Varsinaisen Velhon matkavisat I
Kysymyksiin 13–24 · 25–36 | Piilota tai näytä vastaukset
1. Kun lähtökohtana on pituuspiirin asteluku, mikä USA:n osavaltio on läntisin, mikä itäisin?
Alaska ja Alaska. Sillä on aluetta 180 pituusastetta niin itään kuin länteenkin Greenwichistä. Aleuttien saarijono jatkuu itäiselle pallonpuoliskolle.
2. Minne on paras lentää, jos pitää päästä Mullikkamäkeen, savolaisten Mullikoiden vanhaan kotikylään?
Philadelphiaan. Eteläpuolelta löytyy antiikkikaupasta elävä Mullica Hill. Kantaisä Eric Mullikka muutti tänne 1655. Samoilla kulmilla asui lihaksistaan kuulu Rambon perhe: Peter Rambo tuli Amerikkaan jo 1640. Arvostetuin suomalainen, "Juho Marttinen" löytyy kuitenkin Philadelphian Gloria Dein hautausmaalta. Lähteitä: Mullica Hillin kauppiasyhdistys tai S.Ilmonen: Delawaren suomalaiset, 1938.
3. Mistä löytyy Lidenbrockin meri?
Jules Vernen teoksesta Matka maan keskipisteeseen (1864), jossa professori Lidenbrock omistaa nykyisin EU:n alapuolella sijaitsevan meren itselleen. Hänen retkikuntansa laskeutui maan uumeniin Islannissa ja nousi ilmoille Strombolissa, Italian Liparin saarilla.
4. Rhodesia, nykyinen Zimbabwe, julistautui tasavallaksi 2.3.1970. Mikä brittialue seurasi viikkoa myöhemmin esimerkkiä?
Isle of Dogs, joka tuolloin ylitti Suomenkin lehdistön uutiskynnyksen "Koirasaarena". Itse asiassahan se on satama-altaiden viipaloima Thamesin mutka. Huumoriprotestin jälkeen Lontoon Docklands on kokenut kehityshankkeen, jonka massiivisin näyte on Canary Wharf. Yleisnäkymän saa Docklands Light Railwayltä, jonka pääteasemalta patikoi mukavasti vanhaa satamaväen tunnelia (370 m) myöten Thamesin ali Greenwichiin.
5. Minkä kahden yhtiön sulauma on British Airways?
British European Airways (BEA) ja British Overseas Airways Corporation (BOAC). Euroopan ja merentakaiset ilmatiet yhtyivät 1973, kaikki lennot saatiin BA-koodille 29.10.78.
6. Alfred Hitchcock on dokumentoinut erään kukka- ja vihannestorin näkymät. Mikä paikka, mikä filmi?
Frenzyn (1972) solmiomurhaaja on Covent Gardenin kauppiaita. Kuuluisa tukkutori teki pari vuotta myöhemmin trendikästä tilaa ravintoloille ja katutaiteilijoille. Myöhempikin kävijä tunnistaa pylväät ja taustat. "Syytön mies" poikkeilee Globe-pubissa (37 Bow St.), mikä on paikallaan. Hitchcockin isä oli muuten vihanneskauppias.
Torilta alkaa myös Bernard Shaw’n näytelmä Pygmalion, musikaalina My Fair Lady. Oopperataiteelle Covent Garden tarkoittaa toki aina Royal Opera Housea.
7. "... ne tukevat siltaa, jota myöten maantie Kajaanin kaupungista [jonnekin] kulkee virran poikki."  Minne vie setä Topeliuksen tie?
Sakari Topeliuksen Välskäri kertoi Kajaanin linnasta: "Raunioista ovat vielä tänä päivänä muurit jäljellä, ja ne..." Hänen maantiensä vei "Paltamon kirkolle". Paltamo on vanha Oulujärven emäseurakunta, joka sai nimensä kirkkonsa paikasta, Paltaniemestä. Kirkonkylä on sittemmin siirtynyt Oulujärven vastarannalle, Kiehimän kylään.
