Etusivulle

Minä ja minusta

Nimeni on Tom Kärnä.

Olen syntynyt vuonna 1970 Helsingin maalaiskunnassa, nykyisellä Vantaalla. Päivämäärä on historiallisesti jossain määrin merkittävä 22.6.: Samana päivämääränä Adolf Hitlerin kansallissosialistinen Saksa hyökkäsi toiseen totalitaristisesti hallittuun hirmuvaltioon Neuvostoliittoon. Ja ennen wanhaan tämä päivä oli myös "kenraali" G. A. Custerin ja hänen joukkojensa viimeinen päivä leirissään ennen kuin he lähtivät tapaamaan sioux-intiaaneja.

Tom Kärnä,
     destructor mundi

Olen kasvanut ja elänyt KOKO elämäni Vantaalla. Asun tätä nykyä länsi-Vantaan Pähkinärinteessä loistavassa ympäristössä.

3/4 verenperinnöstäni on Karjalasta ja muu osa Pohjanmaalta.

Olen mielestäni Charles Bukowski- nimisen amerikkalaisen renttukirjailijan luoman hahmon Henry Chinaskin ja kuuluisan tv-poliisi Columbon välimuoto suuressa määrin.

Minulla on kaksi pikkuveljeä, kiinalaisia sukulaisia ja kunnioitus Jeesusta ja Sokratesta kohtaan.

Musiikkimakuni kuuluu: monet kelpaavat Dire Straitsista ja jazzista ja bluesista alkaen vaikka mihin. Pohjimmiltani kuitenkin kannatan kantrimusiikkia, koska olen niin paha mies. Lisäksi olen lapsesta asti pitänyt klassisesta musiikista.

Olen suhteellisen uskonnoton kristitty.

Arvostan aitoutta ja ystävyyttä ja epäilen ylitiukkaa dogmaattisuutta, kohtuutonta materialismin palvomista sekä hallitsevaa luokkaa. Olen myös evoluutikko. Poliittisesti olen netsi eli maahanmuuttokriittinen, isänmaallinen ihminen, ihmisoikeustaistelija, globaalinationalisti, suorademokraatti ja edistyksellinen konservatiivi. Pitäisin kuitenkin parhaimpana sitä, että voisin keskittyä rauhassa omaan elämääni tuhlaamatta aikaa politiikalle. Mutta valitettavasti muullakin on väliä. Niinpä lausun Mohandas Gandhin tapaan: "Kannan luolaa sisimmässäni."

Kannatan myöskin periaatteessa ja käytännössä ihmisten yhdenvertaisuutta. Suomen kieli on mahtavan hyvä, kun siinä on tällainenkin käsite.

Ja tieteissarja Babylon 5 oli/on mahdottoman hyvä. (Mutta tämä ei ehkä päde täysin sen viidenteen eli viimeiseen tuotantokauteen.)

o
/\
"Tulevaisuuden maailmassa kaikki lapset ovat aviottomia."
(Karl Marx)

Seuraavassa syvennän tietojasi minusta

Minulla on tällä hetkellä aika pahasti sukulaisia, mukaan lukien kiinalaiset sellaiset, ja ystäviä, ja ainakin periaatteessa Jeesuskin, sekä tietysti äänioikeus. Myös minulla oli 14.:een kesäkuuta 2009 asti kaunis sekarotuinen koirani Elmeri Kärnä (juttua Elmeristä sekä koirien kehityshistoriasta vanhalla ja jo pitkään vakavaa parantamista vaatineella sivulla Elmeri ja koirat).

Lainaan John Sheridania: "Meanwhile, for your own safety, I urge everyone to stay in your quarters until this is over." (suomennos: Sillä välin, oman turvallisuutenne vuoksi, kehotan kaikkia pysymään huoneistossaan siihen asti kunnes tämä on ohi.)

Olen monta vuotta itseäni nuoremman tai jos en niin ainakin varsin iättömän näköinen. Siitä on ollut joskus haittaakin. Tosin eräs joka paikkaan aikoinaan levittämäni kuva itsestäni on saanut minut yhden tuttuni mukaan näyttämään itseäni useita vuosia vanhemmalta. Ehkä näytän kuvissa enemmän itseni ikäiseltä, kun ruumiinkieli ja puhe eivät sisälly esitykseen.

Aikoinaan ajattelin muuten paljon sellaista, että voisin muuttaa kristilliseen kommuuniin asumaan... Sellaiseen jopa, jossa sukupuolet ovat aivan sekaisin, mutta sellaista ei silloin saatu aikaan.

