Kuinka Vaasan Pingviinit ry:n jäseneksi?  Jäsenmaksu on  100 €/vuosi kaudella 2015-16.
Sauna lämmin vuoden jokainen päivä klo 10-22.  Oma avain. Tarkemmat ohjeet Vaasan Pingviinit ry
Pingviineillä on myös on FaceBook-ryhmä, FaceBook- Pingviinit
   Tapion oma kotisivu  
Tapio Osalan talviuintisivu viimeksi päivitetty 4-12-2015
Vasa
Vaasa
Pingviinisauna on Hietasaaressa, Vaasassa,  kuvassa Hietasaari keskellä. Etualalla Vaskiluodossa Wasalandia ja Tropiclandia . Hietasaaressa on  myös Vaasan paras uimaranta hienoine pukutiloineen ja kesäkahviloineen. Hietasaaren paikoitusalue on kunnostettu ja Hietasaareen on rakennettu ympäristöystävällinen matonpesupaikka 2011.  Ilmakuva: Svenna Martens/Vaasan kaupungin kuva-arkisto. Muut kuvat: Tapio Osala

 

Alempana sivulla juttuja talviuinnin terveysvaikutuksista ja jopa tuhma video...

Ruskeaa rasvaa ?        

 Kysy avantouinnista- tapio.antero.osala@gmail.com

 

 
Question / Answer  about Avantouinti.   eng WINTERBATH  ENGLISH Avantouinnin terveysvaikutuksia            

                 TUHMA Pingviini


Miltä se tuntuu?  
Pingviiniajokki?

Vaasassa on harjoitettu avantouintia Hietasaaressa jo kymmeniä vuosia - erillinen seura perustettiin 1965. Sitä enne se toimi Vaasan Uimaseuran jaostona. Pingviinien ensimmäinen sauna oli Hietasaaren uimalaiturin päällä.  Se hieno uimalaituri pukukoppeineen ja hyppytorneineen mutta valitettavasti ne purettiin 70-luvun alussa. Seuraava saunamme oli kyhätty entisen leirintäalueen keittokatoksesta 70 -luvun alussa mutta 1999 keväällä se jouduttiin täysin palvelleena purkamaan. Pitkäaikaisimmat jäsenemme ovat käyneet säännöllisesti jo 60 vuotta avannossa. 

Avantouinnin terveysvaikutuksista on nyt jopa tieteellistä näyttöä (Oulun Yliopisto). Senhän kaikki avantouimarit ovat toki aina tienneet intuitiivisesti aina - ja onhan sitä niin taivaallinen olo monta tuntia uinnin jälkeen...

SAUNAMME

Syksyllä 1999 valmistui uusi saunamme (tässä pieni yksityiskohta). Vaasan kaupunki avusti rakentamista parilla sadalla tuhannella markalla. Samalla omistus ja vastuu saunan kunnossapidosta siirtyi veronmaksajien harteilta pelkästään avantouimareiden maksettavaksi. (hanke koki vastustustakin mutta onneksi järki voitti)  Pingviinit sijoitti uuteen saunaan yli puoli miljoonaa markkaa aivan omaa rahaa!  

Jäsenmäärä nousi noin 400:sta noin tuhanteen uuden saunan myötä.  20111 lähtein on ollut yli 1000 jäsentä

Saunaa uusittiin jo 2004: Suomen eniten käytetty sauna uusittiin löylyhuoneen osalta kesällä 2004. Myös pukuhuoneet maalattiin ja ja osin kaakeloitiin seinätkin. Löylyhuoneen purettiin tiiliseinää myöten ja modernit (uretaani-) kosteuseristeet asennettiin seiniin ja kattoon. Paneelit uusittiin.

Vuoden 2005 vuosikokouksessa päätettiin, että laituri tehdään lämmitettäväksi. Tarkoitus siis on että pakkasella liukkaaksi ja epätasaiseksi jäätyvän laiturin ongelmat vähenisivät. Veteen johtavia portaita on lämmitetty jo aiemmin. Seura on velaton.