Topeliuksen mainitsema kirkko tunnetaan nyt Paltaniemen kuvakirkkona, jota muuten maalasi hänen isänsä Mikael Toppelius. Sen omistaa yhä Paltamon seurakunta, mutta maat on luovutettu Kajaanille, jonka lentokenttäkin sijaitsee Paltaniemessä. Ja onhan siellä myös Eino Leinon syntymäkoti. (Vastaus 4 pv:ssä.)
8. Mikä on listassa vikana: North Dakota, South Dakota, North Carolina, South Carolina, East Virginia, West Virginia?
"East Virginia on Algot Niskan lapsenlapsen tuote." Mainio vastaus heti kysymyspäivänä, piste Iltikselle! Kun luettelosta poistaa Dannyn läpimurtolevyn (1964), jäljelle jäävät ne USA:n osavaltiot, joiden nimessä on ilmansuunta. Länsi-Virginia syntyi sisällissodassa 1863, kun "vuorten vapaat miehet" eivät hyväksyneet Virginian eroa Unionista. Emovaltio on sen etelä- ja kaakkoispuolella.
9. Missä kunnassa Jean Sibelius enimmäkseen asui?
"Sibelius ei muuttanut Järvenpäähän muuttaessaan Ainolaan 1904. Hän muutti Tuusulaan. Järvenpään kauppala itsenäistyi 1951. Ainola oli siis Tuusulaa." Laittamaton vastaus, siis Tuusulassa!
Järvenpää veti taitavasti rajansa Ainolan eteläpuolelta. Siltikin Sibelius oli toki osa Tuusulan siirtokuntaa kuten Halonen, Järnefelt, Erkko, Leino ym. ym. Vanha rantatie on kulttuurihistorian kesätähti. Sen varrella on myös Aleksis Kiven kiistelty kuolinmökki, hautakin löytyy kirkkomaalta.
10. "Vanha Helsinki häviää vähitellen silmistä. Pian se on minunkin vuoroni." Mitä komisario Palmu katsoo?
Etsivä Kokki sen sanoo Rahapajankatu 1:n parvekkeella: "Kutseitin talo". Viittaus oli mitä ajankohtaisin. Sekä Alvar Aallon kädenjälki että elokuva "Tähdet kertovat, komisario Palmu" valmistuivat 1962. Aika näyttää, kumpi elää pitempään. Kansanyhtiö puratti Katajanokan rantaviivasta Theodor Höijerin koristeellisen Norrménin linnan (1897). Mutta vetihän tuo viemäriin nimensäkin. Globaali dekkari tavailisi: "StoraEnso Building".
11. Missä Yhdysvaltain hallintoalueella autoillaan vasenta laitaa?
Yhdysvaltain Neitsytsaarilla eli entisessä Tanskan Länsi-Intiassa, kuten Pienillä-Antilleilla yleensäkin. Territorio on amerikkalaisen miljoonaturismin suosikkikohde, vasenkätistä tietä n. 900 km. Tanska kaupitteli tappiollista siirtomaataan pitkään Yhdysvalloille, joka osti sen vuonna 1917. Hyvänä matkailusaarena St. Croix kuului hetken aikaa Johanniittain ritarikunnalle, kuten tutummat Rhodos ja Malta.
12. Helsingin Rautatientorilla näkee samat kasvot kuin Arnojoen sillalla. Kenen kasvot?
Yksi Ateneumin julkisivun muotokuvamedaljongeista kuvaa kerskuri (omaelämänkerta!), kultaseppä ja kuvanveistäjä Benvenuto Celliniä (1500–71). Ville Vallgren nosti hänet tavallaan samaan riviin kuin toinen renesanssin firenzeläinen, Michelangelo (1475–1564).
Firenzen suosituimpia kuvauskohteita on vanha arkkusilta Ponte Vecchio, jonka keskikohdalla seisoo Cellinin rintapysti. Läheisen Piazza della Signorian laidalla seisoi vuosia hänen kuuluisin veistoksensa, pronssinen Perseus. Sen restaurointia voi seurata livenä. Kultasepäntöistä kuuluisin, Ranskan Frans I:n tilaama suola-astia on sattunut Wieniin, mutta Louvrellakin on osansa.
Kysymyksiin 13–24 · 25–36
*
*
*
*
*
*
*

RESE.NET - matkailulinkit ja matkavisa

Quizmaster © 1999 Pekka Linnainen