Harrastukseni (kaikki): lukeminen, filosofoiminen, kirjoittaminen, tietokoneen käyttäminen, vapaaehtoistyö, koirien katsominen silmilläni, lenkkien tekeminen Lammaslammen ympäri kavereiden ja tuttujen kanssa, sen toivominen että voisin käydä kirkossa, näiden kotisivujen pitäminen, bloggaaminen (ja tässä toinen suomenkielinen blogitekeleeni, tässä kolmas ja tässä neljäs; tässä viides, toisella kielellä kirjoittamani; poliittisen, ilkeän ja pahanlaatuisen Hommaforum-keskustelupalstan rekisteröityneenä käyttäjänä oleminen (nykyisin en enää jaksa kirjoittaa sinne, joten kyseessä on hyvin pieni harrastus), sfnet.keskustelu.evoluutio -Usenet-ryhmän seuraaminen. Usenetistä sen verran, että koska kyseessä on varsinkin Suomessa väistyvä teknologia, niin siksi luin välillä Usenetin ryhmiä Googlen Google Groups -alustalta, joka on tavallaan Usenetin arkistointipalvelu, joka on ainakin melkein ajantasainen. Mutta vuonna 2019 sain tietää, että Saunalahdella on vielä nykyäänkin oma nyyssipalvelin, joten rupesin pitkästä aikaa käyttämään Usenetiä erillisellä nyyssiohjelmalla. Ja juu, en kyllä kirjoittele mitään Usenetiin. Olen myöskin eräällä tavalla hullu kielimies.


Tietokone ja Linux

Olen nk. tietokoneihminen. Myös kotisivujen teko on kuulunut harrastuksiini. Ja on se vähäisessä määrin ollut palkkatyötänikin joskus. Jos ketään kiinnostaa, niin olen aikoinani tehnyt muiden lafkojen ohella nettisivut myös Länsi-Helsingin Vihreille. Siitä on vain niin pitkä aika, että ne on aikaa sitten heitetty bittien taivaaseen ja korvattu muunlaisilla ratkaisuilla.

Kannettavan tietokoneeni käyttöjärjestelmänä on työpöytä-Linux (linkin takana blogimerkintäni vuodelta 2014). "Työpöytä" käyttämässäni termissä merkitsee sitä, että kyseessä ei ole mobiililaite eli kännykkä tai taulutietokone (eli "tabletti"). Tällä hetkellä käytössäni on Mint Linux -niminen levitysversio Cinnamon-työpöytäympäristöllä varustettuna. "Levitysversio" tarkoittaa sitä, että ainakin periaatteessa kuka tahansa tarpeeksi pystyvä taho voi rakentaa palasista "oman" version Linux-käyttöjärjestelmästä. Helppokäyttöisiä Linuxin levitysversioita on useita olemassa, joten kenenkään ei oikeasti tarvitse itse rakentaa "omaa" Linuxiaan, ellei sitten jostain käsittämättömästä syystä aivan välttämättä tahdo. Ja Linuxin levitysversioita voi käyttää sitten ilman lisenssimaksuja, vaikka se ei ole siinä tärkeintä, vaan vapaus.

Tässä välissä voi olla tarpeen huomauttaa, että kun minä tällä sivulla ilmoitan käyttäväni jotain tiettyä Linuxin levitysversiota omassa kotikoneessani, niin ilmoitukseen kannattaa suhtautua tietyllä varauksella. Nimittäin päivitän tätä sivua suhteellisen harvoin, ja saatan aina silloin tällöin huvikseni tai muusta syystä vaihtaa käyttämääni levitysversiota. Tai ainakin siinä käyttämääni työpöytäympäristöä. Tosin tätä ei ole viime aikoina tapahtunut.

En ole kuitenkaan mikään "Linux-guru". Linux on kannettavan tietokoneeni käyttöjärjestelmänä yksinkertaisesti siitä syystä, että pystyn käyttämään Linuxia, ja myös siihen liittyvien kauniiden arvojen vuoksi. Neuvostoliiton romahdettua (tapahtui vuonna 1991) Virossa kysyttiin, että miksi olla marxilainen, jos ei ole pakko. Samalla lailla voidaan nykyään kysyä, että miksi käyttää Microsoftin Windowsia, ellei ole pakko. 2000-luvulla on Linux-käyttöjärjestelmästä tullut yhä enemmän sopiva normaalikansalaisen PC-tietokoneessaan käyttää. Minua ei huvita olla sidoksissa mahtavaan amerikkalaiseen ohjelmistoyhtiöön nimeltä Microsoft, jolla on PC-tietokoneissa määräävä markkina-asema. Linuxhan on hajautettu ja edelleen pitkälle vapaaehtoistyöhön perustuva projekti – vaikka Linuxia hyödynnetään paljon kaupallisestikin – eikä Linuxin kernelistä eli ytimestä tarvitse maksaa lisenssimaksuja kenellekään. Vapaus on hieno arvo!

Älykännyköissä ja taulutietokoneissa (=nk. tabletit) laajalti käytetty Android-käyttöjärjestelmä on muuten Linux.

