KOTIMAINEN NOJAPYÖRÄ - Miellyttävä ja turvallinen tapa liikkua - jo vuonna 1876                  
recumbent, nojakki, nojapyörä, nojapolkupyörä, Härmäpyörä, LEV, KeVy,

Valmistaja/myyjä:(päivitetty 2019)
O & G Yhtiöt ky
Kirkkopuist. 32 C, Vaasa

Ota yhteys ja sovi koeajosta.

tapio.antero.osala@gmail.com

KOEAJOMAHDOLLISUUS VAASASSA  JA KUOPIOSSA

LY 0599533-4

Hinta  2621€+629€ALV=3250€ 

Sähköavusteisuus:  Pyörään SAA MYÖS SÄHKÖMOOTTORIN.
Suositeltu sähkömoottori tulee etukeskiöön,
jolloin Härmäpyörän omat vaihteet (8 tai 11napavaihdetta) ovat käytettävissä koko ajan. Tämän suositellun sähkömoottorin lisäkustannus on 1400€. Takanapasähköistykset alkaen 1050€.

HINNASTO

Tulosta esite 


Nojapolkupyörät eli nojakit (kaksipyöräiset) ovat niin nopeita, että ne on kielletty pyöräkilpailuista ylivoimaisuutensa takia.

Nojapyörällä on ajettu yli 133 km/h nopeutta ks video edellisestä ennätyksestä

Täällä video kun nojakilla ajetaan tunnin aikana yli 90 km matka.

Härmäpyörä ei pyri maksimaaliseen nopeuteen vaan turvallisuuteen ja hyvään ergonomiaan. Härmäpyörä liikkuu samaa nopeutta, samalla voimalla, kuin "tavallinen" pyörä. Suuremmissa nopeuksissa ja
vastatuulessa tulee pienempi ilmanvastus avuksi lisävauhtina.

Härmäpyörällä voit jatkaa ajamista tunti tunnin jälkeen, ilman että mitkään paikat kipeytyvät. Härmäpyörää voi ajaa turvallisesti kunhan edes yksi käsi ja yksi jalka toimivat normaalisti. Tasapainoaistia ei tarvita ja pyörällä ei käytännössä voi kaatua, ja mahdollisessa törmäykssä tullaan sentään jalat eikä pää edellä.

Härmäpyörän teknisiä tietoja:

Filosofia: Yksinkertainen, jämäkkä, huoltovapaa, kestävä, mukava, huollettavauus/varaosat helpot.

Terveille toki tehty mutta myös liikuntavaivoista kärsiville oiva menopeli/kuntoutusväline. Keskussairaalat ovat hankkineet Härmäpyöriä kuntoutusvälineiksi.

Edessä kolme ratasta.
Takana: Nexus8 napavaihde (välityssuhde 307%). Vain erittäin jyrkässä ylämäessä eturattaan vaihtotarve.

Saatavana myös Shimano Alfine 11-napavaihteella, jonka välityssuhde on 409%. Erittäin mäkiseen maastoon poistamaan eturattaan vaihtotarpeen. Lisähinta 11-vaihteisesta 200€ . Hyötyä vain poikkeuksellisen mäkisessä maastossa. Valmistaja ei tätä suosittele mm. hankalamman vaihdevivuston takia.

Korotettu istuin saatavissa (jäykkäselkäiselle helpottamaan istuutumista), erikoistilaus, lisähinta 250€.

Rumpujarrut edessä.
Etupyörät 20' Takapyörä 26'
Renkaat: Schwalbe Road Cruiser
koot:47-406, 47-559, pistosuojatut          
 
Paino n 25 kg.

Mitat: pituus n. 2m
leveys n. 90 cm
Korkeus n. 95 cm
(ilman istuinta  n. 75cm -
istuin irrotettavissa - kiinni kolmella pultilla).

Kuljetettavissa henkilöautolla, jossa pyöräteline (ks. kuva ohessa

Luja teräsrunko - kestää yli 100 kg ajajan.

Härmäpyörä on suomalaista käsityötä.

Vaihteisto ja navat ovat tuontitavaraa.

Kotimaisuusaste n. 90 %.

