JULKAISEMIANI KIRJOJA

Mielipiteitä vuosien varrelta

Öjen

LuontokokemuksiaKotiportailla 5/2003


Tapio tärkeänä erittäin epätyypillisessä asussa


Tapio - metsän jumala!
  Luonne - idealisti!
Kasarmilla oli kivaa
Naapurin tuttuja  Kasarmilla kotiportailla, enää en asu siellä.
       
Syntyperäinen vaasalainen s. 1953
Lapset: Alexandra
-85 ,  Oskar -87


Parisuhteessa Outin kanssa. Asumme sekä Kuopiossa että Vaasassa.

Harrastuksia:
-lintujen rengastus (merikotka, sääksi)
- ulkona liikkuminen (myös metsässä), jalan ja (noja)pyörällä,
 - harrastejääkiekko
- mieluisat matkakohteet: lastenlasten tapaaminen/hoidossa auttaminen
-erilaiset yleishyödylliset projektit kuten Gålörenin lintutorni ja Pohjanmaan villieläinhoitola
 - Suomen vanhimman luonnonsuojeluyhdistyksen aktiivi
TAPION  MUITA TOUHUJA
 
Hyväntekeväisyysjippo
Työtä lasten parissa
Kuvia Kasarmilta ja Tiilikasarmin historia
Työtä  nuorison parissa

Tapio  ja Merenkurkun Meripäivät Jääkiekossa SM-pronssia

Jalkapalloa, kaukalopalloa ja jääpalloa ja yleisurheilua


Pelasin  jääkiekkoa Sun City Surfers -joukkueessa

 

Sun

 

SEKALAISTA
Vuoden 1999 eduskuntavaalimainos..
Tiilikasarmin historiikki     Asua vuokralla?
Tapio & Lenin         Elämän tarkoitus ?


VANHOJA  KUVIA 

Olen -53 syntynyt, vaasalainen, ekonomi, yrittäjä, kirjantekijä, projektityöntekijä, kunta-aktivisti, innovattori, milloin mitäkin. Vuoden 2002 olin Alahärmän kunnan markkinointipäällikkönä. Olin tekemässä Vaasan uutta kuvateosta.   Ideani perusteella on syntynyt Suomen ensimmäinen sarjavalmisteinen nojapolkupyörä, nojakki. Härmäpyörä

Vuonna 2011 ideoin ja toteutin EUn tuella Gålörenin Lintutorni-projektin. Vuonna 2011 oli projekti Pohjanmaan villieläinhoitola. Se toimii ilman apua nyt.

Ensimmäiseksi olen Tapio, toiseksi olen isä ja vasta sitten harrastan  jonkin verran yhteisten asioiden hoitoa eli politiikkaa paikallistasolla.  Useimmat Vaasassa varmaan tuntevat minut "poliitikkona", jotkut jopa luulevat, että se on työni!

Jotkut toki vielä tuntevat minut urheilijana, valmentajana  - niin tuttujahan on tuhansia, kun koko ikäni täällä Vaasassa viettänyt. Mitä nyt lapsuuden kesät teini-ikään saakka tuli vietettyä Etelä-Pohjanmaalla, Lehtimäen Länsikylällä ja pari kesää Stockiksessa Kauppakorkean opiskeluaikana. Ruotsi tuli opittua sillä keikalla.
Kunnallisissa luottamustoimissa olen yrittänyt vastustaa mielestäni huonoja asioita  ja hyviä kannattaa.  Näinhän kaikki muutkin tekevät ....

Joidenkin on joskus ollut vaikea erottaa roolejani. Olen  ensisijaisesti markkinointiekonomi,  jolla on  yrittäjätausta  ja -tuntemus.  Julkisen sektorin  toiminnot ovat myös erittäin tuttuja. 

Kulisseissa toimin erilaisissa kuntayhtymissä ja kunnallisissa yhtiöissä ja liikelaitoksissa - lähinnä sellaisissa tehtävissä missä ekonomin/yrittäjän koulutuksesta/kokemuksesta katsotaan olevan apua ja mihin nousevalla uralla olevat lajitoverit eivät ennätä.

Olen ollut Vaasan kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa.  Poliittiselle sivulleni!

