Varsinaisen Velhon matkavisat II
Kysymyksiin 1–12 · 25–36 | Piilota tai näytä vastaukset
13. "Tuulen viemää" sisältää läpi teoksen Outokummun piilomainontaa. Miten?
Scarlett O’Haran tila on Tara, jonka "maa on tärkein". Hänen sukunsa on Irlannista, josta Outokumpu Oy sittemmin hankki myös maata poljettavakseen: Euroopan suurimman sinkkikaivoksen. Siellä Tara Mines Ltd on maineikas työsuhteiden hoitaja. Alkuaan Tara eli Teamhair on vihreän saaren myyttejä, kuninkaallinen palatsi.
14. "Kleopatran neuloja" on siroteltu ympäri maailmaa. Minne New Yorkissa?
Keskuspuistoon (Central Park), jonne se pystytettiin 1880. Sen sisar nousi pari vuotta aiemmin  Lontooseen, Thamesin rannalle. Varsinaisia "Kleopatran" neuloja ovat vain nämä kaksi Thotmes III:n obeliskia. Egyptin käskynhaltija kehitti liittosuhteita, kuten edeltäjänsä Mehmed Ali, joka toimitti pylvään Concorde-aukiolle Pariisiin. Vatikaanin obeliski on vanhempaa importtia, keisari Augustuksen sotamuisto.
15. Mikä on Pietariin risteilevän laivan kotisatama, jos se liputtaa lähes Tanskan malliin, mutta ei ole sieltä?
Nassau, Bahamasaarten pääkaupunki, jossa risteilylaivoja mukavasti liputetaan. Kauppalaivaston lippu on kuin Tanskan "Dannebrog": valkoinen risti punaisella kankaalla. Lippukirjoista löytynee sinikeltamusta lippu, joka on myös kauppalipun nurkkakentässä. Sellaisenaan se vedetään lipputankoihin vain maissa. Käytäntö on peritty Britanniasta, jonka kauppalaivat liputtavat "punalipulla", nurkkakentässään "Union Jack".
16. Mistä päin Amerikkaa oli kotoisin Dorothy, joka kävi sateenkaaren tuolla puolen?
Kansasista. L.Frank Baumin tarinassa hän palaa Oz-maasta opittuaan, että "ei ole paikkaa kodin vertaa". Kun kansakoulun ekaluokkalaiset pääsivät Tampereen Teatteriin, kääntyi "there is no place like home" heille sanoilla "oma maa mansikka, muu maa mustikka". Lisäksi Dorothyn tuli  kopauttaa rubiinikenkiä.
Judy Garlandin käyttämät filmitossut ovat näytteillä Washingtonin Smithsonian-instituutissa; nehän ovat kansallista perimää. Lisää Oz-triviaa.
17. Kuka suomalainen ennätti ensimmäisenä Australiaan?
Herman D. Spöring, kuten Uuteen-Seelantiinkin ja monelle nykyisen Indonesian saarelle. Hän oli yksi kolmesta kuvataiteilijasta James Cookin ensimmäisellä matkalla (1768–71). "Endeavourilla" oli myös kasvitieteilijä Joseph Banks, joka kertoi värikkäästi Mr. Sporingista.
Keripukki (engl. scurvy) oli juuri ratkaistu: yleensä se olisi vienyt puolet miehistöstä, nyt ei ketään. Cook tiukkasi puhtautta ja ruokavaliota, johon kuului hapankaali, krassi ja tiivistemehu. Kaikki olivat terveitä, kunnes kotimatkalla poikettiin Jaavalle (Batavia). Laivaan nousi punatauti, joka vei 30 miestä 85:stä, myös Turun pojan 24.1.71. Toiselle matkalle lähti 118 miestä, yksi kuoli.
18. Millä kirkkomäellä kolikkoa odottaa vaivaisakka?
Soinin Pappilan mäellä. Vaivaisakka on eteläpohjalaisen, 3000 asukkaan kunnan ainutlaatuinen vetonaula.
19. Inkerinmaalla oli Leninin ohella toisen hyvin korkean kommunistin nimikkokaupunki. Mikä?
Hatsina, joka oli vuodet 1923–27 Trotsk puna-armeijan pystyttäjän Lev Trotskin kunniaksi.  Kaupunki on perinteikäs inkeriläisten keskus 45 km Pietarista lounaaseen. Tsaarit Paavali I ja Aleksanteri III pitivät Hatsinaa eli Gatshinaa hallituskaupunkinaan, jälkimmäisen osalta siis Suomellekin. Pietari tuli muuten Leningradiksi vuotta myöhemmin; vanhan se valitsi 1991.
20. Mistä palatsista tarinoi kirjailija, jonka uralla oli päätön mies?
5 p. vihje: Tämän kulttuuriperinnön rakentajat puhuivat toista kieltä kuin nykyiset isännät. Kirjailija ei kirjoittanut kummallakaan.