Polkimien etäisyys säädettävissä eri pituisille polkijoille 160-200cm. (Myös  pidemmille ja lyhyemmille onnistuu säätää pienin erikoistoimenpitein).

Varusteet: Peili, soittokello, heijastimet.

Istuimen kangas vettähylkivää ja hengittävää, erittäin vetolujaa kotimaista nylonia. Kireys säädettävissä.

Istuimen kaltevuus säädettävissä.

Tapio Osala on Härmäpyöräprojektin ja idean isä:

"Teen aatteellista työtä turvallisen ja mukavan nojapyöräilyn lisäämiseksi", sanoo Tapio


Albin ja julkkikset testaavat


ENGLISH:
HärmäPyörä is the first and only fabically produced  Finnish recumbent.

Tapio Osalais the "father" of the project.
The price is  2621€ excl. VAT .
It has 3x8 gears with Nexus8 on back wheel. Back wheel 26"and 20" front wheels. Drumbrakes on front wheels, weighs  about 25 kg's.
The Härmäpyörä is manufactured in Vaasa, Western Finland.


All trikes

ISO91 standardi
 
 

 Ensimmäinen patentti Härmäpyörä-tapaiselle
tadpole trikelle (kaksi etupyörää ja yksi takapyörä) haettiin Englannissa jo 1876 (kuva). Englannissa ajeltiin 1880 -1890 tällaisilla nojakeilla enemmän kuin kaksipyöräisillä polkupyörillä.
On hyvin valitettavaa, että kansainvälinen pyöräilyliitto kielsi nojapyörin osallistumisen pyöräkilpailuihin 1934 , muuten me olisimme aina ajaneet vain nojakeilla.
 

UUSI ennätys 2.4.2010

24 tunnissa kolmipyöräisellä
nojakilla 1109 km eli 46,2 km/t keskivauhti, yksi ajaja.(Tavallisella kilpapyörällä ei ole päästy lähellekään noita lukuja, miksiköhän? Vaikka yrittäjiä on ollut paljon enemmän...)

                                             BROSCHYR på S V E N S K A

"Verta, hikeä ja kyyneleitä" oli pyöräilykampanja vammaisten ja vanhusten puolesta Rovaniemeltä Helsinkiin 25.6. - 12.7.2013. MS-tautia sairastava evp. rajakapteeni Aki Miettinen ajoi noin 1000 km:n matkan Härmäpyörällä läpi Suomen!


HÄRMÄPYÖRÄN LIIKETOIMINTA VOISI OLLA LUOVUTETTAVISSA!
 


Terveille tehty mukava ja turvallinen mutta sopii myös tasapainohäiriöisille, hemiplegisteille, Parkinsonisteille, selkä- ja niskavammaisille

FAQ - ELI USEIN ESITETTYJÄ KYSYMYKSIÄ JA NIIHIN VASTAUKSIA                                    ENSI 

Jääkiekkoilija Oskar Osala (kuva yllä) ja Härmäpyörä 
Oskar harjoittelee aerobisia lenkkejä nojapyörällä kesällä Vaasassa. Polkuliike vahvistaa jalan luistelulihaksia. Lukkopolkimilla saa myös rasitusta jalan koukistajalihaksiin ja vatsalihaksii
n.

Arto Joutsimäki voisi tarvittaessa kattaa Härmäpyörän ja KaariKinnerillä (ArcusVelomobile).

Käyttäjäryhmiä: 
- "Tavalliset" pyörällä liikkujat, jotka haluavat turvallisuutta ja mukavuutta.
-
Jääkiekkoilijat ja urheilijat turvallinen aerobinen ulkoharjoittelu
Kuntourheilijat - ei kaatumisvaaraa, liukkaallakaan

- Koiran ulkoiluttajat,joilla on paljon liikuntaa tarvitseva koira – tässä koira juoksee “samalla tasolla” ja kaatumista ei tarvitse pelätä koiran mahdollisesti tempoillessa.  

- Toispuolihalvaus (hemiplegia)  Härmäpyörällä ajoon riittää kun yksi jalka ja yksi käsi toimivat (lukkopolkimet) .

Parkinsonin taudin tuoman tasapainongelman vuoksi turvallista ja tarpeellista liikuntaa. (Kukaan ei huomaa vammaa  pyöräillessä– kävellessä kylläkin).

