URHEILUTIETÄJIEN SUKSI 2009

Tämä perinteinen veikkaus on tarkoitettu erityisesti jäsenistömme "syville riveille". Veikkauksessa testataan tietämystä ja ennustuskykyä perinteisissä suksilajeissa. Veikkaus on vastaavanlainen kuin kaksi ja neljä vuotta sitten järjestetyt Suksi 2007 ja Suksi 2005.

Veikkaus sisältää kolme osaa: 1. Val d Iseren alppihiihdon MM-kisat, 2. Pyeong Changin ampumahiihdon MM-kisat ja
3. Liberecin pohjoismaiset hiihtolajien MM-kisat.
Jokainen osa veikataan erikseen ja kokonaiskilpailussa pisteet lasketaan yhteen. Yhteiskilpailun kolme parasta palkitaan yhdistyksen perinteisillä palkinnoilla. Tasapisteiden sattuessa tarkastelemme ekstrakysymyksiä. Yhteispisteiden osalta järjestys on ekstra-A, tarvittaessa ekstra-B, ekstra-C jne. Jokaisesta osasta palkitaan paras veikkaaja, joka ei ole päässyt palkinnoille. Osakilpailujen palkittavat tarkastellaan suoritusjärjestyksessä. Tarvittaessa osakilpailujen järjestykset tasapisteissä määräytyvät oman osakilpailun ekstratehtävien avulla. Lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvotaan yksi palkinto.

Jokaisessa osassa veikkaus on kaksiosainen. Ensimmäinen kysymys kuuluu: "Kuka voittaa?" Teidän tulee veikata kaikkien lajien voittajaa eli urheilijaa nimeltä. Käytä vastauksessa urheilijan koko nimeä. Joukkuelajeissa veikataan voittajamaata. Veikkauksessa ei tunneta varaveikkauksia. Tyhjäksi jätetty voittajaveikkauskohta tuottaa aina kyseisestä kohdasta 0 pistettä. Käsinkirjoitettujen vastausten osalta haluan muistuttaa, että en ole apteekkari vaan olen opettaja, joka vaatii "asiakkailtaan" selkeäasti luettavaa käsialaa.

Perinteiseen tapaan käytämme tämän kisan pistelaskumallina FIS:n maailmancupin pistelaskumallia. Jos olet veikannut voittaja oikein, saat kyseisestä lajista 100 pistettä. Jos veikkaamasi urheiluja sijoittuu toiseksi, saat 80 pistettä. Oikeasta kolmosesta saat 60 pistettä, nelosesta 50 pistettä, viitosesta 45 pistettä, kuutosesta 40 pistettä ja niin edelleen, että jos veikkaamasi urheilija sijoittuu sijalle 30. tuottaa veikkaus sinulle yhden (1) pisteen. Kuten FIS:n pistelaskussa, jaettu sijaluku ei vaikuta alentavasti pistemääriin. Jaettu kolmossija on kolmossija.

Toinen kysymys kuuluu: "Mikä on parhaan suomalaisen sijoitus?" Teidän tulee veikata jokaisessa lajissa parhaan suomalaisen sijalukua. Joukkuelajeissa veikkaamme Suomen edustusjoukkueen sijalukua. Ne lajit, missä Suomella ei ole edustusta tai kukaan edustaja ei sijoitu, jätetään toisen osion pisteissä huomioimatta. Eli muista veikata varalta kaikkien lajien parasta suomalaista. Tyhjäksi jätetty sijaveikkauskohta tuottaa aina kyseisestä kohdasta 0 pistettä. Ne lajit, missä ei ole suomalaisedustusta, lasketaan pistelaskuun vain voittajaveikkauksen osalta.

Jos sinun veikkaama sijaluku osuu täysin oikein, saat siitä lajista 100 pistettä. Yhden sijaluvun erehdys tuottaa 80 pistettä. Kahden sijaluvun erehdys tuottaa 60 pistettä. Kolmen sijaluvun erehdyksellä saa 50 pisteen, neljän erehdyksellä 45 pistettä, viiden erehdyksellä 40 pistettä ja niin edelleen että 29 sijan erehdyksellä saa vielä (1) pisteen. Jaettujenkin sijojen osalta tarkastelu suoritetaan loppusijoitusten perusteella. Jaettu kolmossija on kolmossija.

Sijoitukset ja pisteet määräytyvät kilpailun virallisten tulosten perusteella kyseisen lajin palkintojen jaon yhteydessä. Mikäli palkintojen jaon jälkeen tapahtuu hylkäyksiä esim. dopingin vuoksi, ne eivät vaikuta kisamme pistelaskuun. Esimerkiksi talven 2002 olympialaisten tuloksilla Muhlegg-veikkaus olisi tuottanut täydet pisteet sekä 30 km:llä ja takaa-ajossa, mutta päätösmatkalla edellä mainittua espanjalaista veikanneet olisivat jääneet ilman pisteitä.

Suomalaisten sijoitusten tarkastelussa on käytössä seuraavat tarkennukset. Jos kaikki mukana olevat suomalaiset keskeyttävät hiihdon normaalimatkoilla, ampumahiihdossa tai alppilajeissa, jäävät kyseisen lajin suomalaispisteet jakamatta. Mutta jos paras suomalainen karsiutuu jatkosta sprinttihiihdossa, hänen lopulliseksi sijaksi karsinnan sijaluvun. Epäselvät ja ennakoimattomat pistelaskutapaukset ratkaisee veikkauksen järjestäjä.

Kisapaikkakunnilla käytävät sääolosuhteiden takia siirretyt lajit lasketaan luonnollisesti kisaamme kuuluviksi lajeiksi. Jos taas jokin laji siirretään käytäväksi myöhemmin jossain muualla, kuten ampumahiihdon MM-kisoissa 1999 osa lajeista siirrettiin Kontiolahdelta Osloon, ei niitä lajeja lasketa mukaan veikkaukseemme

Veikkausten viimeiset palautuspäivät ovat: alppihiihto maanantai 2.2, ampumahiihto torstai 12.2. ja pohjoismaiset hiihtolajit tiistai 17.2. Postivastauksista pitää löytyä kyseisen päivän postileima. Komulaisen Jori laatii www-lomakkeen sähköisiä veikkauksia varten. Sähköiset veikkaukset tulee palauttaa viimeistään klo 23.59. Veikkauksen palautusajat on asetettu mahdollisimman myöhäiseksi, koska veikkauksissa ei ole käytössä ns. varaveikkausta. Muistakaa palauttaa veikkauksenne ajoissa, sillä myöhästyneillä veikkauksilla ei pääse palkittavien joukkoon.

Veikkauksen kotisivut löytyvät osoitteesta: http://netti.nic.fi/~torviko/veikkaus/sut2009.htm . Veikkauksen kotisivuilta löytyy www-lomakkeen lisäksi myös muu veikkaukseen liittyvä aineisto kuten sääntötarkennukset, pistelaskutaulukot ja veikkauksen tulospalvelu.

Tietäjien hallituksen päätöksellä veikkauksen on järjestäjällä mahdollisuus osallistua myös itsensä järjestämään veikkaukseen periaatteella "maine ja kunnia". Veikkauksen järjestäjä ei voi voittaa varsinaisia sijoituspalkintoja. Tarkoitukseni on ylläpitää veikkaustuntumaani osallistumalla tähän kisaan.

Onnea ja menestystä! Veikkauspostia odotellessa!
Rauhallista joulua ja suomalaisittain mitalirikasta uutta vuotta toivottaen,

Juha Torvikoski

Takaisin SUKSI 2009 -aloitussivulle