Etusivulle

Babylon 5 -scifisarja

Olen tavannut joskus sanoa, että totuuden, oikeuden ja Jumalan jälkeen uskon eniten Babylon 5 -scifisarjaan. Olen sillä lailla scifihullu. Babylon 5 on ja oli aivan loistava. Alempana höpötystä tästä sarjasta.

Parempaa tieteissarjaa kuin Babylon 5 ei missään nimessä ole ikinä tehty. Babylon 5:ssä on koko sarjan pituinen dramaattinen juoni, joka pääpiirteissään oli jo ennen sarjan kuvauksien aloittamista etukäteen lyöty lukkoon. Tämä olig' niihin aikoihin aivan uutta tieteissarjoissa. Sarjaa siis tehtiin viisi tuotantokautta vuosina 1993-1998. Ja mikä parasta, juoni on varsin raikas.

Babylon
       5:n sotilaskuvernööri, kommodori John Sheridan White Star-
       nimisellä edistyneellä minbaarien aluksella
Babylon 5 on siis Maan hallinnoima jättimäisen suuri (viisi mailia eli n. kahdeksan kilometriä pitkä) avaruusasema, joka toimii puolueettomalle alueelle sijoitettuna kaupankäynnin, diplomatian ja vaeltelun keskuksena. Asemalla toimii yksinkertainen keskipakoisvoimaan perustuva keinopainovoima.

Juuri vähän aikaisemmin ihmiset olivat sodassa onnistuneet oudosti selättämään minbaarit-nimisen itseään paljon edistyneemmän lajin juuri ennen kuin Minbaari-puoliminbaari Delenn (oikealla) ja hänen hyvä
      minbaarirotua edustava avustajansa siinä vieressäolisivat itse lopullisesti kokeneet katastrofaalisen häviönsä siinä ja joutuneet alistetuiksi tai tuhotuiksi. Tämä hirvittävä sota oli saanut alkunsa valitettavasta lajien välisestä väärinkäsityksestä, joka johtui siitä, ettei tunnettu toista osapuolta riittävästi. Juuri tästä syystä rakennettiin Babylon 5, estämään uusien avaruudenkävijälajien välisten sotien syttyminen. Tämän maailmankaikkeuden kolkan tärkeimmät lajit ovat sijoittaneet Babylon 5:lle suurlähettiläänsä. Mutta pian koittaa uusi kauhea katastrofin aika. Eräs ikivanha laji on kömpinyt ulos luolistaan, ja ne/he aikovat taas tuhota ja alistaa, ja Babylon 5 on tapahtumien polttopisteessä. Valon liittolaiset ja syvyyden laji lakeijoineen kohtaavat kosmisella taistelukentällä. Miten käy? Juonittelua, ystävyyttä, diplomatiaa, alieneita, sotaa, heinäsirkkoja, hirveää kauhua.

Ja tarina jatkui sitten yhtä hyvissä merkeissä jälkeentulleissa tuotantokausissa melkein loppuun asti.

Babylon 5 on scifipohjainen tarina, mutta se kertoo aidosti ihmisistä ja alieneista eli Maapallon ulkopuolisten älyllisten sivilisaatioiden henkilöistä ja heidän kohtaloistaan. Hienoa Babylon 5:ssä on se, että siinä kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikä - toisin kuin muissa scifi-sarjoissa - kuten eräs arvioija on sanonut, jakson lopussa paineta isoa punaista reset-nappulaa, joka saa pääosahenkilöt unohtamaan kaiken siinä jaksossa kokemansa. Kuten oikeassa elämässä myös Babylon 5:ssä pääosahenkilöt kehittyvät ajan myötä kukin omaan suuntaansa. Eikä Babylon 5:ssä ole jälkeäkään kömpelöstä hyvä-paha-vastakkainasettelusta. Hyvä ja paha sekoittuvat. Elämässä ratkaisut ovat vaikeita ja joskus ei ole olemassakaan muita kuin huonoja ratkaisuja. Kuitenkin sarjassa on todellisia ja järkeviä ihanteita. Huomattavaa on myös se, että sarjassa avaruusalukset noudattavat Newtonin mekaniikan lakeja eivätkä näytä kuin avaruuteen heitetyiltä lentokoneilta. Päähenkilöt voivat myös heittää henkensä.


Narnien G'Kar ja centaurien Londo Mollari, suurlähettiläitä Babylon 5:llä, ja miespuolisten centaurien hiusmuoti on mahtava.

