.
.
.
.
.
..
.
.
.

 

 
 

 
 

..........

 
Päivitetty 27.5.2017 - päivitykset kursiivilla

Tiilikasarmi, Kasarmitori 8 (vanha osoite) ,Vaasa                UPSEERIKERHOSTA TÄÄLLÄ

VAASAN TIILIKASARMI  1859 - 2001

ALEKSANTERINTORILLE ! VAASAN HISTORIA  UPSEERIKERHON HISTORIA VAASAN VARUSKUNNAN HISTORIA
Teksti 
(copyright): Tapio Osala   

 Kasarmin alkuperäinen nimi on "Stenkasern" eli Kivikasarmi. 1990-lvulla  rakennusta alettiin kutsua Tiilikasarmiksi

 

.
.
.
.
.
.
..
.
.

 

 
KEISARILLISEN SENAATIN PÄÄTÖS  RAKENTAMISESTA 10.5.1859

C.A. Setterberg yritti ensiksi

Keisarillisen Senaatin talousjaosto antoi 10.5.1959 lääninarkkitehti C.A. Setterbergille tehtäväksi laatia piirustukset Vaasan rakennettavaa kasarmia varten. 
Suunnitelma hylättiin liian pienenä (kaksikerroksinen).

Setterberg laati uudet piirustukset 11.11.1861ja otti huomioon uudet vaatimukset - tilaa  180 miehelle.  Rakennus oli edelleen kaksikerroksinen mutta C.A oli lisännyt kellarikerroksen . Suunnitelmissa  oli sotilaiden perheasuntoja.   38 m2 huoneet oli jaettu väliseinillä kolmeen 6 m2 huoneeseen. Uuni oli käytävällä ja SIIS  YKSI SOTILASPERHE ASUISI 6 M2 HUONEESSA! Asunnot olisivat lisäksi olleet pimeitä kellarihuoneita. Setterberg ei taitanut olla kovin huolissaan venäläisten sotilaiden  ja heidän perheidensä hyvinvoinnista!

Nämäkin SetTerbergin piirustukset hylättiin ja niinpä,,,

LOHRMAN SUUNNITTELEE!

 Suomen yleisten rakennusten intendentti,  arkkitehti Ernst Bernhard Lohrman kyllästyi ja jätti hyväksymättä  Setterbergin viritelmät ja  laati omat, kolmikerroksisen kasarmin piirustukset ja lähetti ne keisarille 22.1.1862. No,  eivät nämäkään kelvanneet  ensi yrittämällä. Lohrmanin  lopulta  hyväksytyksi tulleet piirustukset lähetettiin keisarille 21.5.1862. 

Setterberg sijoitti Tiilikasarmin Aleksanterintorin varrelle eli nykyiseen paikkaansa. Osoite oli Kasarmintori 8, nyttemmin joitan muuta ja pääasiassa asuintalo.  Kasarminkatu 6 on pommitettu hajalle, josta myöhemmin lisää. Nyt siinä on ympäristöönsä sopimattoman näköinen uusi asuintalo.

 

URAKKATARJOUKSET SYYSKUUSSA 1863

Kauppakirjanpitäjä (!) Axel Sjöberg sai pääurakan, muurausurakan sai muurari Carl Wilhelm Danielsson.

Rakennustyöt menivät päin helvettiä, puu oli liian tuoretta ja esim. jo valmis peltikatto jouduttiin purkamaan huonojen puisten kattotuolien takia! ( No, Setterbergin Käkisalmien kirkon piirustuksia mukaillen piirtämä  ja konduktööri (!) Hjalmar Lindahlin rakennuttama Ortodoksikirkko kohtasi ehkä vieläkin enemmän vastoinkäymisiä, yli kuusi vuotta kesti rakentaminen, se vihittiin 21.9.1866)

SYNTTÄRIT  13.10  1866

Lopputarkastus pidettiin 13.10.1866  eli vuonna 2000 täyttää tiilikasarmi siis 134 vuotta. Perheellisiä Viipurin Jalkaväkirykmentin sotilaita oli muuttanut taloon jo ennen lopputarkastusta.

DONIN KASAKAT MUUTTAVAT TALOON

Donin Kasakat muuttivat taloon 1876. Vuonna 1877 oli Tiilikasarmin I kerroksessa Donin kasakoita mutta osa II kerroksesta oli vuokrattu  Slöjdföreningenille eli veistoyhdistykselle, joka antoi opetusta puusepänoppilaille. Talossa asui lisäksi Ortodoksikirkon  porukkaa sekä sotilasmakasiinin henkilökuntaa.

Kasakat alkoivat hevostella ja vaativat turhaan esimerkiksi  heinälatoa Aleksanterin- eli Kasarmintorille ja ampumarataa lähistölle. Kasakoiden hevosten tallit olivat Koulukadun toisella puolella, vastapäätä talousrakennusta. Vasta vuonna  1885 rakennettiin ampumarata  Purolan Paukkulaan kun suomalasiset itse sitä tarvitsivat - kasakat joutuivat harjoittelemaan ampumista Mustasaaren koulutilan tienoilla. Saivatpa hevoset liikuntaa….