Olen auttanut useita ystäviäni ja tuttujani Linuxin käyttäjäksi siirtymisessä, vaikka en olekaan guru. Ubuntu Linux ja Mint Linux ovat ainakin tavallisen kansalaisen kannalta helposti lähestyttäviä Linuxin levitysversioita.

Linuxin levitysversiot saa tyypillisesti ladattua netistä. Sen jälkeen tarvitsee vain polttaa DVD- tai CD-levylle – tai nykyään voi käyttää myös muistitikkua hommaan – tämä asennuslevykuva. Asennuslevyjä saa usein myös tilattua netistä halvalla. Yleensä saman asennuslevyn avulla saa myös ennen asentamista tarkastettua, millainen lopullinen järjestelmä on. Englanniksi tällaisesta asennuslevystä on käytetty nimitystä Live DVD tai Live CD. Ja itse asiassa nimitystä ei ilmeisesti ole koskaan osattu suomentaa. Mutta koska myös muistitikkuja käytetään nykyään samaan tarkoitukseen, niin olisi parempi varmaan puhua yleisesti livemediasta. Säilytin tuon wanhan nimityksen tässä, koska aiheesta löytyy kiva linkki.

Tietokonelaitteiden määrässä mitattuna Linux on maailman käytetyin käyttöjärjestelmä nykyään. Esim. digilaatikossa tai televisiossa saattaa olla ja todennäköisesti onkin Linux.

Yleisin käytetty Linux-laite maailmassa on älykännykkä, jossa on Android-käyttöjärjestelmä. Kuten sanoin jo aikaisemmin, niin Android on myös Linux. Mutta minun hieman puristiseen maailmankuvaani se on hieman liikaa, koska käyttöjärjestelmän tärkeänä kehittäjänä toimii käyttäjien yksityisyyttä raottava Google. Mutta sitä pitää pärjätä sillä mitä on. Android on järjestelmänä varsin toimiva, mutta toivoisin alalle hieman kilpailua jonkin käyttäjien yksityisyyttä enemmän kunnioittavan epäkaupallisemman lafkan Linux-järjestelmän myötä. Piti minun tämäkin nähdä elämässäni, että Linux yleistyy tietokonelaitteissa kaupallisen tahon ansiosta.

Android siis perustaltaan on Linux ja perustuu avoimeen lähdekoodiin, kuten hyvä tapa kuuluu, mutta siinä käytössä oleva sovelluspalvelu Google Play on kaupallisen toimijan omistama.

Ensimmäinen aikuisen oikeasti käyttämäni Linuxin levitysversio oli Mepis Linux, joka oli oikeasti helppokäyttöinen. Käytin sitä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Sen ainoa huono puoli oli se, että siihen ei saanut suomenkielistä käyttöliittymää. Myöhemmin käytin myös melko pitkään puristien suosimaa Debian Linux -nimistä levitysversiota, joka ei kylläkään siihen aikaan ollut viimeisen päälle käyttäjäystävällinen tavallisen ihmisen kannalta, mutta käytin sitä, koska halusin olla erilainen. Sittemmin olen siirtynyt lähemmäksi tavallisten työpöytä-Linuxin käyttäjien valtavirtaa.

Linux on jo valloittanut alueita supertietokoneista palvelimiin ja mobiililaitteisiin. PC-työpöytien valloitus kestää jonkin verran pitempään osittain Microsoftin määräävän markkina-aseman vuoksi ja osittain hitausvoimien takia. Osasyy on kyllä Linuxissa itsessäänkin, ja tärkeimpinä ongelmakohtina tässä pidän seuraavia kahta, tai sanotaan nyt kolmea: 1) Koska Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, niin se on jonkin verran hajanainen projekti, mikä tavallisten tietokoneenkäyttäjien kannalta tarkoittaa sitä, että ei ole "yhtä ainoaa oikeaa Linuxia", vaan levitysversioiden valikoima on turhankin laaja. Vaikka se mitä löytyy Linuxin "konepellin alta" on jossain määrin samaa tavaraa, niin levitysversioiden käyttöliittymät voivat erota hyvinkin paljon toisistaan. 2) Linuxille ei ole olemassa läheskään yhtä loistavaa kaupallisten pelien valikoimaa kuin Windowsille. Tätä ei voi korvata se, että vapaita pelejä on olemassa edustava valikoima. Tosin Valven alettua julkaista Steam-alustallaan pelejä myös työpöytä-Linuxille (vuoden 2013 alussa) tilanne on ollut tässä suhteessa viime vuosina paranemaan päin päin. 3) Ja tietenkin on vielä rikkana rokassa se, että työpöytä-Linuxille ei ole olemassa yhtä kattavaa sovellusvalikoimaa kuin Windowsille.

