Etusivulle

A paje xef scriveda
en lingua finsce


Tämä sivusto ja tekninen alusta, jolla se on ollut, häipyy Elisan päätöksestä vuodenvaihteessa 2022-2023. Yrityksen tiedotteen mukaan päätös lopettaa palvelu johtuu alustan teknisestä vanhentuneisuudesta sekä kysynnän vähäisyydestä. Päivitä siis kirjanmerkkisi. Uusi versio tästä nimenomaisesta sivusta on täällä. Sivuston uusi versio, nimeltään Tom Kärnä suo, löytyy siis jo nyt jossain määrin vajavaisena, mutta ajan kanssa saan uuden sivuston puutteet parannettua. Tarvitsen vain aikaa. Voinemme olettaa, että olen saanut uusversion hyvään ja melkein täydelliseen kuntoon joskus vuoden 2023 aikana.

Lingua Franca Novan kohtuullisen kokoinen sanasto (yli 8500 sanaa ja ilmaisua + sanonnat ja muut ilmaisut)

Lingua Franca Nova ("elefen") on keinotekoinen kansainväliseksi apukieleksi tarkoitettu alun perin yhdysvaltalaisen psykologian professorin C. George Boereen kehittämä kieli, joka julkaistui internetissä vuonna 1998. Sen kielioppi on erittäin yksinkertainen sekä täysin säännöllinen ja on hyvin samantapainen kuin romaanisissa | kreolikielissä. Kielen sanasto perustuu ennen kaikkea ranskaan, italiaan, portugaliin, espanjaan ja katalaaniin. Kieltä kirjoitetaan täysin äänteenmukaisesti.

Itse tekemäni kielen pienen kieliopin pääset katsastamaan sivuiltani täältä. Jos taas haluat tarkastella perusteellisempaa Lingua Franca Novan kielioppia, niin sellainen löytyy toisaalta eli täältä.

Tällä sivulla on itse koostamani Lingua Franca Novan sanasto, joka ei ole täydellinen. Oi, katso:Sivun sisältö

Erikoissanastoja

Kieliopillisia sanoja ja ilmaisujaAdverbiaalisia ilmaisuja

I PS. Huomaa, että elefenissä perusmuotoiset adjektiivit ja adverbit ovat samanmuotoisia. Adjektiivin merkityksen lauseessa ratkaisee sanajärjestys.

II PS. Kieliopillisen sanaston sanat ja ilmaisut eivät pääsääntöisesti löydy yleissanastosta.

Joitakin tärkeitä sanoja


Päivät, kuukaudet, vuodenajat, ajanmääreet
Numeroita
Sukulais- ja perhesanat
Värit


Yleissanasto

Huomaa, että koska Lingua Franca Novassa verbiä voi usein käyttää sellaisenaan myös substantiivina, en ole alla olevaan yleissanastoon sisällyttänyt kovinkaan paljoa verbaalisubstantiiveja.

Muista myös, että Lingua Franca Novassa on paljon sellaisia verbejä, jotka voivat olla samassa muodossa sekä objektin omaavia että objektittomia.


A (a)


B (be)


C (ce)


D (de)


E (e)


F (ef)


G (ge)


H (hax)


I (i)


J (je)


L (el)


M (em)


N (en)


O (o)


P (pe)


R (er)


S (es)


T (te)


U (u)


V (ve)


X (ex)


Y
(ya)


Z (ze)


Kirjaimet Q (qua), W (wa) ja Y (ya) eivät kuulu Lingua Franca Novan aakkostoon, mutta niitä voi ja saa käyttää nimissä.Prepositiot

Huomaa, että Lingua Franca Novassa sellainen prepositio, joka merkitsee sijaintia paikassa tai ajassa, voi merkitä myös suuntaa. Esim.:

Me vade en casa.

Joskus voi prepositioita myös yhdistellä. Esim.:

Me ia es asi a ante.


Sanontoja, ilmaisuja ja huudahduksiaPS.

Mutta jos (ja kun) tämä LFN-suomi -sanasto ei jostain syystä vielä kunnolla riitä:

Sinulle voi olla hyödyksi myös melkoisen laaja Lingua Franca Novan virallisilla sivuilla oleva sanakäännöspalvelu Disionario de LFN. Ennen kaikkea käännökset onnistuvat englannin kielelle ja englannista. Mutta mukana on palvelussa periaatteessa jo monta muutakin kieltä.

Tuosta on nykyään myös olemassa suppeampitoimintoinen mutta nopeampi sanastopalvelu muista kielistä LFN:ksi.

Huomasin vuoden 2020 lokakuussa, että suomen kieli on lisätty käännettävien kielten joukkoon sanakäännöspalvelussa. Mutta kestänee melko pitkään ennen kuin suomen kielen sanasto on kunnolla edustettuna palvelun tietokannassa.

...Täältä taas löytyy PDF-tiedostomuodossa ihan mainio englanti-LFN -sanasto.
Julkaisin tämän sivun 28.11.2018.
vastallista vai oliko se vihdallista ŝuismia;
                kiitoksia mielenkiinnostanne tuotteitamme kohtaan

sähköpostiosoitteeni:

mea adirije de e-posta:
© Tom Kärnä