Joka kesä on tehty joitakin ylläpitoremontteja. Kesällä 2011 uusittiin molemmat WC-tilat ja rakannettiin terassille katos.
Kaudella 2011-2012  ylitimme 1000:n jäsenen rajapyykin ja sen jälkeen joka vuosi. Kaudella 2013-2014 yli 1060 jäsentä.

Jäsenten yhteiskäyntimäärä vuodessa ylittänee 100 000. Seuran talous on vakaa.

Itse olen harrastanut avantouintia (käyn myös kesällä saunallamme) yli 20 vuotta. Merkille pantavaa on että jäsenistön keski-ikä on alentunut huomattavasti vuosien saatossa. Paljon nuoria on tullut mukaan. Noin 65 % jäsenistä on naisia.
UUSI SAUNA SUUNNITTEILLLA 2015 - Arkkitehti Kalle Viljanen aloitti vuonna2015 uuden, tilavamman ja toivottvasti myös esteettömän avantouintisaunan suunnittelun. Valmistumisvuosi ei tiedossa. Alustavasti ei ole tymätty viranomastaholla suunnitelmaa rakentaa uuden tilat pitkän laiturin päälle, vähän niinkuin Hietasaaren vanhaa uimalarakennus.

Lisätietoja avantouinnista voit kysellä sähköpostilla tämän sivun tekijältä,  Pingviiniltä osoitteestatapio.antero.osala@gmail.com


  

  Avantouinti saa elimistön hyrräämään


Toistuva altistus kylmälle voi kehittää lihasvärinästä riippumatonta lämmöntuotantoa

     Avantouimarit altistavat itsensä toistuvasti kylmälle. Siksi monet tutkijat olettavat, että avantouimareiden elimistössä on aktiivista ruskeaa rasvaa.
   Pitkäaikaisen, toistuvan avantouinnin ansiosta ihmiselle voi kehittyä lihasvärinästä riippumatonta lämmöntuotantoa, jossa ruskealla rasvalla on pääosa.
   Se taas parantaa toimintakykyä ja valppautta kylmässä. Koska avantoon pulahdetaan vain hetkeksi,  yleensä 3 - 15 sekuntia kerralla, aika saattaa olla liian lyhyt ruskean rasvan aktivoitumiselle.
   Siitä, mitä muuta mukavaa avantouimarin elimistössä tapahtuu, tiedetään jo paljon.

Kylmäreseptorit iholla
aktivoituvat avannossa.

   Tieto kylmästä menee aivoihin hypothalamuksen lämmönsäätelykeskukseen, jolloin sympaattinen eli tahdosta riippumaton hermosto aktivoituu. Hermopäätteistä vapautuu noradrenaliinia, jolloin ihon ja raajojen pintaverisuonet supistuvat. Silloin elimistön lämmönhukka vähenee, koska lämpötilaero ihon ja veden välillä pienenee. Verisuonten supistuminen nostaa verenpainetta.
   Hypothalamuksen hormonit lisäävät aivolisäkkeen hormonituotantoa, mikä puolestaan vauhdittaa esimerkiksi lisämunuaisen ja kilpirauhasen toimintaa. Lisämunuaisesta vapautuu adrenaliinia ja kortisolia. Ne yhdessä noradrenaliinin kanssa säätelevät hiilihydraattien aineenvaihduntaa.
   Lyhyessä kylmäaltistuksessa elimistö käyttää juuri hiilihydraatteja lämmöntuotannon pääasiallisena polttoaineena.

