Etusivulle

Tämä sivusto ja tekninen alusta, jolla se on ollut, häipyy Elisan päätöksestä vuodenvaihteessa 2022-2023. Yrityksen tiedotteen mukaan päätös lopettaa palvelu johtuu alustan teknisestä vanhentuneisuudesta sekä kysynnän vähäisyydestä. Päivitä siis kirjanmerkkisi. Uusi versio tästä nimenomaisesta sivusta on täällä. Sivuston uusi versio, nimeltään Tom Kärnä suo, löytyy siis jo nyt jossain määrin vajavaisena, mutta ajan kanssa saan uuden sivuston puutteet parannettua. Tarvitsen vain aikaa. Voinemme olettaa, että olen saanut uusversion hyvään ja melkein täydelliseen kuntoon joskus vuoden 2023 aikana.

Miksi englannin kieli ei sovi kansainväliseksi apukieleksi

Englannin kieli ei sovi kansainväliseksi apukieleksi, koska

   1. englannin kielessä ei ole läheskään selkeätä vastaavuutta sen välillä, miten kieltä lausutaan ja miten sitä kirjoitetaan. Englannin oikeinkirjoitus on jotain Egyptin hieroglyfien ja foneettisen kirjoituksen väliltä.
   2. englannissa on suurin piirtein maailman suurin sanavarasto. Tämä johtuu siitä, että englannin kieli on sulauttanut itseensä usean valloittajakansan sanavarastoja. Tältä pohjalta myös yhdyssanojen ja etu- ja jälkiliitteiden käyttö on sekavaa.
   3. englanti ei ole kansallisesti neutraali kieli, koska se on monen ihmisen äidinkieli. Englannin kieli kansainvälisenä kielenä saattaa maailman ihmiset eriarvoiseen asemaan sen mukaan, mikä on ihmisen äidinkieli, englanti vai joku muu maailman lukemattomista kielistä.
   4. englannista on olemassa ympäri maailmaa useita versioita, joissa sanasto, rakenne ja ääntäminen eroavat jonkin verran toisistaan. Tämä vaikeuttaa kenen tahansa käyttämän englannin kielen ymmärtämistä maailmanlaajuisesti.
   5. englanti on luokkayhteiskunnan luoma kieli. Ihmisen puhumasta englannista voivat toiset päätellä hänen yhteiskunnallisen asemansa. Samoin ei ole esimerkiksi saksan kielessä.
   6. englannin kielen käyttö on aiheuttanut lukuisia onnettomuuksia ja vaaratilanteita lentoliikenteessä, koska sen ääntäminen on niin omituista, ettei alkukielinenkään usein meinaa ymmärtää oikein, mitä sanotaan.

Englannin kielen oikeinkirjoitukseen liittyen vielä seuraava:

Irlantilaissyntyinen englantilainen näytelmäkirjailija ja filosofi George Bernard Shaw (1856–1950) oli englannin kielen oikeinkirjoituksen uudistamisen kannalla. Shaw esitti seuraavan mainion esimerkin englannin kielen oikeinkirjoituksesta.

Ghoti on hänen käyttämänsä esimerkkisana, jonka tarkoituksena on osoittaa, kuinka epäsäännöllinen englannin oikeinkirjoitus on. Sana lausutaan [fɪʃ], aivan kuten kalaa tarkoittava sana ’fish’. Shaw'n esimerkki perustuu siihen, että englannin kielessä sama äänne voidaan kirjoittaa eri tavoin sanasta riippuen:

g kuten sanassa louGh [ f ]
h kuten sanassa Hour [ - ]
o kuten sanassa wOmen [ i ]
ti kuten sanassa naTIon.  [ sh ]
Lienen kirjoittanut tämän sivun joskus 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen alkupuoliskolla.
vastallista vai oliko se vihdallista ŝuismia;
                kiitoksia mielenkiinnostanne tuotteitamme kohtaan

sähköpostiosoitteeni:

© Tom Kärnä