat vaikutelman voimasta ja ketteryydestä.

Reidet

Reidet pitkät, leveät, lihaksikkaat ja vankkaluustoiset. Lantion ja reiden välinen kulmaus on noin 115 astetta.

Polvet

Polvikulmaus on noin 120 astetta.

Sääret

Voimakasluustoiset ja -lihaksiset.

Kintereet

Matalat, yhdensuuntaiset ja pystysuorat. Kinnerkulma on noin 140 astetta.

Välijalat

Melko lyhyet, vahvat ja pystysuorat.

Käpälät

Muutoin kuten etukäpälät, mutta takakäpälissä on luiset kaksoiskannukset, jotka ovat alaskiinnittyneet ja liittyvät toisiinsa sekä sisimmäiseen varpaaseen räpylällä.

Liikkeet

Joustavat, lammaskoiralle tyypilliset. Laukkaa ainoastaan laajoilla alueilla. Kehässä liikunta on lyhyttä ravia, joka on tyypillistä koirille, joilla on kaksoiskannukset.

Nahka

Melko paksu, pinnanmyötäinen ja tiivis kaikkialla rungossa ja päässä; hyvin pigmentoitunut.

Karvapeite Karva

Pitkää, karkeaa ja suoraa tai hyvin lievästi laineikasta. Runsas pohjavilla etenkin koko takaosassa. Päässä on parta, viikset, päälaella töyhtö sekä kulmakarvat, jotka eivät peitä silmiä. Hännässä ja raajoissa on runsas karvapeite. Karvanlähtö tapahtuu kahdessa erässä etuosan karvapeitteen vaihtuessa ensin. Tällöin vaikutelma voi olla kuin koiralla olisi kahdesta eri osasta koottu karvapeite, kunnes myös takaosan karva on vaihtunut ja kokonaisuus on taas yhtenäinen.

Väri

Kauempaa katsottuna koira näyttää yksiväriseltä, raajoissa voi olla vaaleampia sävyjä. Lähemmin tarkasteltaessa voidaan todeta värin muodostuvan eri sävyisistä karvoista: kellanruskea, eri sävyinen punertavanruskea, harmaa, musta ja valkoinen. Näistä erivärisistä karvoista syntyvät perusvärit ovat: Kellanruskea: sävyltään vaaleasta tummaan. Hiekanruskea: sekoitus kastanjanruskeita, kellanruskeita, valkoisia ja mustia karvoja; sävyltään vaaleasta tummaan. Harmaa: muodostuu valkoisista, harmaista ja mustista karvoista. Sävy voi vaihdella hopeanharmaasta mustanharmaaseen. Jos musta on hallitseva väri ja yhdistyy valkoisiin karvoihin, yleisvaikutelma on harmahtava. On myös yksilöitä, joiden väri on mustan, kellanruskean ja punaruskean yhdistelmä, joka voi olla vallitesevana yhdessä tai useammassa kohdassa antaen vaikutelman mustasta ruskein merkein (black and tan). Mustat tai valkeat läiskät eivät ole hyväksyttäviä. Joskus esiintyvät valkoiset karvat kuten rinnan tähtikuviona tai varpaissa ovat sallitut, tällöin kynnet eivät kuitenkaan saa olla valkoiset. Koko Säkäkorkeus

Uroksilla 47-55 cm, nartuilla 45-53 cm.

Virheet

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

Vakavat virheet

Litteä pää tai otsauurteen puuttuminen. Ruusukorvat tai virheellinen korvan kiinnityskohta; paksut, pitkät tai haja-asentoiset korvat. Vaaleat silmät. Kahden välihampaan puuttuminen, lievät purentavirheet. Notkoselkä. Sisä- tai ulkokierteiset raajat tai käpälät; muutama valkoinen kynsi; luuttomat tai yksinkertaiset kannukset.

Hylkäävät virheet

Pigmentin puute huulissa, kirsussa, silmäluomissa tai kitalaessa. Ruskea kirsu. Siniset silmät. Valkoiset läiskät. Useamman kuin kahden hampaan puuttuminen. Lantion päälle kiertyvä häntä. Kannuksien tai räpylöiden puuttuminen. Kaikki kynnet valkeat. Yli 3 cm:n poikkeamat säkäkorkeudesta. Pyreneittenpaimenkoiraa tai briardia muistuttava pää. Ala- tai yläpurenta. Lisäksi huomioitavaa

Samanarvoisista koirista on etusijalle asetettava typistämätön (koskee korvia, häntää tai työn vuoksi tylsytettyjä hampaita). Typistyksiä ei hyväksytä ellei kyseessä ole eläinlaumojen kanssa työskentelevä koira. Hyvin pigmentoituneet asetetaan etusijalle.

Huom.

Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.