Niskavamma, selkävamma : Härmäpyörällä ajetaan pää pystyssä, normaalissa istuma-asennossa. Jos selkä ei taivu voidaan istuinta korottaa (erikoistilaus) jotta istuutuminen ja nouseminen helpottuu.

- 50+ vuotiaat kuntoilua kovasti kaipaavat
ylipainoiset ja "laiskat".
 Juokseminen voi olla hankalaa ja eivät "saa itseään" liikeelle. Tässä on ollut peli, jolla moni on lähtenyt mielellään. Rotevin Härmäpyörän ajaja on 150 kiloinen! Pyörä kestää ja siihen mahtuu!

- 13-vuotias
tasapainohäiröistä kärsivä poika  ajelee nyt Härmäpyörällä kouluun - ei ollut mukava apupyöriä käyttää!  Useita MS-, toispuolihalvaus  ja Parkinson asiakkaita ajelee tyytyväisenä Härmäpyörällä.

Suomessa loukkaantuu sairaalahoitoa vaativasti vuosittain 30 000 (pysty)pyöräilijää - 20-40 kuolee. 2500 saa pysyvän vamman.
Yli 80 % näistä onnettomuuksista tapahtuu oman kaatumisen seurauksena. Usealle tulee päävamma, joka johtuu pään iskeytymisestä korkealta maahan. Olisi suuri kansaterveydellinen ja kansataloudellinen etu jos kaikki ajaisivat nojakilla!  Tästäkin syystä Tapio Osala ajaa Härmäpyörällä!

Tavallinen pyörä aiheuttaa miehisiä ongelmia - siirry nojakkiin. > Lue lisää.
Vaikka kaksipyöräisillä, erikoisvalmisteisilla ja katetuilla nojapyörillä onkin tehty lihasvoimalla liikkuvien menopelin nopeuden maailmanennätyksiä, niin kolmipyöräisen Härmäpyörän edut ovat toisaalla. Matkanteko on ennen kaikkea mukavaa ja turvallista. Koska keho on poljettaessa mukavassa, ergonomisessa asennossa eivät paikat kipeydy ja matkantekoa voi jatkaa väsymättä tuntitolkulla. Ihmisen vahvin lihasryhmä (pohje, reisi, pakara) tekevät työtä ja muut lihakset ovat rentoina.

Lepotaukojen aikana (= myös jokainen alamäki)  istut valmiiksi mukavasti lepotuolissa....Täällä iäkkäitäkin nojakin polkijoita .
Nojakit eivät ole marketpyöriin verrattuna halpoja mutta kallon- tai lonkanmurtumalta säästyminen korvaa aina jotain.  Ja se ajamisen ilo.
Lue Tekniikka&Talous -lehden juttu "
Nojakki kulkee kovempaa"
UUSI
Satakunnan Kansan juttu/pyörätesti 11.5.2008 (pdf-tiedostona)  lue sivu 1  ja sivu 2

Härmäpyörä 2013


"Nuorin koira on 8 kk, keskimmäinen 2 v. ja vanhin 15,5 v. Tuota kokoonpanoa ei mitenkään ulkoiluttaisi pystypyörällä-"Lapsi ei ollut kuvaottohetkellä mukana...


Pertti Salmu ajelee Jyväskylässä Härmäpyörällä.


Pentti Nurmesniemi Seinäjoki ja Härmäpyörä m. 2010


Sissalan Martti on jo vuosia ajellut Härmäpyörällä, nyt alla
jo toinen pyörä, malli 2010.


Härmäpyörä vm- 2010. Pieniä uudistuksia istuimen rakenteessa.Härmäpyörän yhteistyökumppani Greencycle asentaa sähköavusteisuudessa tarvittavat laitteet
kuten keskiömoottorin ja akun. Kun moottori on etukeskiössä, voi pyörällä ajaa aivan normaalisti myös napavaihteita käyttäen ilman sähköä ja vaikka akku olisi tyhjä. Myös edullisempia "tavallisia" takanapamoottoreita tietysti löytyy.Korotettu penkki sopii henkilölle, jolla alaselkä jäykkä

