KUUMA PERUNA VUOSIKYMMENIÄ  - GERBY –VÄSTERVIKIN RANTA                      sivun alkuun

 

Vaasan suurin kaupunginosa Gerby-Västervik on meren  tuntumassa. Rantaan ei ole kuitenkaan 10 000:lla asukkaalla juuri asiaa.

Alueen kaavoitusta on parikymmentä vuotta jarruttaneet rannan huvilanomistajat. 

Kun aluetta aikaan uudisasukkaille markkinoitiin oli myyntivalttina osayleiskaavaluonnos, jossa oli selkeät  ranta-alueet olivat yleisessä käytössä. Näitä ei ole saatu aikaan  usein ympärivuotisessa asuntokäytössä  olevien vapaa-ajan asuntojen omistajien toimesta. 

Kaupunginhallituksen suunnittelu- ja talousjaosto äänesti viimeisen pienen rantakaistaleen tulevaisuudesta tiistaina 17.10.2000.

Puoltavan lausunnon kahdelle uudelle omakotitalolle, suunnitellulle Gerbyläisten yhteiselle rannalle,  olisivat antaneet Heikki Kouhin esityksestä Raimo Rauhala, May-Gret Axell, Eeva Laaksoharju, Heikki Lamminmäki, Helena Boucht-Lindeman (jolla on sukuhuvila samalla rannalla…), Thor Österholm, Raija Kujanpää.

Olin yksin  yleisen rannan pelastamisen puolesta Gerby-Västervikiläisten käyttöön. ( asiasta oli juttu 19.10 Pohjalaisessa mutta jostain kumman syystä ei tavuakaan Vasabladetissa, vaikka toimittajat olivat samassa tiedotustilaisuudessa 18.10).

Esittelijä, yleiskaava-arkkitehti Hannu Vuolteenaho, jätti rohkeasti harvinaislaatuisen eriävän mielipiteen asiasta. 

Vajaa vuosi sitten päätti samainen STJ juhlallisesti, yksimielisesti, samalla kokoonpanolla, ettei alueelle enää puolleta yhtäkään poikkeuslupaa.  Pari kuukautta sitten kuitenkin jo puollettiin yhdelle hakijasuvulle (Kivelä) peräti kolmea omakotitaloa ja nyt sitten kahta lisää…. 

Kovin kauaskantoisesta ja periaatteellisesta seurakunnasta ei siis ole kyse. 

Sivistyskaupungeissa rakennetaan maita suunnitelmallisesti ja sitä suunnitelmaa kutsutaan asemakaavaksi. Asemakaavan ja Maankäyttö- ja Rakennuslain tärkein periaate on maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Siihen on vaikea päästä ilman asemakaavaa. Kaavoituksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on myös yleisten alueiden , viheralueiden ja rantojen suunnittelu. 

Lähitienoilla ei vapaita rantoja juuri ole. Strömsökin ostettiin kyllä juuri kaupungille mutta vuokrataan saman tien Yleisradiolle. Villa Gerby on nuorisotoimen käytössä. Gubbgrundet on vuokrattu yksityiselle ja se on saaressa. 

Gerby- Västervik on loistava alue ja kunhan Rapatunturi joskus saadaan maisemoitua ja yleistä rantaa käyttöön niin sehän on oikein paratiisi.

Minun ehdotukseni ja tavoitteeni on ollut rantaraitin rakentaminen kulkemaan pitkin rantaviivaa.

Voitte vain arvata minkälaista suhtautumista ehdotukseni on saanut huviloidenomistajien sukujen etujen valvojilta STJ:ssä.

Minusta Vaasan väkiluvultaan suurimman asuntoalueen asukkailla meren tuntumassa pitää olla pääsy omaan rantaansa! Vesijättömaat eivät kuulu lainsäädännön mukaan rantatontin omistajalle muutenkaan. Yleinen etu on mentävä yksityisen edun edelle! 

Kaupunki saa halutessaan lunastaa tarvitsemansa maat raakamaan hinnalla - mutta sitähän  rakkaassa Vaasassamme ei tietenkään tehdä - varsinkaan jos sattuu asumaan vaikutusvaltaisten sukujen edustajia alueella....

 

Tapio Osala          sivun alkuun