Stressihormonien
tuotanto vähenee

   Stressihormonien (adrenaliini, kortisoli ja noradrenaliini) tuotanto avannossa vähenee niillä, jotka harrastavat avantouintia säännöllisesti ja pitkään, 5-7 kertaa viikossa vähintään kuukauden ajan. Elimistö on sopeutunut kylmään, sillä lihasten verenkierto ja toiminta ovat parantuneet ja pintaverenkierto heikentynyt. Tällöin lämmönhukka on vähäisempää.
   Esimerkki kylmään sopeutumisesta ovat kalastajan kädet. Ne pysyvät toimintakuntoisina oloissa, joissa sisätyöntekijän kädet kohmettuisivat kalikoiksi. Koska verisuonet vuorotellen supistuvat ja laajenevat, kalastajan kädet eivät kohmetu.
   Avantouinti virkistää myös psyykkisesti, koska kylmästressi vaikuttaa mielialaa sääteleviin aivojen välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin ja dopamiiniin. Aivolisäkkeestä vapautuu betaendorfiineja, jotka saavat aikaan mielihyvän tunteita ja lieventävät kipua.

-----------------
Avantouinnin terveysvaikutuksia
Avantouinti on monelle halvin lääkäri - kansanterveydellisiä perusteita on olemassa lajin jatkuvaan kehittämiseen. Avantouimarit ovat uskoneet hyisellä kylvyllä olevan myönteisiä vaikutuksia terveyteensä. Arkikokemukset saavat tutkimustuloksia tuekseen. Kylmäkaraisun terveysvaikutuksia tutkinut dosentti Pirkko Huttunen toteaa, että talviuimarin virkistyminen ja piristyminen johtuu kylmän antamasta hormoniruiskeesta: stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa. Koska avantouinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, se hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta. Huttusen tutkimuksen mukaan säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi. Myönteiset vaikutukset kuitenkin häviävät, jos avantouinti lopetetaan.

Tiedostusvälineet ovat julkaisseet talven mittaan runsaasti aktiivisten harrastajien haastatteluja ja uintipaikkojen esittelyjä. Suomessa on noin 80 000 talviuimaria, joista 50 prosenttia on naisia. Lisäksi Suomessa lienee saman verran mökillä ja lomakeskuksissa käyviä avantouimareita. Suomen Latu koordinoi talviuintitoimintaa ja ylläpitää uintipaikkarekisteriä, johon kaikki uintipaikat voivat toimittaa yhteystietonsa. Suomen Latu postittaa uintipaikoille uusinta tietoa alan kehityksestä ja tapahtumista.

Tieto avantouinnin virkistys- ja terveysvaikutuksista lisääntyy koko ajan. Kiinnostus avantouinnin harrastamiseen on kasvanut vuosi vuodelta, ja tämä näkyy avantouintipaikoilla joka puolella Suomea. Kunnalliset päättäjät halutaan mukaan harrastamaan, jotta he osaisivat arvioida oman kuntansa avantouintipaikkojen tarpeita. Aina ei löydy riittävästi poliittista tahtoa tai halua käytännön toimintaan uintipaikkojen perustamiseksi, koska ei tunneta avantouinnin fysiologisia eikä psykologisia vaikutuksia. Ennaltaehkäisevänä terveystekona voidaan pitää uintipaikan kunnostamista, perusvarustuksen hankkimista tai jopa saunan rakentamista uintirantaan. Nämä ovat pieniä sijoituksia suurten joukkojen terveyden ylläpitämiseksi.

Avantouinti sopii lähes kaikille, mutta sairauksista kärsivien tulee neuvotella aluksi oman lääkärinsä kanssa harrastuksen aloittamiseen liittyvistä riskeistä. Etenkin sydän- ja verenpaineoireet saattavat estää kylmästä kylvystä nauttimisen. (Tapion kommentti: höpö höpö. Lääkärit on yleensä VAROVAISIA eivätkä edes tunne lajia ja pelkäävät itsekin kylmää vettä - saattavat siis suotta varoitella! - Eräs kokenut lääkäri sanoi että kyllä sen huomaa jos sydän tykyttää epämiellyttävästi, ei sinne kuole! )Aloittelijan kannattaa viipyä avannossa aluksi vain muutamia sekunteja. Kauden aikana keho sopeutuu kylmään ja vähitellen nautintoa voi jatkaa pidempään. Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa hengen salpautumista. Se on kuitenkin normaalia ja vaaratonta. Hengitysharjoitukset auttavat löytämään oikean tavan uintisuorituksen aloittamiseen.

Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä. Saunan ja avannon välinen lämpöero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen, verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta, mutta terveelle ihmiselle harrastuksesta ei ole haittaa enempää kuin hölkkäämisestä tai hiihtämisestäkään. Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa: sauvakävely ja hiihto ovat hyviä verryttelymuotoja. Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi. Avannossa ei ehdi vilustua, vika on usein pukeutumisessa, jos tuntee palelevansa uinnin jälkeen.

Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto ja saunominen avannon yhteydessä ovat yksilöllisiä valintoja. Omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle. Sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena ei avantoon saa mennä.

-------------
Ruskea rasva polttaa energiaa ja tuottaa lämpöä

  Lihavat rotat laihtuivat, kun niiden energiankulutusta lisättiin aineilla, jotka aktivoivat ruskeaa rasvaa.
   Ruskeaa rasvaa löytyy ihmisiltäkin, mutta meille tuollaista näppärää pilleriä kukaan ei ole kehittänyt. Tabu naamaan, ja kohta alkaisi kudoksissa jyllätä!
   "Kaukaista tulevaisuutta", kommentoi tällaista ihmisen laihdutuslääkettä Eriika Savontaus . Rotat hoikistuivat juuri hänen väitöskirjatutkimuksessaan, jossa niille annettiin usean viikon ajan sympaattiseen hermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Savontaus väitteli viime joulukuussa Turun yliopiston farmakologian ja kliinisen farmakologian osastolla.
   Muuallakin tutkijat ovat onnistuneet vauhdittamaan ruskean rasvan toimintaa ainakin hiirten, rottien ja hamsterien elimistöissä. Vaikka tietoa ei voi suoraan soveltaa ihmisiin, tutkimuksia tehdään jatkuvasti esimerkiksi lääketehtaissa eri puolilla maailmaa.

Valkea varastoi,
ruskea kuluttaa

   Niin jyrsijöillä kuin ihmisillä on valkoista ja ruskeaa rasvaa, tai oikeastaan kellertävää ja punertavaa. Jälkimmäisen väri syntyy siitä, että se sisältää paljon mitokondrioita sekä voimakkaan verenkierron. Mitokondrioita on satoja kaikissa soluissamme, ja ne tuottavat hapen avulla elimistölle energiaa.
   Sävyn vahvuus riippuu myös lipidien eli rasva-aineiden määrästä.
   Erivärisillä rasvoilla on omat fysiologiset roolinsa. Valkoinen rasva toimii energiavarastona. Siitä koostuu esimerkiksi pulleus, joka pyöristää vatsaamme ja tukevoittaa reisiämme.
   Hiljattain valkealle rasvalle löydettiin uusi tehtävä, kun sen havaittiin erittävän leptiiniä. Tämä hormoni vaikuttaa ihmisen kylläisyyden tunteeseen ja ravinnonoton säätelyyn.
   Jyrsijöillä ruskea rasva on oikeastaan lämmöntuotantoon kehittynyt elin. Lämmöntuotanto perustuu mitokondrioissa sijaitseviin irtikytkijäproteiineihin. Nimensä mukaisesti ne vapauttavat energiaa lämmöksi kytkemällä irti mitokondrioitten ATP-tuotannon.
   ATP on soluhengityksessä syntyvä energiapitoinen yhdiste, johon solu säilöö energian kemiallisessa muodossa.
   Lämpöä syntyy myös elimistön tavallisen aineenvaihdunnan sivutuotteena. Lisäksi kaikki eläväiset harjoittavat lihasvärinällistä lämmöntuotantoa, kun ne hytisevät viluissaan.
   Rasvakudokset ovat rakenteeltaankin erilaisia: valkeassa iso rasvapallero työntää tuman ja muut elimet solun reunalle, ruskeassa pienet lipidipisarat jakautuvat eri puolille solua. Tällaisesta hajasijoittelusta on samanlaista etua kuin missä tahansa tuotannossa. Kun lämpöä luodaan mitokondrioissa ja energialähteenä käytetään lipidejä ja kun molempia on ripoteltu sinne tänne soluun lähelle toisiaan, ei synny kuljetusongelmia.
   "Aktiivinen ruskea rasva hyödyntää ensin omat varastonsa ja alkaa sitten kuluttaa energiaa muualta. Tähän liittyy kaunis ajatus siitä, että se käyttäisi ylimääräenergiaa ja siten jopa laihduttaisi", toteaa dosentti Atso Raasmaja Kuopion yliopiston farmakologian ja toksikologian laitoksesta. Hän teki väitöskirjansa ruskean rasvan säätelystä kylmäaltistuksessa ja dieettimalleissa vuonna 1990 Tukholman yliopistossa. Parhaillaan hän selvittää ihmisen ruskean rasvan merkitystä erityisesti kylmäaltistuksessa.