-

Tasapainohäiriö, kuntoutus, kuntoutusvälinen,  Parkinson, jääkiekkoilija, halvaus, toispuoleinen, kuntourheilija, pyöräily, pyöräilijä,  koiran ulkoiluttaminen, painon pudottaminen, kuntoilu, ylipaino, hemiplegia)

--------------
Härmäpyörässä  on kolme eturatasta - ja yksi takaratas ja Nexus8 (8-vaihteinen) takanapa. Vaihtaminen onnistuu paikallaankin ja ylämäessä....joten tottumatonkin pyöräilijä pärjää helposti ensi metreistä lähtien. Ketjunsuojaputken avulla eturattaan vaihto käy kätevästi kädellä rattaalta toiselle siirtäen.  Pienempää eturatasta  tarvitaan vain  jyrkässä ylämäessä. Eturattaan vaihtoa ei käytännössä tarvita kuin äärioloissa.
-------
Nojapolkupyöriä on monenlaisia. Kaksipyöräiset ovat nopeimpia,  maantiellä käytettäviä pitkien matkojen "urheiluvälineitä".  Kaksipyöräinen vaatii hyvän tasapainon ja  opettelujakson, kuten esim. kajakki. Kolmipyöräiset ovat enemmän hyöty-,  ja retkeilypyöriä. Niillä pystyy ajamaan useita tunteja yhteen mittaan, hyvin turvallisesti. Matkavauhti  ei ole yhtä kova kuin kaksipyöräisillä nojapyörillä mutta meno sitäkin mukavampaa. Kolmipyöräisen vauhti vastaa hybridipyörää.  Alamäessä ja tauolla ollaan mukavassa lepoasennossa...

Kolmipyöräistä oppii kuka tahansa ajamaan välittömästi!
Tasapainohäirö ei haittaa ja riittää kun toinen käsi ja toinen jalka toimii.Kaksi aktiivista pyöräilijää testasivat Härmäpyörän ajellen vuorotellen omilla hybrideillään ja Härmäpyörällä. Päätelmä :samalla energialla menee hybridiin verrattuna suunnilleen samaa vauhtia: Alamäessä ja vastatuulessa nojakki voittaa, ylämessä häviää.

Kolmipyöräisen filosofia ei olekaan siis mennä mahdollisimman nopeasti lyhyttä matkaa vaan mukavasti+turvallisesti ja pitkän aikaa,  ja tietysti samalla pitkän matkankin. Mutta toki sillä moponkin jättää hyväkuntoinen tasaisella....

TOSITARINA:
Ajoin Vaasasta Alajärvelle (149 km, Kyrönjoen vartta, Simpsiön ja Tiistejoen, Menkijärven kautta) yhtenä päivänä. Aamulla lähdin , illalla olin perillä. Pidin taukoja, otin rennosti.  En kuulu enää nuorisoon, enkä ollut ehtinyt "harjoitella" ennen matkaa. Seuraavana päivänä en huomannut olleeni kovassa rasituksessa...Mikään paikka ei ollut matkan jälkeen kipeä. Tuo matka ei olisi onnistunut tavallisella pyörällä ja tuskat olisivat olleet kovat seuraavanakin päivänä.Irlantilainen Ciaran Burke testaajana


Kirjailija Antti Tuuri kesällä 2010.  
Härmäpyörän kuljetus henkilöautolla


Tapio Osala on Härmäpyörän kehittäjä
Helsingissä asuessaan ajeli Jussi Koskiluhta
 työmatkansa Härmäpyörällä Kallion ja lentoaseman välillä.
Nykyään Jussi ajelee sillä Vaasassa ja Ilmajoella.


Ex-kansanedustaja Petri Salo testaa ...

 


Härmäpyörä ja Fillari2004 / Messukeskus.Hki.

Kuva otettu muutamaa minuuttia ennen kuin Härmäpyörä ja sen omistaja kokeilivat miltä tuntuu kylmä merivesi... jää petti Vaasan Eteläisellä kaupunginlahdella huhtikuun alussa. Digikamera, Härmäpyörä ja ajaja selvisivät hengissä!

Talvella jäällä menee kevyesti ja kovaa eikä liukkaallakaan tarvitse pelätä kaatumista. Paino vetävällä takapyörällä estää sutimisen. 