Olen saanut olla vaikuttamassa moniin hyviin asioin. Niistä ei suureen ääneen kannata puhua ja usein ne valitettavasti tapahtuvat kulisseissa.  Yhtään sellaista asiaa ei tule mieleen mistä olisin saanut henkilökohtaista etua. Eihän sitä nyt omaksi eduksi lasketa jos yritän saada lääkäripulaa hellittämään ja jos joskus itse sairastun ja pääsen sitten lääkäriin...No, Suvilahden rantapolun voisin laskea saavutuksekseni ja Öjenin ikimetsän suojelun.

Tämmöinen on Tapio             ALOITUSSIVULLE

Työkokemus - maatyöläinen, kauppa-apulainen, asvalttilevityskoneen kuljettaja, mielisairaanhoitaja, portsari, vanhainkodin apuhoitaja,  tavaratalon osastonhoitaja (Tukholma), opettaja (eri ala-, yläasteita, Lyska, Onkilahden Lukio, Sjukis, Korsholms skolor) kustannustoimittaja, kustannusliikkeen markkinointijohtaja,  kustannusjohtaja, kustantaja, toimittaja, maahantuoja, yrittäjä, torikauppias, perintätoimiston perustaja/omistaja, välillä työnhakijakin, EU-projektipäällikkö, kunnan markkinointipäällikkö, liikkeenjohdon konsultti, musiikkituottaja, nojapolkupyörän "isä", (noja)polkupyörävalmistaja… 

Ekonomiksi valmistuin Vaasan Kauppakorkeakoulusta 1977.

Ehkä merkittävin saavutus 1; Vaasan Saaristo Vasa Skärgård I-II toimittaminen ja kustantaminen (kirja on varsin lainattu lähdeteos ja löytyy esim. maailman suurimmasta kirjastosta Washington DC:stä) ja yli 3000:sta kodista Vaasanseudulla.

Lapset:   Oskar  s. -87, Alexandra s. -85

Harrastukset; pääharrastus nykyään lintujen rengastus- ja suojelutyö, nuorena urheilin, sitten urheilun seura-, ja järjestötyötä,  juniorivalmennusta (SM-pronssi jääkiekossa) ja erotuomarina. Pelaan edelleen harrastekaukalopalloa Savossa, -jääkiekkoa aikaisemmin (Sun City Surfers) ja nojapyöräilen, ja käyn aktiivisesti avannossa.... Olin mukana perustamassa Vihreä Liitto rp:tä , sen paikallis- ja piiriyhdistystä. Paikallisen jääkiekkoseuran talkootyöntekijä vastuualueena oli mm. web-sivut, video/kuvatuotanto (Jussi Knaapihan se itse työn teki...) ja tiedottaminen.

Suurin saavutus 2: Öjenin suojeluun osallistuminen -  hankkeen silloiset vastustajat (mm  silloinen kj SS) ovat nyt kiittäneet arvokkaan n 400 ha:n ikimetsän säilyttämisestä ks tänne!

Luottamustehtävät: kuudetta kautta kaupunginvaltuustossa, kaksi kautta kaupunginhallituksessa varsinaisena jäsenenä, kh:n suunnittelujaostossa (= maankäyttö- ja kaavoitusjaosto)  8 vuotta . 2001-2004  olin ympäristölautakunnassa vpj. 

Urheilulliset: Aikaisemmin: Jääkiekkoliiton tehtäviä, urheiluseuran johtotehtäviä, SM-mitali jääkiekossa, jalkapallo, kaukalopallo, jääpallo. Nykyään: isojen petolintujen rengastus.

Muita tehtäviä: Kuopion Luonnonystäväin hallituksen jäsen.

Kirjallisuus: Dostojevski, Marques, Antti Tuuri, ja ennen kaikkeaVeikko Huovinen (R:I:P Veikko, tapasin hänet Konstankujalla Sotkamossa 80-luvulla kun nuorena kustantajan yritin savusiian avulla houkutella omaan talliin Otavalta).