 

EI  ENÄÄ VENÄLÄISIÄ VUOSINA 1881 -1902 

Suomen 3. Vaasan Tarkkámpujapataljoona asettuu Kivikasarmiin ja Kasakat painuvat Venäjälle 1881 aikana.

 

TYÖPAJANA   PUUKASARMIEN  RAKENNUSTYÖMAALLA

Kun Kasarmin puurakennukset rakennettiin pikavauhtia - 16kuukaudessa - vuosina 1880- 1882,  toimi Kivikasarmissa työpajoja. Rakennustöiden jälkeen Tiilikasarmi peruskorjattiin.

VERSTAS JA ASUINRAKENNUKSENA 1880-  LUVULTA

 Tarkkámpujapataljoonan kasarmikompleksissa Tiilikasarmi toimi  Verstas - ja asuinrakennuksena: puutyöhuone, asehuoltola ja aliupseeriasuntoja. Keskellä korttelia oli iso ulkorakennus ja suurin piirtein Kasarminkadun portin kohdalla oli ”Kellari”( onkohan maan alla tallella jotain?).

Tiilikasarmin viereinen puurakennus, Kasarmintori 6 , oli rakennus ” kuudelle nuoremmalle upseerille”. Upseerikerhon talossa oli ”Kanslia ja Klubi”. Puinen Korsholmanpuistikon ja Koulukadun kulmatalo  oli ”rakennus neljälle upseerille ja lääkärille”. Nämä talothan ovat edelleen asumiskäytössä ja hyvässä kunnossa.

KASARMIKSI 1918

Itsenäisen Suomen alkuaikoina oli Vaasassa Kaartin Jääkäripataljoona 1918-1933.

Tiilikasarmin yläkerrokset olivat kasarmina ja esim vuodeta 1921  yläkerrassa oli  7. Erillinen Konekiväärikomppania.

Viereinen puutalo, Kasarmintori 6,  oli tällöin Jääkäriprikaatin esikuntana. Nykyään se on asuintalo ja siinä asui mm. tämän kirjoittaja.

 

Kasarminkadun ja Koulukadun kulmaan oli rakennettu talo Jääkäripataljoonan esikunnalle. Myöhemmin talossa oli aliupseerikoulu mutta

NEUVOSTOLIITTO POMMITTAA MEITÄ 31.12.1939

Uudenvuoden aattona 1939 jytkähti neuvostopommi Tiilikasarmin pihaan.  Koulukadun kulmassa ollut puinen aliupseerikoulun talo tuhoutui ja purettin täysin (ks kuva ohessa) - kivijalkaa on vielä kadun puolella muistona…

Myös Tiilikasarmin pohjoispäädyssä näkyy sirpaleiden jälkiä vielä tänäänkin. Toistakymmentä pommia osui kortteliin mutta kuin ihmeen kaupalla Tiilikasarmi säilyi. Tiilikasarmilla oli suojelijansa jo silloin.

Myös Kasarmintorin pohjoispäähän ja Nuorisotalon tienoille osui kymmeniä pommeja. Myös Ortodoksikirkolla oli tietysti suojelijansa vaikka tuntui olleen erityisessä tähtäimessä….

 

Kuva 1 Pommitettu aliupseerikoulu 31.12.1939 Aliupseerikoulu Koulukadun ja Kasarminkadun  kulmassa pommituksen jälkeen. Pommi osui joku 31.12.1939 tai 14.1.1940 - kaksi eri tietoa on olemassa. Osoite oli silloin Koulukatu 49.

RANNIKKOTYKISTÖ 1964-1998

Pohjanmaan Jääkäripataljoona jättää Vaasan ja tilalle tulee Vaasan Rannikkopatteristo vuonna 1964. Tiilikasarmin alakertaan vakiintui Aliupseerikerho eli vauhdikas ravintola.  Korttelin toisella laidalla jatkoi Upseerikerho.

Tiilikasarmissa oli Rantapyssyn aikana esikuntaa, rakennustoimistoa, aliupseerikoulua, ja vaikkapa viimeksi Vaasan Rannikkopatteriston 4. Patteri 

 KASARMIT SIVIILEILLE 1999

Vaasan Rannikkopatteristo lakkautettiin syksyllä 1998 ja Kasarmialue siirtyi pääosin Vaasan kaupungin omistukseen. Kuten myös Tiilikasarmi. Puolessa vuodessa  Kasarmialue täyttyi uudesta toiminnasta.

On hotellia, ravintolaa, saunaa, yliopistoa…. 