Jääkiekkoilija Lou
Dickenson Vaasan Sportissa 2009-2010


Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki

 HärmäPyörän  1. prototyyppi Kaarinan erikoispyöränäyttelyssä 
19.10.2002.


Ensimmäinen sarjatuotantosaarja Härmäpyöriä elokuussa 2003.


Nojapyöräily ja avantouinti ovat samanlaisia
ilmiöitä sikäli että niiden erinomaisuutta ei usko helposti ennen kuin kokeilee!
Vaasassa on ehkä maailman parhaat avantouintimahdollisuudet (uimahuone auki 24 t vrk
ja sauna lämmin 11 t  joka päivä - käyntejä
vuodessa yli 100 000 !).
Nojapyörätehtaita on maailmalla pari sataa.
Minulla herää tällaisista ilmiöistä uteliaisuus.
Onko noin paljon hölmöjä? Pitää kokeilla itse!
Kokeilin avantouintia joskus vuonna 1994  ja  heti olin "koukussa".
Nojakki kokemuksia on nyt kymmeneltä vuodelta - myös talvella - ja olen täysin vakuuttunut liikkumismuodon erinomaisuudesta.  
Tein aikoinaan Vaasan Saaristo I-II -teoksen itseäni varten
 - siitä tuli myyntimestys ja yksi Pohjanmaan eniten myydyistä kirjoista kautta aikojen.

Nyt teen Härmäpyörää itseäni varten, ehkä se kelpaa muillekin?

Härmäpyörän historia
 Vuonna 2001 löysin Kevytkulkuneuvojen Ystävät ry.:n kotisivun. Innokkaana hyötypyöräilijänä uteliaisuuteni heräsi ja aloin etsiä sopivaa ensimmäistä menopeliä. Luulin sen olevan jokin lelu –ajoasento näytti niin luonnottomalta…

Vaikka en koskaan ollut nähnyt omin silmin –saatikka kokeillut – päätin kuitenkin hankkia ensimmäisen vastaan tulevan käytetyn tadpolen  (kolmipyöräinen nojakki , jossa kaksi etupyörää - soveltuu myös talviolosuhteisiin).
Vuoden etsinnän jälkeen sain ostettua hyvin sisäänajetun kotitekoisen Muurmannin Jarkolta.
Ensimmäiset metrit nojakilla oli häikäisivät heti kesällä 2002. Mitä pitempiä reissuja teki sitä miellyttävämmältä kyyti tuntui. Paikat eivät kipeytyneet. Kyyti on pehmeää ja turvallista. Kovaakin pääsi.  Olisiko aineksia kansanpyöräksikin?

Ruokahaluni alkoi kasvaa ja halusin nyt täysin uuden tehdasvalmisteisen  nojakin. Ongelmana oli kaukainen valmistusmaa ja kova hinta.   Malleja oli "liikaakin".  Kuinka valita juuri oikea?  Mistä varaosat ja huolto?

Härmässä annoin Jorma Lillbackan koeajaa vanhan nojakkini ja kysyin häneltä neuvoa. Hän antoi arvokkaita vihjeitä rungon hitsaajasta. Sitten löytyi hyvä suunnittelija (Jarkko Muurman), sitten löytyi kokoonpanofirma, maalaamo, istuinvalmistamo… Erikoisosat hankin itse internetin välityksellä maailmalta.  Syntyi siis Härmäpyörä.
Hyvin kulkee talvellakin.HärmäPyörä EcoTrip2003 kansainvälisen kokoontumisajon tutustumiskohteena 1.8.2003.

 


Juha Mieto testasi HärmäPyörän


Kalastaja
Pentti Linkola testaa

 
HärmäPyörän prototyyppi Kaarinan erikoispyöränäyttelyssä 
19.10.2002 - 1 pv:n ikäisenä.(Kuva: Markku Pöysti).
            .
Pyörän rakennesuunnittelija
Jarkko Muurman tutkii
ensimmäistä tehtaasta tullutta Härmäpyörää

Kuva ensimmäiseltä HärmäPyörätehtaalta Alahärmässä . Kuvassa maalaamattomia runkoja, etupyöriä ym (Kuva Keijo Kansonen)


Härmäpyörä ja hollantilaisen nojakistin velomobiili Velomobiilin kuoren alla on kolmipyöräinen tadpole-trike eli sama perusmalli kuin Härmäpyörässä-. Quest-merkkisen "tiikerin" omistaa Hollannin Almere'stä oleva Frans van Schoot, joka oli mukana Pohjanmaan Ecotripillä kesäälä 2003. Frans hankki pelinsä -01 kesäkuussa ja matkaa on taitettu jo yli 20 000  kilometriä - Frans (ja vaimo+tytär) tuli Hollanissta tietenkin polkien Pohjanmaalle - matkaa yli 2300 km. 