Käytin välillä myös Applen koneita. Periaatteessa pidän Mac OS X:n käyttöliittymästä. Joskus hyvin kauan sitten käytin kotonani myös Windowsia PC:ssä. Eri puolilla pääkaupunkiseutua saatan käyttää välillä Windowsia vielä nykyäänkin joskus. Mutta en kotonani, koska se on pyhää maata. Tai no, käytin välillä toisessa kotikoneessani jonkin aikaa Windowsia, mutta kun kyseessä oli vanhentunut Windows XP, niin kyseessä ei kai ollut kovin suuri synti (en yhdistänyt konetta ollenkaan internetiin).

Olin toivonut voivani käyttää sosiaalisen median yhteisöpalvelu Diasporaa paljon. Kyseessä on avoimen lähdekoodin kilpailija Facebookille. Diasporan asiakkaita ovat käyttäjät, jotka omistavat itse palveluun laittamansa datan ja kuvat (jos ne ovat omia). Kaupallisilla kilpailijoillahan mainostajat ovat varsinaisia asiakkaita. Tästä pääset näkemään Diaspora-virtani. "Virta" merkitsee Diasporassa samaa kuin Facebookissa "seinä".

Diasporassa on kannaltani vain yksi huono puoli. Se, että Facebookin tapaisia yrityksen tai yhteisön tai harrastesivuja siihen ei voi pistää.

Olin aikonut kirjoittaa pienen oppaan Diasporan käyttöön ottamista helpottamaan. Mutta en saanut paljoakaan aikaan, ja lopulta hermostuin itseeni. Mutta täältä pääset lukemaan suppeamman sivuni, jolle olen koonnut perusasioita palvelusta.

Tom Kärnä, Karl Marx ja
    Friedrich EngelsMyöhemmin olen ruvennut käyttämään toista kilpailijaa Facebookille nimeltä MeWe. Palvelu lupaa suojella käyttäjänsä yksityisyyttä, ja siihen sen bisnesidea perustuukin. Kun vuonna 2019 Google oli haudannut Google+ -palvelunsa, niin monet siinä olleista käyttävät nykyään MeWe:ä. MeWe elää tai kaatuu sen perusteella, miten hyvin se kykenee suojelemaan käyttäjiensä yksityisyyttä. Palvelussa on kannaltani vain yksi huono puoli eli se, että vielä tällä hetkellä siinä julkaistuilla julkaisuilla ei ole omaa internet-osoitetta, eli niitä ei voi jakaa palvelun ulkopuolelle. Tämä on tärkein syy sille, että vielä käytän Diasporaa. Mutta MeWe:ä ilmeisesti kehitetään paljon nopeampaa tahtia kuin sitä. Suomen kielen tuki tuli palveluun melko äskettäin eli vuoden 2019 kesäkuussa.

MeWe:llä kehutaan kovasti sitä, että koska käyttäjiä palveluun tulee koko ajan lujaa vauhtia lisää, niin Facebookia ei voi pitää enää markkinoiden omistajana.


Ihan jotain vielä lisää

Omia luonteenpiirteitäni: Olen ystävällinen ja tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Toisaalta olen melko ujo.

Ja onneksi teen paljon myös sellaista, mihin ei kuulu tietokoneen päätteen edessä möllöttäminen.

Muita tärkeitä arvostuksiani: ystävyys, ruohonjuuritason jutut, henkiset arvot yms. Lisäksi vastustan rasismia ja nykyisessä valtapolitiikassa suosittua pseudoantirasismia, joka on eräänlaista valepukuista rasismia.

Olen ehdottomasti ihmiskasvoisen poliittisen epäkorrektiuden kannalla. On kuin Jumala itse olisi näyttänyt minulle, miten kaunis tämä asia on. Toinen asia on sitten kuitenkin se, että millä lailla ihmisen on hyvä olla poliittisesti epäkorrekti. Kaikki, mitä voidaan tehdä, ei ole arvokasta. Kaikki, mitä voidaan sanoa, ei ole arvokasta.

Pidän myös melko paljon Kanadasta. Seuraan Suomen televisiosta kanadalaisia tv-sarjoja, kun sellaisia tulee.


"Uskonasiat"

Olen jossain määrin uskonnoton ihminen, mutta varpaani ovat syvällä kristinuskon mullassa.

Varvasjuttu liittyy siihen, että pidän Kristuksen sovitustyöhön perustamista nerokkaana keksintönä. Se kun näyttää toimivan, vaikka sen takana ei tosiasiassa olisikaan mitään Jumalaa.

Olen tieteellistä ajattelua kannattavan ja pseudotieteitä vastustavan Skepsis-yhdistyksen jäsen.

Uskon tieteeseen, koska se on ylivoimaisesti paras keino saada suhteellisen luotettavaa tietoa maailmasta. Mutta toki voi sanoa olevan olemassa myös elämyksellistä tietoa, jos niin haluaa esittää. Mutta minusta se ei ole ihan niin kova ja pätevä juttu laadullisesti kuin tieteeseen perustuva tieto.

