Etusivulle

A chefipagine, keli
es skriptet finnim

Tämä sivusto ja tekninen alusta, jolla se on ollut, häipyy Elisan päätöksestä vuodenvaihteessa 2022-2023. Yrityksen tiedotteen mukaan päätös lopettaa palvelu johtuu alustan teknisestä vanhentuneisuudesta sekä kysynnän vähäisyydestä. Päivitä siis kirjanmerkkisi. Uusi versio tästä nimenomaisesta sivusta on täällä. Sivuston uusi versio, nimeltään Tom Kärnä suo, löytyy siis jo nyt jossain määrin vajavaisena, mutta ajan kanssa saan uuden sivuston puutteet parannettua. Tarvitsen vain aikaa. Voinemme olettaa, että olen saanut uusversion hyvään ja melkein täydelliseen kuntoon joskus vuoden 2023 aikana.

Novial-suomi -sanasto – lähes 9000 sanaa ja ilmaisua

Tämä novialin kielen sanasto perustuu varsin pitkälti kielen kehittäjän, tanskalaisen kielitieteilijän Otto Jespersenin (1860-1943) vuonna 1930 julkaisemaan sanakirjaan Novial lexike, jonka internet-versio löytyy täältä.

Sanastoon olen myöskin laittanut suuren määrän johdettuja sanoja. Jotta sanastosta saa kaiken irti, kannattaa omaksua ensin novialin kielioppi. Myöskin olen lisännyt joitakin sanoja, joita ei löydy J:n sanastosta mutta jotka ovat siinä määrin kansainvälisiä sanoja, että ne voi melko turvallisesti sisällyttää sanastooni.

Olen myöskin raa'asti pistänyt sanat yksinkertaiseen aakkosjärjestykseen. Tämän vuoksi joskus saattaa samaan asiaan liittyvien sanojen väliin tulla yksi tai joitakin sellaisia sanoja, jotka eivät asiaan liity. Muunlainen ratkaisu olisi vaatinut varsin runsaasti ylimääräistä työtä. Lajittelun aakkosten mukaan olen tehnyt LibreOfficella.

Sanastosta täytyy sanoa sen verran, että kielen kehitystyö on jäänyt jossain määrin kesken. Vaikka tämä sanasto on kooltaan mittavahko, niin monille tärkeille asioille ei ole novialissa olemassa, ainakaan virallisia ja vahvistettuja, sanoja.

Novialin kielen harrastajien määrä lienee melko pieni esim. esperanton harrastajien määrään verrattuna.
Oi, katso, sanasto:


A


B


CH, C


D


E


F


G


H


I


J


K


L


M


N


O


P


Q


R


S


T


U


V


W


X


Y
Aloin tehdä tätä sanastoa vuonna 3.2.2016. Ja puolitoista vuotta myöhemmin eli 5.8.2017 olin saanut homman valmiiksi sikäli, että nyt kyseessä oli jo jonkinlainen sanasto.
vastallista vai oliko se vihdallista ŝuismia;
                kiitoksia mielenkiinnostanne tuotteitamme kohtaan

sähköpostiosoitteeni:
men elektriposteadrese:

© Tom Kärnä