--

 


 

 


EcoTrip2003 tutustumassa HärmäPyörän entisiin tuotantotiloihin Alahärmässä.  The former PampasPed "fabric" (Kuva Henry Kylänlahti)


EcoTrip-väki Alahärmässä (Kuva Henry Kylänlahti)Kauhavalehti heinäkuu/2003 - juttutäällä.
Aarne Karhunen, 92 vuotta. Kauhavalainen teräsvaari on HärmäPyörän (proton) omistaja.


Näyttelijä Pekka Räty 


Albin (90v) ja HärmäPyörä

Albinin tarina


Alla maailman nopein nojakki- Världens snabbaste liggcykel - 132 km/t (bild under)
 
Sam Whittinghamin ennätys 19.10.2002
ks qukcktime-formaattinen video
jossa  nojakki menee 130,36 km/t!
Seuraava ennätys oli vuodelta 2004 = 132 km/t.
Nyt (2012)  on ennätys jo 133 km/t.

Lisää itse kisoista

Linkkejä -  Länkar

Pyörän -nojakin historiaa
Wikipedia nojakista
Liikennelinkkejä
Pyöräilyn väistämissännöt
Maailman kaikki nojakit
Kevytkulkuneuvojen Ystävät ry(HPV Finlnad)

Härmäpyörän historia


 

 

Nojakista:
Kevytkulkuneuvoa kutsutaan nojapolkupyöräksi, (nojapyörä)
eli nojakiksi.
Nojakeista voi kysellä
suoraan minultakin (Tapio Osala= tapio.antero.osala@gmail.com 
Muuten : vadelmien syönti suoraan
nojakista oli kivaa!
 
Ei tarvitse kyykkiä eikä nousta - siinä ne
olivat kuin tarjottimella...

Pari kuvaa Lowride2010 tapahtumasta 7/2010

Heikki Gröndahl saapui Lowride2010 melkein suoraan Helsinki-Nuorgam -reissulta. 1500 km reilussa kolmessa viikossa. Pyörä on HP Velotech Scorpion FS.Tero Sundström saapui 22.7.2010 Lowride2010 tapahtumaan nojaillen Helsingistä. 311 km ja ajoaika reilu 10 1/2 tuntia. Menopeli Challenge Furai.


Laiturinrakentaja  ehtii myös pyöräillä. Tapio Ängeslevä ja matala Challenge Fuji.


Itserakennettu "chopper"Usein esitettyjä kysymyksiä


* Yhdistetyt pyörätiet ja jalkakäytävät, yms. ovat välillä aika kapeita. Miten ongelmallista tämä olisi Härmäpyörälle kaupunkiajossa?
Eihän se ole kuin parisenkymmentä senttiä leveämpi kuin tavallisen pyörän sarvet (90 cm). Ja kun trikellä voi ajaa kuinka hiljaa tahansa, ei väistäminen ole hankalaa.


* Millaista Härmäpyörällä on ajella talvella? Tietoa haluaisin sekä "normaalista talvipäivästä" että silloin, kun talvikunnossapito on ollut heikkolaatuista.
Ensinnäkään ajoviima ei tunnu niin pahasti kuin "tavallisella" pyörällä. Eli vähän lämpöisempää.

Kuinka raskasta ajelu on?  Hangessa ja loskassa tietysti täytyy puskea kolme ajouraa. Eli kyllä enemmän vastusta on. Mutta toisaalta on ajoasento hyvä ja eteenpäin mennään turvallisesti.
Kaatua ei voi ja kun molemmat etupyörät jarruttavat on pysähtyminen nopeaa, turvallista ja tehokasta.