Saatan sanoa: "Jumalan tahtoa ei voi vastustaa!" Mutta jos minulta kysytään, että mitä Jumala sitten tekee tai on tehnyt, niin vastaan, etten tiedä.

Jumala on minulle ennen kaikkea kirjallinen tehokeino.

Ja minusta paras Jumala on sellainen Jumala, johon ei ole pakko uskoa.

En usko, että rukoileminen noin yleisesti ottaen olisi kauhean hyödyllistä puuhaa. Mutta minusta se on kuin "lääke, josta ei ole haittaa".

Uskontojen sisältämät yliluonnollista koskevat väittämät maailmasta ovat mielestäni suurin piirtein yhtä perusteltuja kuin etiikankin väittämät. Ja koska etiikkaakin silti tarvitaan, niin en katso, että tehtäviini tässä maailmassa kuuluu sotajalalla oleminen uskontoakaan vastaan yleisesti.

Mutta mielestäni on asiallista vastustaa uskonnon piirissä tapahtuvaa tiedon salaamista, sitä että ihmisiä pidetään pimennossa eikä anneta heidän ajatella vapaasti.

Toisinajattelijoita vastaan toimiva uskonnollisuus tulee mielestäni murskata.

Myöskin pseudotieteiden tietopohjainen kritisoiminen on mielestäni täysin asiallista.

Arvostan myöskin kveekarismia sen yleisen rauhanomaisuuden vuoksi. Kveekarit kannattivat uskonnonvapautta ja vastustivat orjuutta jo kauan ennen kuin sellaisesta tuli länsimaissa muotia.

Nykyään itse asiassa määrittelenkin itseni tietyssä mielessä kveekariksi.


"Ihminen on poliittinen eläin"

Vuonna 2010 minulla alkoi olla ensimmäistä kertaa elämässäni puoluepoliittinen vakaumus.

Voi miksi, voi miksi kukaan ei kutsu minua oikeistopopulistiksi?!?

Periaatteessa arvostan ihmiskasvoista sosialismia.

Karl Marx itse kuvasi itseään: "Tiedän vain sen, että itse en ole marxilainen." Kommunistidiktatuurit ovat lianneet osaltaan Marxin maineen, ja se on sääli. Kuulemma nuori polvi kuitenkin kykenee jossain määrin suhtautumaan Marxiin ilman kommunistidiktatuurien kammottavaa historiaa riippakivenä.

Marx ajoi työläisten vapautta, ja kommunistidiktatuurit raiskasivat hänen visionsa. Pidän "puhdasoppisena" klassisena marxilaisuuden edustajana saksalaista sosialidemokraattista teoreetikkoa ja poliitikkoa Eduard Bernsteinia. Tämä oli vielä Marxiakin marxilaisempi, kun luopui jopa höpisemästä dialektiikasta. Bernstein sanoi, että dialektiikka on kuvaileva teoria, mutta kun pitäisi teorian avulla tehdä toimivia ennusteita, niin dialektiikasta ei ole siihen.

Olen joskus sanonut, että vapautta ja yksilöä kannattava aate liberalismi tulisi ympätä wanhan kunnon ajan Isänmaallisen kansanliikkeen (IKL) aatteeseen. Niin saataisiin hieno poliittinen aate.

Suhtaudun ihmiskasvoiseen sosialismiin periaatteessa hyväksyvästi, ja jos sellaista on olemassa, niin on olemassa myöskin ihmiskasvoista nationalismia, ja minä suhtaudun siihenkin periaatteessa hyväksyvästi. Sellaiseen, joka kannattaa demokratiaa ja oikeusvaltiota ja vastustaa rasismia, kiihkonationalismia, kiihkoisänmaallisuutta ja poliittista väkivaltaa.

Kannatan myöskin kansainvälistä kulttuuri"nationalismia". Mielestäni länsimaitten kulttuurinen perusta eli kreikkalaisroomalainen antiikin perintö, kristillinen perintö, Valistuksen perintö, ja sananvapaus, demokratia ja oikeusvaltio ovat sellaista, mille voi perustaa.

Hitler halusi kaiken muun ohella tappaa mielenterveyspotilaat. Siinä yksi syy lisää inhota miestä.

Hitlerin ja tämän kavereiden pahat teot liittyvät ihmiskasvoiseen nationalismiin yhtä paljon kuin Pol Potin ja tämän kavereiden pahat teot nykyaikaiseen sosialidemokratiaan. Suomi ei myöskään olisi koskaan itsenäistynyt Venäjästä ilman nationalismia. Ilman nationalismia me puhuisimme nykyään venäjää ja meillä olisi venäläiset instituutiot ja hyvinvointivaltiosta voitaisiin maassamme tai tarkemmin sanoen alueellamme vain haaveilla.