Ihminen suojautuu
kylmältä tehokkaasti

   Elimistön kokonaisuudessa ruskea rasva sijaitsee hajallaan mutta mielekkäästi tärkeiden elimien tuntumassa. Sitä on esimerkiksi selässä lapaluiden välissä, niskassa ja kainaloissa, sekä aortan ja munuaisten lähellä. Isojen verisuonten ympärillä se lämmittää aivoihin menevää verta.
   Koska vauvat tarvitsevat paljon lämpöä, niillä on runsaasti ruskeaa rasvaa. Minkä verran ja mitä varten sitä on täysikasvuisilla ihmisillä, ei ole kovin selvää.
   Atso Raasmajan mukaan ruskean rasvan voisi olettaa toimivan kylmässä, jos sen biologinen merkitys olisi lämpöä tuottamalla suojata tärkeitä elimiä paleltumiselta. Ehkä ihmiset varustautuvat pientäkin viileyttä vastaan niin perusteellisesti, että jyrsijöillä lämmöntuotantoon erikoistunut elin laiskistuu meillä...
   Onko aikuisilla oikeita ruskeita rasvasoluja, jotka vain odottavat signaalia vertyäkseen? Vai onko kyse solujen esiasteista, jotka pitäisi saada erilaistumaan kypsiksi rasvasoluiksi?
   Vastaus on myönteinen molempiin kysymyksiin - eläinmalleissa.
   "Kylmäaktivaatiossa ruskea rasvakudos lisääntyy siinä määrin, ettei kasvu voi olla pelkästään esiastesolujen kehittymistä. Kun eläin pannaan kylmään, jo parin tunnin kuluttua irtikytkijäproteiineja havaitaan enemmän. Sopeutuminen uuteen lämpötilaan kestää pari viikkoa, ja jos eläin palautetaan lämpimään, sama tapahtuu takaperin", Atso Raasmaja kertoo.
   Jotkut ihmiset sietävät kylmää paremmin kuin muut; jäiden seassa uivia ja kesätamineissa talvikeleissä urheilevia kummajaisia on aina ollut. Toimiva ruskea rasva saattaisi osittain selittää heidän karaistuneisuuttaan. Tulkintaa tukevat Oulun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksessa saadut havainnot.
   "Jo 1981 totesimme ruumiinavausten perusteella, että metsureilla ja muilla ulkotyöntekijöillä on keskimäärin aktiivisempaa ruskeaa rasvaa kuin muilla ihmisillä. Toistuva kylmäaltistus näyttäisi aktivoivan ruskeaa rasvaa", dosentti Pirkko Huttunen vahvistaa.
   Oululaiset ovatkin löytäneet toimivaa ruskeaa rasvaa vailla vakinaista asuntoa eläneiltä alkoholisteilta. Englantilaisten tutkimusten mukaan sitä on runsaasti myös laitapuolen lapsilla, jotka viettävät paljon aikaa ulkosalla.
   "Kylmäaltistuksen aiheuttamat fysiologiset muutokset" -nimistä laajaa tutkimusta on tehty Oulussa vuodesta 1995 lähtien. Hankkeessa on selvitetty muun muassa avantouinnin pitkäaikaisia vaikutuksia. Tiedot ruskeasta rasvasta eivät juuri ole karttuneet.
   "Näytteiden ottaminen eläviltä ihmisiltä on vaikeaa varsinkin niin hankalista paikoista kuin kaulavaltimon, sydämen ja munuaisten ympäriltä", Pirkko Huttunen toteaa.