TIILIKASARMIN UUSI ELÄMÄ 1999-  

Sotilaiden jälkeen ehätti ensimmäisenä Tiilikasarmin alakertaan (mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu) Fountain-House projekti, jota pyörittää Vaasan Sosiaalipsykiatrinen yhdistys.

Yläkerran valloittivat heti perään konsultit, koulutusfirma, taiteilijat, terapeutit, arkkitehtitoimisto.

 Vuosituhannen vaihteessa Vaasan kaupungin käyttötalouden alijäämää alettiin paikata tontinmyynnillä. Tiilikasarmin pihakin otettiin myyntikohteeksi, kuten muitakin ”tyhjiä” alueita  kasarmialueelta. 

Kasarmialueen suojelu ja kaavoitus on kesken vielä 2004. Alueesta on tehty suojeluesityksiä ja niiden selvittämiseksi rakennuksen on tarkkaan inventoitu. 

Kasarmialue on jo nyt lähes jokaisen turistibussin kiertokohde.  Kaupungin budjetin alijäämän paikkaus on ollut uhkana tämän historiallisen ja Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuisen aluekokonaisuuden säilymiselle.  Kaupunki saa alueelta yli 100 000 € ENEMMÄN VUOKRATULOJA menot ovat.

Tiilikasarmin pihassa oleva Hirsisauna on varsinaisen kasarmin saunan hävittämisen (kesällä 2001) jälkeen  tärkeä ja se on  esimerkiksi  maanpuolustusjärjestöjen ja Fountain-House  -projektin aktiivisessa käytössä sekä kenen tahansa vuokrattavissa.   

 Ajat muuttuvat, Kasarmi pysyy. Toivottavasti !

PAHASTI JUURI TUO KORTTELI PILATTIIN UUSILLA ASUINRAKENNUKSILLA

 Tapio Osala (kirjoituksen aikainen osoite) Kasarmitori 6

 puh 0400 76 11 85    tai sähköposti  tapio.osala@vaasa.fi

Vaasassa 15.2.2007 


Vaasan Upseerikerho
Teksti: Tapio Osala  (copyright)

Vaasan Kasarmitorin (alunperin Aleksanterintori) lounaiskulmassa sijaitsee Upseerikerhona  nykyään tunnettu rakennus.
Se valmistui 18821883 kuten muut naapurissa olevat puurakennukset, Nuo naapurirakennukset olivat upseerien ja lääkäreiden asuinrakennuksia
"Upseerikerhoa" kutsuttiin ensimmäisessä suunnitelmassa  (23.6.1879)  "Rakennus kanslialle ja klubille".

Varsinaisen upseerikerhotoiminnan voidaan katsoa alkaneen vasta 1919. Venäjän vallan ajalta ei ole säilynyt tietoa rakennuksen muusta kuin kansliakäytöstä.

Upseerikerho toimi aluksi suljettuna upseerien ja värvättyjen "Pataljoonakerhona".
 "Sodanjälkeinen polvi oli huvittelunhaluista ja kerho oli halpa paikka viettää iltoja ..", lukee Vaasan Varuskunnan historia-kirjassa.
Vasta 1960-luvun puolivälissä avautui kerho myös reservin upseereille, varmaankin talousvaikeuksien takia,. Talousvaikeuksiin oli taas syynä upseerien vähentynyt "virvokkeiden" kulutus. Siihen taas ehkä oli syynä yleinen seuraelämän väheneminen.  TV tuli myös upseerien koteihin aja upseerien vaimot alkoivat saada myös miehiään katsomaan "Me Tammelat" -sarjaa....
Upseerikerhon puheenjohtajana on ollut mm majuri Ensio Siilasvuo 1958 (kuuluisa rauhanturvajoukkojen komentaja)
Kun joukko-osastot ovat useaan otteeseen vaihtuneet Vaasassa on kulloinenkin pois muuttavan joukko-osaston upseeriporukka vienyt mennessään kulloisenkin "kerhon" paperit ja "historian" joskus kalusteineen uudelle paikkakunnalleen..

Upseerikerho toimii tilausravintolana 2003- koska Puolustusvoimat lakkasi maksamasta varsinaiselle upseerien kerhoyhdistykselle rakennuksesta aiheutuvia vuokrakuluja. Kirjoittajan tiedossa ei ole josko reservin upseerit edelleen kokoontuvat rakennuksessa. Upseerikerhon on vuokrannut tilausravintolakäyttöön Vaasan Kaupungin omistama Hotel Silveria. Siellä on pidetään nykyään (2007)koulutustilaisuuksia, kokouksia, juhlia  ja etenkin kesäisin häitä. Vuonna 2004 Vaasan Suomalainen Klubi asettui alivuokralaiseksi taloon jota edelleen pyörittää Silveria. (Suomalaiselta Klubilta myytiin tilat alta ravintola Koti -talosta). Nykysin muuta toimintaa.


Lähde: Vaasan varuskunnan historia: Stig Roudasmaa,  1991        Tapion aloitussivulle