4 p. vihje: Kirjailijan muistetuin hahmo kääntyi Aku Ankan toimituksessa "Ruususeksi".
3 p. vihje: Laukkaavalta Hessenin pojalta kaalin vei kuula.
2 p. vihje: Moni suomalainen saa olla ylpeä kaimoistaan.
1 p. vihje: Kirjailija sitä vastoin oli maansa pääkaupungin ja isonkin läänin kaima sekä suvultaan läheltä Ryysyrantaa, aivan kuten kuulu nykykollegansa.
VASTAUS: Alhambrasta, jonka maurit rakensivat 1300-luvulla Espanjaan. Amerikan kansalliskirjailijoihin lukeutuva Washington Irving kirjoitti Granadan tarinoista samannimisen teoksen, joka saatiin suomeksi 50-luvulla. Kirjailija tunnetaan pitkäunisesta Rip van Winklestä. Toisessa suosikissa, the Legend of Sleepy Hollow’ssa, pelkoa herättää päätön ratsumies.
21. Miten pääsee johtoloistolle, jota kantaa historian suurin betonivalos?
Lautalla puolen tunnin välein Batterystä, Manhattanin eteläkärjestä. Vapaudenpatsas on palvellut meriliikennettä; sen soihtu loistaa 93 m:n korkeudessa. Yleisöllä ei ole sinne asiaa ja kruunuunkin saa kiivetä (ja jonottaa) 354 porrasta, loppuosa keskipilaria kiertävässä spiraalissa. Laiskempi tyytyy hissiin ja jalustan näköalatasanteeseen.
22. Mitkä lintulajit esiintyvät Viron nykyisissä setelirahoissa?
"Ööbik 100 kr, suitsupääsuke 500 kr (50 puluja ja naakkoja piilossa,25 kanoja ja ankkoja pihassa aidan takana, 10 puu täynnä kerttusia, 5 tiiroja rantakivilla, 2/1 puluja ja pääskysiä räystään alla)." Vastaukseksi olisi riittänyt kaksi havaittavinta. Satasessa istuu satakieli, tosin Lydia Koidulan tunnuslintuna. Viisisatasessa lentää haarapääsky, Viron kansallislintu. (Kts. myös kolikot.)
23. Mikä rakennus lienee sananmukaisesti korkeinta suomalaista arkkitehtuuria?
5 p. vihje: Mitoiltaan kuin balladin Inarinjärvi, tosin käänteisesti.
4 p. vihje: Näsinneula sopisi piikkeineen alle.
3 p. vihje: Suuri poika näki työnsä vain paperilla.
VASTAUS: Eero Saarisen (1910–61) Gateway to the West Arch, joka nousi vuonna 1965 uudeksi symboliksi St.Louisiin. Lännen valloitusta ja Thomas Jeffersonia kunnioittava teräskaari on sekä korkeudeltaan että jänneväliltään 192 m. Maisemille vie omaperäinen kapselirata.
24. Mikä on maailmassa kuuluisin paikka, joka on kantanut virolaisen nimeä?
5 p. vihje: Aivan tietyn henkilön sukunimi.
4 p. vihje: Muotipaikkakin Ulsterin tapaan, peittävästi sellainen.
3 p. vihje: Aavalla ja aavojen merten tuolla puolen.
2 p. vihje: Tarttolaisen biologin nimi syrjäytyi 1940-luvulla, kun asukkaita kohdeltiin kaltoin.
1 p. vihje: Laajaa valtakuntaa, jonka lippuun Tasavallan Presidentin rouva sijoitti 24-sakaraisen tähden.
VASTAUS: Bikini, joka esiintyi 1823–1949 kartoissa Eschscholtzin saarena (ailahtelevin kirjoitusasuin). Nimi syrjäytyi USA:n ydinkokeiden myötä. Luonnontieteilijä Johann Friedrich Eschscholtz (1793–1831) tohtoroi kahdella maailmanympärimatkalla, joita johti Otto von Kotzebue, myös vironperäinen. Marshallin saaret sattuivat reitille. Näkyvästi nimi jäi myös Kalifornian kansalliskukka Tuliunikon suvulle (Eschscholtzia) – ystävä Adelbert von Chamisson ristimänä. "Varjottomasta miehestä" tarinoinut Chamisso osallistui ensimmäiseen retkikuntaan, joka jätti nimiä myös Alaskaan, mm. Chamissonsaaren, Kotzebuensalmen ja Eschscholtzinlahden.
Kysymyksiin 1–12 · 25–36
*
*
*
*
*
*
*

RESE.NET - matkailulinkit ja matkavisa

Quizmaster © 1999 Pekka Linnainen