Pieni pyöreys ei ole pahasta

   Suomalaistutkijat puhuvat varovaisesti, mutta internetistä löytyy yksioikoisempia väitteitä. Skotlantilainen tutkijaryhmä mainostaa patentoimiaan urheiluvaatteita, joiden materiaali on kevyempää niissä kohdissa, joissa ruskea rasva huolehtii lämmittämisestä. Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan Norrbottenin läänin sivuilla heitetään vinkki laihduttajalle: Painosi pysyy kurissa, jos oleilet hyvän aikaa heppoisesti pukeutuneena pakkasessa. Paleleminen antaa vauhtia ruskealle rasvallesi, joka puolestaan polttaa läskiäsi...
   Tähän mennessä ruskeaa rasvaa aktivoivat, lämpöä tuottavat yhdisteet ovat laihduttaneet rottia mutta eivät ihmisiä.
   "Tutkimamme lääkkeet stimuloivat sympaattisen hermoston beeta3-reseptoreita, joiden rakenne on ihmisellä ja jyrsijöillä erilainen. Uusia, ihmisen beeta3-reseptorien toimintaa lisääviä aineita onkin jo kehitetty melko pitkälle", selittää Eriika Savontaus.
   Reseptorit ovat proteiineja, joiden kautta viestit kudoksissa kulkevat. Vastaavanlaisia signaaleja välittäviä mekanismeja on kaikkialla elimistössämme. Niinpä reseptoreihin vaikuttavilla aineilla voi olla odottamattomia seurauksia yllättävissä paikoissa. Tämä ei kuitenkaan päde beeta3-reseptoreihin, sillä niitä on pääasiassa rasvakudoksessa. Siksi ne ovat hyvä kohde laihdutuslääkkeiden kehittelyssä.
   Silti saattaa osoittautua, ettei beeta3-reseptori olekaan yhtä tärkeä ihmisen kuin jyrsijän rasvakudoksessa. Saattaapa paljastua, ettei minkäänlainen ruskean rasvamme aktivoiminen hoikistakaan meitä.
   Atso Raasmajan mielestä laihduttajien ei kannata jäädä odottamaan mitään painonpudotuksen täsmälääkettä, vaan kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihin:
   "Lihavuuden syyt ovat niin monimutkainen kokonaisuus, ettei yhden tekijän kautta pidä tulkita asioita. Pienellä lihavuudella tuskin on sanottavaa vaikutusta terveyteen. Liika huomion kiinnittäminen vähäiseen ylipainoon voi olla vahingollisempaa kuin nuo ylimääräiset kilot."

--------
Betaendorfiineja ! (tämä kirjoitus on lainattu jostain)

"Miltä se tuntu, eiks se ollu aivan järjettömän kylmää?" on yleisin kysymys sen jälkeen, kun joku on paljastanut harrastavansa tai kokeilleensa avantouintia.
Vastaus on: kyllä!

Henki salpaantuu ja sydän hakkaa villisti. Haukot henkeä kuin hukkuva, ihoa pistelee ja ajatus pakenemisesta mahdollisimman nopeasti on ainoana mielessä.(Tapion kommentti: tuo koske vain ENSIMMÄISTÄ KERTAA!) Kun alkushokista selviytyy, olo on uskomattoman rentoutunut ja uskokaa tai älkää - lämmin. 