Talvisodan ihmettäkään ei olisi syntynyt ilman nationalismia.

Mutta pidän oikein pahana sitä, että sisällissotamme aikana valkoiset tappoivat myös valkoisia kannattaneita venäläisiä vain sen vuoksi, että nämä olivat venäläisiä. Tämä oli rasismia.

Sekin oli kyllä paha, että valkoiset tappoivat myös valkoisten puolella taistelleita venäläisiä siitä syystä, että epäilivät näitä vakoojiksi.

Kannatin ennen puoluetta, joka muun ohella kannatti myöskin suoraa demokratiaa täydentämään edustuksellista demokratiaa. Ja olin sen jäsenkin. Suoraa demokratiaa kannatan edelleen.

Persuissa on nykyään jopa Hallis puikoissa ja uuvatit poissa puolueesta, ja puolue on mennyt entistä syvemmälle Voiman pimeällä puolella. Ylistäkää Herraa! Niin, olen siirtynyt Persuihin.

Uuvatit eivät oikeastaan onnistuneet vuoden 2019 eduskuntavaaleisssa lisäämään Keskustan ja Kokoomuksen suhteellista painoarvoa. Runollista oikeutta!

Jos ketään enää tässä vaiheessa kiinnostaa, niin minulla on myös taipumusta arvostaa myös kommunalismia.

Politiikan kentällä pyrin ajattelemaan laajasti ja luovasti.

Nimitän itseäni usein lipilaariksi, koska minusta nämä ovat aikojen saatossa olleet useammin oikeassa kuin väärässä.

Järjestöjä

Olen myös sähköisiin oikeuksiin ja sananvapauden puolustamiseen keskittyneen ihmisoikeusjärjestön Electronic Frontier Finlandin jäsen. Effin emojärjestö on yhdysvaltalainen Electronic Frontier Foundation.

Olen myöskin ihmiskasvoista nationalismia kannattavan Suomen Sisun jäsen.

Vieläpä olen Internet-käyttäjät ikuisesti ry:n (=IKI ry) jäsen. IKI tarjoaa uudelleenohjausosoitteita jäsenilleen. Yhdistys ei siis tarjoa palvelintilaa, vaan esim. ihminen voi määritellä palvelun asetuksissa, että hänen IKI-sähköpostiosoitteeseensa saapuva posti uudelleenohjautuu hänen käyttämäänsä varsinaiseen sähköpostipalveluun.


Muuta elämääni liittyvää

Yhdistykseni

Kaiken muun ohella olen myös Hyvät Tuulet ry:n jäsen. Kyseessä on vantaalainen mielenterveysyhdistys, jolla on kaksi kahvilatyyppistä kohtauspaikkaa, Lauhatuuli Simonkylässä ja Myöhätuuli kotitanhuvillani Pähkinärinteessä. Yhdistyksen toiminta perustuu ennen kaikkea vertaistukeen. Molemmat toimipisteet ovat auki arkisin klo 9-15.

Myöhätuuli on tiloiltaan pienempi jo kodinomaisehko, ja Lauhatuuli taas on isohko.

Käytän usein Hyvistä tuulista nimitystä "yhdistykseni".

Hyvillä tuulilla on kaksi pysyvähköä toiminnanohjaajaa ja samoin kaksi pysyvähköä järjestötyöntekijää.

Kun olen itse viime ajat nauttinut työkyvyttömyyseläkettä, niin Myöhätuuli on ollut minulle hyvä olohuoneen jatke, jossa tapaa ihmisiä ja jossa pääsee myös niin halutessaan osallistumaan erilaisiin ryhmiin ja toimintaan. Ja pääsee myöskin osallistumaan retkille. Yhdistyksessä voi myös vain olla ja möllöttää. Tai lukea lehtiä. Kävijöille löytyy kummastakin yhdistyksen toimipisteestä myös tietokoneita, joita voi käyttää.

Toimipisteissä voi myös halutessaan nauttia maittavan vain neljä euroa maksavan lounaan klo 11-12. Myöskin kahvi, tee, kaakao, rooibos ja pulla ovat huokeita.

Itse olen vetänyt Myöhätuulessa ja yhdistyksessä erilaisia ryhmiä. Tällä hetkellä vedän Myöhätuulessa englannin kielen keskusteluryhmää ja silloin tällöin myös levyraatia. Syksystä alkaen parillisten viikkojen lauantaina Myöhätuuli on myös auki klo 11.30-15.00, ja yleensä minä olen toinen lauantaipäivien ylläpitäjistä. Lauantaisin kävijä ei saa lounasta, mutta kahvia ja pullaa ja hyvää seuraa saa. Nykyään lauantaisin on ollut myös nk. peliluola, eli osa porukasta pelaa siellä lautapelejä. Lauantaisin yleensä pidetään myös Moniääniset ry:n jäsenen vetämää ääniä kuulevien ryhmää.

