Etusivulle

Hallituksen muodostaminen

Suomessa on monipuoluejärjestelmä, mikä on syy sille, ettei yksikään puolue saa eduskuntavaaleissa ikinä enemmistöä kansanedustajanpaikoista. Aina kuitenkin pyritään enemmistöhallituksiin ja tällöin hallitukseen kuuluu useampi puolue. Suomen järjestelmässä hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta, mutta virallisen ja vähemmänkin virallisen puoluekurin vuoksi käy aina niin, että hallituksessa edustettuina olevien puolueiden kansanedustajat ovat pakotettuja äänestämään hallituksen luottamuksen ja hallituksen esitysten puolesta, vaikka kansanedustajien omatunto olisi jotain muuta mieltä asiasta.

Suomen perustuslain mukaan kuitenkin kansanedustajia sitovat ainoastaan omatunto ja Suomen laki. Puoluekuri on vastoin tätä perustuslain ilmaisemaa arvoa.

En myöskään pidä siitä, että niukka yksinkertainen enemmistö kansanedustajista voi koko vaalikauden ajan pitää suuren vähemmistön irti lainsäädäntötyöstä, koska vain hallituksen tukemat päätökset voivat puoluekurin vuoksi saada lain voiman. Opposition tehtävä on tässä järjestelmässä ainoastaan arvostella hallitusta.

Seuraavassa kerron, millaiset vaihtoehdot olisivat mielestäni hyviä nykyiselle hallitusten muodostamisen järjestelmälle Suomessa:

1) vähemmistöhallitus on hyvä riippumatta siitä, kuinka monta puoluetta siinä on, koska se joutuu kuuntelemaan koko eduskunnan kenttää.
2) hallitus, jonka muodostavat yhdessä kaikki eduskunnan puolueet. Tämä on käytännössä mahdollista, jos eduskunnassa ei ole paljoa minipuolueita.
3) hallitus, jonka takana on ainakin 3/4 eduskunnan kaikista kansanedustajista ja ainakin 4/5 niistä eduskunnan puolueista, joilla on kansanedustajia enemmän kuin kaksi prosenttia kansanedustajista.

Toisin sanoen olisin valmis hyväksymään vähemmistöhallitukset ja toiseksi Sveitsissä pitkään käytössä olleen konsensusdemokratian.

Voisin periaatteessa hyväksyä vielä seuraavankinlaisen hallituksenmuodostamistavan, vaikkakin pitkin hampain, ja silti pitäisin tätäkin mallia parempana kuin normaalia suomalaista "enemmistödemokratiaa":

4) hallitus, jonka vaaleilla valittu presidentti muodostaa oman tahtonsa mukaan, malli joka on käytössä Yhdysvalloissa. Tätä mallia voisi "edustuksellistaa" vielä sillä tavalla, että nimitettävien ministerien listan tulisi olla valmiina jo ennen vaaleja. Toki presidentti saisi sitten halutessaan myöhemmin vaihtaa ministereitä, mutta etukäteen valittu ministeristö olisi kuitenkin eräänlainen moraalinen pakote jatkoa varten.


PS Tapaan hautoa kaiken maailman poliittisia malleja jatkuvasti mielessäni. Pääset lukemaan blogissani julkaisemiani tekstejä poliittista ideoistani klikkaamalla tätä linkkiä.
Olen tehnyt tämän sivun mitä luultavimmin vuonna 2012.
sähköpostiosoitteeni:
© Tom Kärnä