Musiikki: Katariina Järvinen,  Eminem, Led Zeppelin, Pink Floyd, Wilson Picket, Beatles joskus Sibbe ja vaikka Junnu Vainio

Ruoka: uunisiika (kokonaisena paistettu Merenkurkun siika, perunamuusi voisilmällä), paistettu ahvenfile, molemmat itse kalastetttuna, myös saunanpesässä halstrattu muikku on hyvää,

Juoma: Vichy, piimä, kotikalja

Addiktit: kofeiini, nikotiini, omaan elinympäristöön vaikuttamisen  halu, lintujen suojelu/rengastus

Taide: taiteen "penkkiurheilija";  musiikin kuuntelu, teatteri, taidenäyttelyt

Vuodenaika: talvi

Voimaeläin : käärme

Horoskooppi: Kaksonen / Käärme

Haaste: sen ymmärtäminen että muutkin voivat olla oikeassa ja että absoluuttinen objektiivinen "totuus" on tuntematon ilmiö

Tavoite: luonnonsuojelullisen ajatusmaailman ymmärrettäväksi tekeminen myös Pohjanmaalla  ja maaseudun ajatusmaailman ymmärretyksi tekeminen Helsingin herroille

Visio:  Pohjanmaiden keinotekoisten   raja-aitojen madaltaminen  - ellei poistaminen -  Vaasan läänin kokoisen hallintoalueen palauttaminen. Vaasa keskuspaikkana... Visio Vaasasta: suvaitsevainen, moniarvoinen OIKEASTI


 

Työta lasten parissa: 90-luvun puolivälissä pyöritin lasten Satopuiston "jalkapallopiiriä". Hietalahden Penikulmatalon/Kilometritalon lapset keräsin kesäiltaisin yhteen Satopuistoon ja pelattiin tuollaisten 6-11 vuotiaitten lasten kanssa kivoja jalkapallomatseja (myös tytöt mukana). Monet vanhemmat katselivat salaa parvekkeiltaaan mutta eivät kehdannet tulla mukaan...

  
Nuorisotyötä: 80-luvulla hoidin Jääkiekkoliiton Keskimaan alueen puheenjohtajan tehtäviä  viitisen vuotta. Keskimaa käsittää ent. Vaasan ja Keski-Suomen läänit. Tämä organisaatio vastaa juniori- ja alempien divisioonien jääkiekkotuohuista.
Olin mukana perustamassa Sportin juniorijaostoa, sen ensimmäinen sihteeri.  Jaostosta myöhemmin kehittyi JuniorSport ry.
Olin viitisen 80-luvulla vuotta jääkiekkoseura Vaasan Sportin hallituksen jäsenenä ja seuran taloudenhoitajana. Tuona aikana jalkapallo eriytettiin eri seuraan.

Vuosina 1976-1978 olin Vaasan Sportin C-junioreiden ( 14-16 v) vastuuvalmentaja jääkiekossa. Saimme tuolloin  SM -pronssimitalit.

1980/90 -luvuilla toimin jääkiekkoerotuomarina lähinnä juniori- ja maakuntasarjoissa.

 

Olen pelannut sarjajalkapalloa VIFK:n A-junioreissa ja ABC:ssä. 
80-luvun alussa pelasin ABC:ssä jossa oli mukana myös
ex-maajoukkuepelaajia. Eräänä kautena olin jopa maalikuningas! Hieman
puutteellisen tekniikkani korvasin rymistelemällä voimalla
maalinedustakahinoissa. Rangaistuslaukausten onnistumisprosenttini on
edelleen 100%. Myös "Ole Stolpe"-cup huomioon ottaen.
VIFK:n A-junioreissa kunnostauduin nopeana oikeana laitahyökkääjänä.
Tehtäväni oli pinkoa laitaa pitkin Strömmin Petskin antamiin pitkiin
syöttöihin ja keskittää maalille. Tämä tehtävä onnistui varsin hyvin ja
Petski pääsi tekemään paljon maaleja syötöistäni.

Jääpalloa olen pelannut VIFK:ssa D-juniorina  60-luvun alussa ja sitten uudestaan I-divisioonassa 80-luvulla. Rangaistuslaukausten onnistuminen oli 100 %.

Kaukalopallon Vaasan mestaruusmitaleita (ei kultaista) on jokunen. VKY:n (Vaasan Kauppakorkeakoulun joukkueessa niitä mitaleita tuli. Myöhemmin Vaasan Ekonomien joukkueessa emme mitaleille yltäneet.

Valmentamastani Vaasan ainoasta poikien/miesten jääkiekon SM-mitalistani juttu täällä

Harrastin myös 14-15 vuotiaana yleisurheilua Vaasan Vasamassa. Kiekonheitto oli laji. Vuonna osallistuin Lappajärvellä 1969 piirinmestaruuskilpailuihin: sija 16 v sarjassa oli 5. ja tulos 33,32m. Kaverina mm. "Sippura" eli Seppo Kivimäki.

Pelasin 2000-luvulla jääkiekkoa Sun City Surfers'eissa.