Millaisia mahdollisuuksia epätasaisuuksilla, jäällä, tiiviisti pakkautuneella lumella ja sen sellaisilla on muuttaa Härmäpyörän kurssia mahdollisesti aiheuttaen jotain vaaratilanteita?
Ei muuta haittaa kuin että onhan se tasaisella mukavampi ajella...Ajotuntuma on tosi hyvä ja turvallinen kaikilla keleillä.

Tarvitseeko olla kovinkin varovainen? Entä auttaako tuo sähkömoottori huonolla kelillä ajamista paljonkin? Kaikkea sen sellaista.

Ei tarvitse varoa, voi päin vastoin katsella liikennettä ja maisemia kun ei jokaista pikkuestettä (kuten kaksipyöräisellä) tarvitse valvoa.
Sähkömoottori keventää menoa, niin hyvällä kuin huonolla kelillä. - Jos on "pakko" ajaa esim. työmatkat kelillä kuin kelillä, niin silloin on sähkömoottori hyvä apu.* Ovatko ylämäet raskaita ja/tai hitaita nousta? Miten jyrkkää mäkeä ylipäätään pääsee ylös? Millainen vaikutus tuolla 11-napavaihteella on näihin?
Painaahan pyörä n 10 kg enemmän kuin kaksipyöräinen. Hitaammin menee ylämäessä mutta pienellä vaihteella kuitenkin kevyesti, ja suoraa. Ja sen hitauden saa enemmän kuin korkojen kanssa alamäessä takaisin (painosta ja pienemmästä ilmanvastuksesta SUURI hyöty alamäessä).

Ergonomia on valtti: selkä on "seinää vasten". Polkimiin saa kovan voiman. Lisäksi lukkopolkimet ovat erittäin suositeltavat: ylämäessä "turbo" päälle, vetää toisella jalalla kun toisella työntää.


* Miten Härmäpyörää suositellaan säilytettävän? Kerrostalossani on kyllä joku pyörävarasto, mutta jos se on täynnä, voiko pyörää säilyttää ulkonakin?
Itse olen pitänyt ulkona ilman ongelmaa talvellakin. Pressu on hyvä, ettei tule roskia ja eikä innokkaita "testaajia". Jostain Motonetistä löytyy halpa pressu (moottoripyörän  tms.)


* Millaisiin paikkoihin sitä pystyy lukitsemaan? Arvelisin, että runkolukitus on suotavaa, kun on sen verran kallis. Epäilisin, että pyörän matala profiili voi tulla ongelmaksi tässä.
En tapaa sitä lukita. Nojakkeja ei tietääkseni ole varastettu. Vain niitä pyöriä varastetaan joita helppo myydä eteenpäin. Eiköhän sen kuitenkin helposti saa vaijerilukolla tolppaan tms.* Kannattaako sähkömoottori hankkia ja miksi? Millaisissa paikoissa sitä voi ladata?
Jos hankit pyörän vapaa-ajan LIIKUNTAA varten, on mielestäni sähköavusteisuus turhaa. Jos taas haluat tehdä ylipitkiä päiväreissuja niin pääseehän sitä sähkön avulla paljon kauemmaksi päivässä.
Kun tulee perille, niin akku pois tarakan alta, mukaan sisälle, laturi lähimpään valovirtapistokkeeseen ja lataus päälle. Eli missä tahansa vaan on verkkovirtaa.


* Onko pyörässä mitään jousitusta?

Ei ole jousitusta ja siksi renkaan ovat suht paksut. Oikein pahalla sepelitaipaleella olen vähentänyt ilmanpainetta renkaista ja sitten myöhemmin taas lisännyt.
Sorateillä menee kyllä mukavasti ja kun oppii jättämään"pakollisen" kuopan etupyörien väliin, eli isommalle takapyörälle, niin minusta ei pahalta tunnu.

Takapyörä on juuri siksi isompi, myös talvipidon takia. Pääpaino vetävän takapyörän päällä. (Delta-malliset = yksi etupyörä-kaksi takapyörää, ovat pidon takia ongelmallisia siksi Suomessa.)


 Kolmipyörä kolmipyöräinen turvallinen polkupyörä kaatumaton polkupyörä tasapainohäiriö tasapainohäiriöiselle hemiplegia