Osa Myöhätuulen porukasta saattaa myös lähteä lounasajan jälkeen kiertämään Lammaslammen ympäri. Lenkille tulee pituutta noin puolitoista kilometriä.

Yhdistyksellä on nykyään Discord-palvelussa oma "huone", jossa arkipäivisin klo 12-13 joku työntekijöistä vetää "kahvitteluhetkeä". Myöskin sillä on Facebook-sivujensa yhteydessä keskusteluryhmä.

Yhdistys oli pitänyt ennen pysyvämpien työntekijöiden kesälomia myöskin nk. Facebook-liveä, jossa jompi kumpi yhdistyksen järjestötyöntekijöistä oli jutellut tai pitänyt jotain valitun teeman mukaista juttua videoyhteyden välityksellä, ja kävijäistö oli voinut tekstillisesti kommentoida ja jutella.

Pysyvämpien työntekijöiden kesälomien aikana meikä veti Discordissa kaksi tuntia joka arkipäivä "kahvittelua".

Kesäkuun ajan ja vielä heinäkuussa oli yhdistykselläni lähitoimintaa toimipisteiden luona tai läheisyydessä, ulkosalla.

4.8.2020 yhdistykseni toimipisteet uudelleenavattiin. Tämä oli suuri ilo minulle, ja oli sitä suurille kansanjoukoillekin.

Ero entiseen näkyy vielä siinä, että istumapaikkoja on toimipisteissä vähemmän. Lisäksi joka paikassa on käsidesiä, jota saa ja pitää käyttää. Sellainen vaatimus myös on, että silloin kun ei ole syömässä tai juomassa mitään, niin pitää naamalla olla naamasuojus, kun on yhdistyksen tiloissa. Yhdistys tarjoaa omasta takaa naamasuojuksen.

Discord-palvelun, Facebook-keskusteluryhmän ja nk. Facebook-liven käyttöönotto olivat johtuneet ihan maailmamme raiteiltaan syösseistä koronarajoituksista, joiden vuoksi olimme joutuneet sulkemaan toimipisteemme maaliskuun puolessavälissä.

Onneksi ne ovat nyt taas auki.

Piipponen, ei peipponen

...Tekaisin muuten aikoinaan yhtenä päivänä Jukka Piipponen -nimiselle kirjailijalle nettisivut. Piipponen on tietokirjailija, joka on kirjoittanut sotiemme lentäjistä varsin monta elämäkertateosta ja lisäksi yhden kirjan saksalaisesta sääasemasta Barentsinmerella toisen maailmansodan aikana. Olen lukenut kaikki tai melkein hänen kaikki kirjansa riippuen siitä, milloin hänen viimeisin kirjansa on ilmestynyt. Voit niin halutessasi myös käydä lukemassa blogimerkintäni hänestä.


Ja aineista

En polta tupakkaa enkä käytä laittomia huumehia. Toistaiseksi. animoitu oluttuoppiTupakkaa opettelen nauttimaan sitten kun Karjala on saatu takaisin. Nautiskelen alkohoolijuomia kuitenkin joskus. Pyrin pitämään kaikkein järjettömimmän menon silti vähäisellä tasolla. Pintahiivaolut maistuu niistä eniten.

Itse asiassa nykyään on varmaa, että pidän keskimäärin eniten Yhdysvalloissa valmistetuista oluista. Ja juu, Budweiser ei kuitenkaan kuulu näihin. Monet Yhdysvalloista Suomeen tuotetuista oluista ovat älykkäitä ja aromikkaita.

Muuten voisin sanoa, että tykkään brittiläistyylisistä oluista ja näin sanomalla viittaisin ale-, stout- ja porter-oluisiin, mutta en kuitenkaan voi niin sanoa, koska Yhdistyneessä kuningaskunnassa valmistetut oluet ovat usein laimean makuisia. Parempi sanoa, että tykkään brittiläistaustaisista oluista, kunhan ne on valmistettu Yhdysvalloissa.

Nautiskelen mielelläni myös skottilaisvalmisteisia savuisia viskejä.

Tosin alkoholin nauttimisessa noudatan tällä nimenomaisella hetkellä lääkärin määräämä rajoitusta.

Lisäksi olen kahvinisti. Charlton
    Heston Mooseksena - hän on parempi Mooses kuin Paavo Lipponen -
    tai ainakin on filmissä - Kivääriyhdistys painukoon helvettiin!Välillä olen kuitenkin juonut joskus illemmalla ja päivälläkin(!) jopa (kofeiinitonta) viljakahvia. Jotkut tyypit ennen vanhaan ihmettelivät tällaista politiikkaa eli viljakahvin juomistani... Tosin asia on niin, että välillä en lukemattomiin vuosiin löytänyt enää lähikaupasta viljakahvia. Mutta vuonna 2019 tilasin sellaista eräästä suomalaisesta verkkokaupasta. Ja olen sellaista tilannut uudestaankin.