"Itselleni hyvä olo tulee siitä, että pystyy voittamaan itsensä joka kerta. En voi valehdella sanomalla, että nauttisin siitä", paljastaa kolmatta talvea avantouintia harrastava kolmekymppinen Niina Heinonen . Niina sai houkuteltua äitinsä Arjan mukaan heti ensimmäisenä talvena ja siitä lähtien tyttären ja äidin yhdessäoloon on kuulunut yksi uintireissu viikossa.

Niinan kiinnostus avantouintiin sai alkunsa lehdistä luettujen juttujen kautta. Varsinkin avantouinnin paljon puhutut terveysvaikutukset alkoivat kiinnostaa. "Halusin kokeilla, onko avantouinnilla vaikutusta omaan olotilaani. Itselläni flunssat ainakin katosivatkin saman tien", Niina muistelee.

Vastustuskyvyn paranemisen lisäksi kylmässä pulikoinnin yleisimmiksi terveysvaikutuksiksi luetaan kylmänsietokyvyn paraneminen, reuma- ja lihassärkyjen sekä stressin kaikkoaminen.

Tieteellisiä tutkimustuloksia avantouinnin fysiologisista vaikutuksista on kuitenkin vähän. Se tiedetään, että säännöllinen avannossa käynti saa aikaan monia muutoksia uimarin hermostossa. Aivolisäkkeestä vapautuu betaendorfiineja, jotka saavat aikaan mielihyvän tunnetta. Myös serotoniinin ja dopamiinin määrä lisääntyy aivoissa, minkä oletetaan vaikuttavan mielialaan ja vireystasoon. Lisämunuaisesta vapautuvan kortisolin uskotaan olevan syynä siihen, miksi monet kokevat reumasärkyjen, astman ja jopa MS-taudin lievittyvän avantouinnilla.

Kuten liikunnan yleensäkin, avantouinninkin tulee olla säännöllistä puuhaa, jotta terveysvaikutuksista pääsee nauttimaan. Useimmille harrastajille kerta viikossa riittää, mutta jos mieli tekee, ei mikään estä uimasta vaikka joka päivä. Itse avannossa pitäisi olla kerrallaan ainakin kymmenen sekuntia.

Vannoutuneimmat avantouimarit eivät käy edes saunassa ja vakuuttavat kilpaa, että sitä paremmin "jää koukkuun" mitä useammin pulikoi. Kohtuus kuitenkin kannattaa tässäkin muistaa.

"Avantouinti on keholle kova koetus. Ainakin sydäntauteja ja korkeaa verenpainetta potevien on syytä keskustella ensin lääkärin kanssa ennen kuin pulahtaa lähimpään rantaveteen", muistuttaa Irma Lehtola Suomen Ladusta. (Tapion kommentti: höpö höpö. Lääkärit on yleensä VAROVAISIA eivätkä edes tunne lajia ja pelkäävät itsekin kylmää vettä - saattavat siis suotta varoitella! - Eräs kokenut lääkäri sanoi että kyllä sen huomaa jos sydän tykyttää epämiellyttävästi, ei sinne kuole! )

Avantouinti on kasvattanut suosiotaan varsinkin viiden viime vuoden aikana. Ehkä terveysvaikutuksissa on siis jotain perää, olivat ne sitten tieteellisesti todistettuja tai eivät. Toisaalta avantouinti saattaa olla kaiken kokeneelle uudenlainen haaste, itsensä voittamisen ja näytön paikka. Ihmisten elämäntyyli on koko ajan tullut kiireisemmäksi ja paineet työelämässä kasvaneet. Avantouinnista moni on hakenut ja löytänyt helpotusta stressiin.

Toisin kuin monissa urheilulajeissa, joissa suoritus mitataan minuuteissa, senteissä tai kehon rasvaprosenteissa, avantouinnissa vaatimuksena on ainoastaan oma uskallus lähteä mukaan. Elämää rikastuttava sosiaalinen kanssakäyminen erilaisten ihmisten parissa on yksi useimmin mainituista syistä avantouintiharrastuksen ylläpitämiseen.

