Ensimmäiset MERENKURKUN MERIPÄIVÄT 1999  

Suunnittelu ja toteutus   Tapio Osala

Kuvat Jaakko J Salo (paitsi ensimmäinen)

Vaasan sisätama 13.8.1999. Meripäivät.   Kuva Matti Hietala

Ensimmäiset Merenkurkun Meripäivät pidettiin elokuussa 1999. Kyseessä oli Interreg-projekti yhdessä Uumajan kanssa. Projektin nettokustannukset taisivat Vaasalle olla negatiiviset...eli eivät maksaneet mitään?

Punaisena lankana oli Vaasan merellisen identiteetin vahvistaminen myös niiden keskuudessa, jotka eivät ole Vasassa syntyneet ( yli 50 % väestöstä) sekä maakunnan väelle pääkaupunkinsa esittely sen omimmalla alueella. Kaksipäiväisessä tilaisuudessa kävi ehkä 20 000 katsojaa (tilaisuus oli maksuton eikä laskentaa suoritettu) Noin 20 merellistä toimijaa esitteli toimintaansa (omalla kustannuksellaan).
Tilaisuus sai hyvää dokumentoitua palautetta ja toimintaansa esitellet ovat valmiita tulemaan uudestaan

Tilaisuudessa ei ollut ensimmästäkään markkinamyyjää. Vain mereisyyteen liittyvä hyväksyttiin. Oli Wätrsilän Dieselmoottoria, Merentutkimusta, Merenkulkulaitosta, Merivartiostoa yms.ammattilaisia.

Ehkä tapahtuma voisi olla joka toinen vuosi Vaasassa ja joka toinen Uumajassa?? Vaasan mereisyyteen liittyvälle epäkaupalliselle tilaisuudelle tuntui olevan "tilaus". Tapahtuma voidaan suorittaa vähäisin kustannuksin sillä näytteilleasettajat tulivat paikalle omalla kustannuksellaan. Vähän markkinonirahaa ja yksi vetäjä tarvitaan. Projektipäällikkönä ja tapahtuman ideoijana toimi Vaasan Saaristo teoksen tekijä Tapio Osala.

Säpinää ja katseltavaa riitti. Koskaan aikaisemmin eivät Merenkurkun merelliset operoijat olleet esiintyneet samassa paikassa yhtä aikaa....

Postisuotuveneet Ruotsista ja  Merenkurkun rannikolta esiintyivät ensi kertaa Vaasassa. Kuten myös pelastushelikopterin näytös...

Tapahtuma  vaati tekijänsä. Vas ylh. Ari Mäkynen - Pelastuslaitos.     Oik ylh. selin - Rolf Nordman projektin ohjausryhmän puheenjohtaja tilaisuuden kokkareilla

Alh vas. elinkeinojohtaja Jorma J Pitkämäki, jota ilman ruotsalaisia ei olisi saatu mukaan ja Interreg-projektista ei olisi tullut mitään.  Oikealla alhaalla projektipäällikkö T Osala tyytyväisenä tilaisuuden jälkeen.

Merenkurkun Meripäivistä on tehty  n 20 min video.