Ennen vanhaan nautin aina silloin tällöin myös jauheesta tehtyä pikacappuccinoa. Vaikka eihän se tietenkään ole samaa kuin cappuccinokeittimellä tehtävä cappuccino, mutta sitä on pärjättävä sillä mitä on. Lopulta elämässäni alkaneet maidosta aiheutuneet vatsavaivat olivat saaneet minut kuitenkin vähentämään cappuccinon nauttimista. Ja lopulta vaihdoin sen sokerittomaan ja maidottomaan kaakaoon, johon lisään runsaasti riisimaitoa ja maltillisesti sokeria.

Em. verkkokaupasta olen tilannut myös vähäsokerista maidotonta pikacappuccinojauhetta.

Teetä nautin paljon iltaisin ja öisin. Nautin myöskin eteläafrikkalaista rooibos-yrittijuomaa silloin tällöin. Rooibos ei sisällä kofeiinia.

Ei ihan uusi suuri juomauutuus elämässäni oli ollut yerba maté. Ilex paraguariensis on eteläamerikkalainen puu. Siitä tehdyn juoman espanjankielisessä nimessä yerba tarkoittaa yrttiä ja maté on peräisin ketšuan kielen sanasta mati, joka tarkoittaa kuppia. Matee on 1900-luvun alusta alkaen, kun juoman tuntemus oli siirtynyt Argentiinan valkoisen valtaväestön pariin, ollut erittäin suosittu sosiaaliseen yhdessäoloon liitetty "kansallisjuoma" maassa. Sitä nautitaan käsittääkseni paljon myös Paraguayssa ja Uruguayssa. Minulla on jopa virallinen yerba-pilli, jolla ryystin kupista juomaa, silloin kun sitä vielä tapasin harrastaa (monta vuotta sitten). Tosin se ei ole valmistettu hopeasta ja kullasta, mikä on periaatteessa väärin.

Lopetin yerban nauttimisen, kun huomasin sen lisäävän nälän tunnetta. Kun on muutenkin taipumusta ylipainoisuuteen, niin ei sitä haluaisi juoman takia lisätä.


Lopussa olevaa tekstiä

Musiikkimaustani kerroin jo jotain ylempänä, joten ei siitä tässä paljoa enempää. Olen musiikin suhteen melko kaikkiruokainen. Musiikki merkitsee minulle sinänsä paljon, mutta en välitä olla mikään alueen asiantuntija. Kolmekymmentä täytettyäni olin suureksi hämmästyksekseni havainnut alkaneeni pitää jonkin verran country & western -musiikista. Olen tätä nykyä aikeissa ruveta kuuntelemaan pitkästä aikaa taas enemmän klassista. Mutta missä pirussa ovat kaikki klassisen musiikin cd:eeni?

No kerrotaan vielä se, että pidän paljon kappaleesta "Killing me softly with Windows".

Olen  joten kuten muuten sivistynyt mies, mutta urheilusta tai mistään siihen liittyvästä en tiedä enkä välitäkään Ikinä tietää mitään. Kuitenkin pyrin hirveästi pitämään ikiomaa kuntoani yllä.

Ja aina välillä laulan suihkussa. Useimmiten laulelen seuraavia kappaleita: Paul Grossin ikivihreää balladia Ride Forever ja Arrogant Worms -yhtyeen kappaleita The Mountie Song ja Proud to Be Canadian.

Tavallisesta suomalaisesta urheilua näkevästä sohvankuluttajasta eroan vahvasti siinä, että minua ei tippakaan liikuta, miten Joonas Hytönen pärjää formulakisoissa! Tämä on tosi tarina. (Mutta anteeksi tarinan vanhentuneisuus.)


vanha kunnon Kanada

 
Lopuksi virallinen ihmisentaimikuvani, joka
on ollut tämän sivun lopussa jo vuodesta yksi
ja kaksi. Piirsin sen aikoinaan Windows 98:n
Microsoft Paintillä.
ihmisentaimi
Painamalla kuvaa saat mahdollisesti
ladattua
englanninkielisen
Ruoki minua -kehoituksen.
Tämä sivu on yksi vanhimmista nettisivujeni sivuista. Tämä oli olemassa jo 1990-luvun melkein lopulla. Niin, ja alun perin sivun nimi oli Minusta lissää tässä. Monta vuotta myöhemmin tulin erottaneeksi tästä omaksi sivukseen Babylon 5 -sivuni.
vastallista vai oliko se vihdallista ŝuismia;
        kiitoksia mielenkiinnostanne tuotteitamme kohtaan

sähköpostiosoitteeni:

© Tom Kärnä