Niinpä niin. Laiturin nokalle päästyä ei enää voi mennä takaisin. Siinä se on, mustanpuhuva aukko jäässä ja rappuset, jotka vievät jonnekin syvyyksiin. Ensimmäinen kosketus varpailla kertoo totuuden:
Voi taivas, että on kylmää! Kuka tällaisenkin järjettömän harrastuksen on keksinyt… Mutta toisaalta, enhän sitä kuollut sillä ensimmäisellä kerrallakaan ja saunassa oli jälkeenpäin aivan taivaallinen olo!

 


Wintherbathers - an old Sauna ritual - has its origin in Finland!

Ice swimming has had a recent surge of popularity among Finns (about 100 000 active). There have been some medical studies (Universtity of Oulu) done and apparently the shock "kickstarts" your adrenal system and gives you a natural endorfine high. In addition, frequent swimmers increase their peripheral circulation and grow metabolically active "brown fat" as opposed to the regular "white fat".  The endorfin high is similar what you get from vigorous exercise or acupuncture and other old-fashioned natural treatments. Ice swimming has been helpful for people with cardiovascular disease, asthma, arthritis and eczema. The Finnish eczema newsgroup people rave about how it totally stops the itch. For medical benefits, people go several times a week, some even daily. Anecdotally, people also claim it gives your skin a healthy glow and makes you shed wrinkles. People also claim that if you go regularly, you don't tend to get the flu or other contagious diseases.

Jump into a lake through a hole in the ice!
1)How long do you stay in the water?
2)In Finland, do you typically submerge your head?
3)Average temperatures during this time of the year are -5, to -30 C. Do you still do the jump in this kind of cold?
4)Have you heard of anyone having health problems upon entering the frigid water?
5 )How do You feel after?

Answers

Avantouinti, as the feat of swimming in a hole in a frozen lake is called in Finland, is very healthy. About 100 000 Finns are practising it. The younger generation has almost lost the courage (or gained more common sense) but for several years in row the number of winter bathers have increased.
Winter bath has a solid foothold in the Finnish traditions.
1) Usually you start with a warm Sauna bath in a temperature about  210 degrees Fahrenheit (100 C). Then You plunge in the water (temperature about 32 degrees Fahrenheit (0-1 C) for just a couple of seconds.  Then go to the Sauna again for some minutes.  Then second plunge in icy water - now some more seconds - and to Sauna again!
The Final Round
PLUNGE IN WATER AND STAY IN WATER AS LONG AS IT FEELS OK. You should stay near ladders and jump up from water when you are beginning to feel some pain in your legs.  In seconds? - Perhaps something between 5 to 20 seconds AND ABSOLUTELY NOT TO SAUNA ANYMORE!! Just change your clothes and – be surprised YOU ARE GOING TO FEEL VERY VERY WARM in SEVERAL HOURS!
2) Some submerge some don't.  I, do submerge - many women do not because of their  hair...
3) The colder air the warmer feels water. There is no problems to take a swim in extreme cold weather conditions ( I have done it in -30C  = -22 degree Fahrenheit.)
4) I haven't heard about any health problems - on the contrary: there are many miracle stories about getting a better health (e.g. rheumatism, muscular pains, head ache and many more)
5) After a winter bath session it HEAVENLY FEELING! (endorphine and cortisone is in your blood!) You feel warm and relaxed. You are going to sleep like log at night!

There is tens of swimming places in Finland throughout the winter, so you can take a dip whenever you feel like it.  Only in Finland!

Hyi ! Tuhma pingviinivideo tässä  .mpg - VIDEONA  !!!!     (Tällaista ei ole saunallamme!)

Näiden sivujen  tekijä on pingviini   TapioOsala.com

 

Vaasan Pingviinit ry:n kotisivu on vaasanpingviinit.fi