Kaksi
        suurlähettiläsalienia: vasemmalla on enkelien puolella
        oleva narnien G'Kar; toinen kaveri on häijyhkö mutta
        persoonallinen centaurien LondoJa tässä itse Babylon 5- avaruusasema, rauhaa rakastava suurikokoinen jätikkä pyörivää terästä (ym.) kilometrien pituudelta – yksin pimeydessä.

Ennemmin tai myöhemmin kaikki tulevat
         Babylon5:een; suom. huom.


   "Babylon 5 oli paras ja viimeinen toivomme rauhasta. Se epäonnistui. Nyt siitä tuli paras ja viimeinen toivomme voitosta."
Alkuteksteistä lainattua.
* * *
 
Roolimallini John Sheridan ja kumppanit poistuivat joukostamme - lauantaina 18. maaliskuuta v. 2000 esitettiin Suomen televisossa Babylon 5:n viimeinen jakso. Sinä yönä en sitten saanut ihan heti nukuttua, kyllä riipaisi. Itkin, voi itkin, kumealla rintaäänellä.
 
Hyvästi,
Babylon 5!

musta sururusetti

[...ja]

Babylon 5:lle tehtiin sitten ikäänkuin jatko, joka oli nimeltään "Crusade". Siinä vanhan kunnon John Sheridanin suosittelema heppu nimeltä Matthew Gideon valitsemansa miehistön kanssa etsii parannusta eräiden alienien Maapallolle heittämään aika pahaan ruttoon, jonka mukautumisen ihmisten biologiaan on määrä kestää n. viisi vuotta. Ennen parannuskeinon löytymistä Maapallolla ruton heittämisen aikoihin eläneet maapallolaiset joutuvat elämään karanteenissa. Yksikään alus ei pääse Maapallolle eikä sieltä pois.
    "Jatko" on hieman typerä. Melkein pahinta siinä on hurlum-teknomystiikka, jossa on kyse siitä, että sarjaan on otettu "teknomaagit"-niminen luostarikunta. Teknomaagit ovat sellainen porukka, joka aikaansaa taitavasti maagisen oloisia ilmiöitä ylivoimaisen modernin teknologiansa voimalla. Ja Excalibur-nimisellä osittain hirveän kehittyneen vorlonit-lajin teknologiaan perustuvalla, mutta ihmisten rakentamalla aluksella matkaaviin taudinparannuksenetsijäristiretkeläisiin kuuluu tietysti yksi loistava hienoa englanninenglantia murtava teknomaagi, joka on heitetty ulos veljeskunnastaan, koska tämä on liian paljon pitänyt yhteyttä tavallisiin. Ilman teknomaageja Crusade voisi olla melkein tai täysin kunniallinen 'jatko' Babylon 5:lle. ...Minusta se oli ihan kusinen.
    Jos Crusade tuntuu puutteelliselta, osasyy voitaneen langettaa TNT-nimisen yhtiön syyksi, joka jotenkin oli saanut näppinsä sisälle Crusade'in tekemiseen. Luin tämän jostain. Tiedot siis kertovat, että Babylon 5:n luoja, vanha kunnon J. Michael Straczynsky (lyhennetysti JMS) ei ollut saanut rauhassa hoidella uutta sarjaa, vaan tekijöiden oli ollut pakko ottaa huomioon sikailijayhtiön päähänpistot. Tällä tavalla ei saada aikaan laatua. Tiedättehän, tämä ja tämä on tarpeen keskiveroihmisen naruttamiseksi katsomaan sarjaamme: seksiä ja vauhtia ja sopiva määrä sopivan järjettömiä väkivaltaisia kohtauksia jne.... Näin siis TNT:llä tehtiin menestystarinoita.


...Ja miten asiaan saatiin kuitenkin lopulta parannusta. Vuonna 2007 menin ja ostin Babylon 5:n kaikki tuotantokaudet sekä Babylon 5 -elokuvat. Loppu hyvin kaikki hyvin.
Tämä sivu oli alun perin osa ikivanhaa Minä ja minusta -sivuani, ja olin tämän vuosia
myöhemmin irrottanut omaksi sivukseen. Luultavasti olin suuren osan tästä tekstisisällöstä kirjoittanut jo 1990-luvun puolella.

vastallista vai oliko se vihdallista ŝuismia;
        kiitoksia mielenkiinnostanne tuotteitamme kohtaan

sähköpostiosoitteeni:

© Tom Kärnä