http://gamma.nic.fi/~wirmaila/VUlehti/vu2006/
TAKAISIN ARTIKKELILUETTELOON

VIRMAILAN UUTISET

WIRMAILAN RUSTHOLLIN SUKUYHDISTYKSEN JÄSENLEHTI

Numero 25 
Toimittaja Kalevi Vuorela
Heinäkuu 2006

 
Hej, kära släktingar i Sverige!
En släktträff i Burseryd i Småland äger rum 
lördagen den 14 oktober 2006 klockan 13.00. 

Anmälan senast den 4 september 2006 till  
Hannu Ruokola, Tyngelv 19, 33026 Burseryd, Sverige.
E-post: haning@burseryd.biggnet.se

Alla släktingar med sina familjer är hjärtligt välkomna.


Vår outtröttliga vän och släktforskare Hannu Ruokola har med sina kompisar redan under en längre tid planerat en släktträff som skulle anordnas i Sverige, antingen i Stockholm eIler någon annanstans. Nu har han tillsammans med Anja och Veikko Virmalainen bestämt sig för att hålla en släktträff i sin hemkommun Burseryd i Småland lördagen den 14 oktober 2006. Alla som hör till någon gren av Virmaila-släkten är med sina familjer hjärtligt inbjudna. Träffen ska äga mm i Tyngelvi-bygdegården eIler i sporthallen i Burseryd beroende på hur många som kommer. Sammankomsten ska ordnas från klockan 13.00 tiIl 14.00, och därefter ska man äta tillsammans.

Om programmet kan Hannu så här tidigt inte säga något exakt, men viktigare är det väl, att vi släktingar lär känna varandra. Han lovar också göra en släktpresentation, så att alla kan se, på vilket sätt dom är släkt med varandra. På programmet borde man ha lite allsång och man hoppas att Birgitta Hakia med sina kompisar önskar deklamera dikter. Visst har vi mycket finsk poesi också på svenska. Hannu med sina kompisar önskar också, att det skulle komma gäster från Finland - antagligen släktföreningens ordförande och kanske också redaktören för denna tidning, men allt detta är hittills endast spekulationer.

Deltagarkostnadema kan bli ungefär 100-150 svenska kronor (10-15 euro) per person. Avsikten är, att tillställningen inte ska kännas ekonomisktbetungande. Arrangörerna planerar att skicka en inbjudan till alla personer som tillhör släkten och och vilkas adresser de känner till. Med inbjudan följer också en karta över Burseryd och adresser och telefonnummer till närliggande hotell och vandrarhem ifall man vill övematta. Den sista anmälningsdagen är den 4 september. Det är förstås också möjligt att komma från Finland för att hälsa på sin "svenska" släkt. Arrangörema kan nog inte ta ansvar för logi, så att var och en sköter den delen själv. Huvudspråket blir svenska så att alla kan förstå, och vid behov kan man tolka. 


Massor av nya och gamla släktingar

Vår kära släkting Hannu Ruokola sam bor i Burseryd i Småland, har i år varit utomordentligt flitig och samlat fakta om hundratals släktingar från tiotals olika släktgrenar sam bor på olika ställen i Sverige. Därigenom har vi fått även mängder av nya adresser, tilI vilka vi borde skicka information om släktföreningen och våra släktböcker. De ny upptäckta familjerna skulle betyda nya tillägg och komplettering på nästan varannan sida i våra släktböcker. Det är tyvärr klart att vi inte kan trycka en ny upplaga för dem, men vi försöker fundera på, om vi någon gång kunde utge ett tilläggshäfte, som skulle innehålla en kort presentation av våra nya släktingar i Sverige. Dessutom taIar många av dem inte längre finska. Kanske borde ett sådant häfte författas på svenska? Vi försöker så småningom få reda på saken.

Samtidigt kommer Hannu Ruokola med en lovande nyhet: "Jag hoppas på att vi kunde ordna en släktträff i Sverige till hösten. Jag har pratat med Irene Berlin som bor i Gislaved om hon och hennes make kunde hjälpa till, och eventuellt Veikko och Anja Virmalainen. Då har jag preliminärt tänkt (som möteställe) på Burseryd. Vi har bygdegård eIler, om det blir riktigt många, då har vi sporthallen. Det kan inte äga mm förrän senare på hösten. Irene tyckte, att det vore bättre att ha släktträff på hösten därför att på sommaren många är på semester och bortresta."

De som önskar ta kontakt med Hannu Ruokola ska skriva till adressen 
Hannu Ruokola, Tyngelgatan 19 33026 BURSERYD
(haning@burseryd. biggnet.se)

Det är bara en liten del av Hannu Ruokolas upptäckter som jag denna gång har möjlighet att omnämna:

Marja Leena Aladin (XI-925) som hör till Honkola-Tuomaila -släkten, bor med sin familj i Halmstad och på sommaren på föräldrahemmet i Asikkala. Hennes äldre son Paul Mikael bor ihop med Milena Jaric  och har två söta småbarn. Den yngre sonen Jim Conny Aladin är sjökapten och bor mest i Frankrike. - Jag minns ännu Marja Leenas mamma, den snälla och vänliga äldre damen Laina Aladin som bodde hemma i Vääksy och brukade besöka flitigt våra släktmöten.

Kai Nedergård (se XII-6939), sammanboende med Katarina Bergsten, är kursansvarig vid Tekniska Universitetet i Luleå, bor i Skellefteå och har tre barn. Kais yngre bror Bjarne Nedergård är gift med Annelie f Murk; han är va-tekniker, familjen bor i Bromma. Familjen hör till Vuorisalo-Polenius-Hilden-grenen. Modern Kirsti Nedergård bor i Vasa.

Martta Fagerlund f Virtanen (född 1924, XI-5700), vars familj härstammar från Sipura gård i Wirmala, lever väl fortfarande i Västanfjärd. Den äldsta dottem Sinikka (som jag kommer ihåg från mina båtfärder på Päijänne) bor i Heinola. Den äldsta sonen Leif bor med sin familj i Nacka. Leifs dotter Jeanette är restaurangchef och har tre söta barn, Leifs son Vincent arbetar på Älsjö Mässan. Marttas tredje barn Lars-Erik bor med sin familj i Dalsbruk. Marttas fjärde barn Marlene bor i Åbo. Marttas femte barn Kristine bor med sin familj i Handen. Marttas sjätte barn Paavo Petter är jurist och bor i Nacka. Den yngsta sonen Krister bor i
Tammerfors.

Lempi Emilia Holmström (född 1903, XI-1014) hörde till skinnmästarsläkten Karvali och bodde med sin farnilj i Karis. Tre av hennes barn flyttade till Sverige: Lars Selim bor med sin familj i Trollhättan. Nils August bodde med sin familj i Järfälla. Kaj-Erik bodde med sin familj i Västerås.

Laimi Annikki Laakso (XIII-6210) bor med familjen i Emmaboda, de kom dit för att arbeta på glasbruket. Hennes dotter Merja är motorlindare och bor med familjen fortfarande i Emmaboda. Lairnis son Pekka Laakso fortsätter i fädernas spår sam glasskärare i Emmaboda. Han har hustru och tre barn.

Annika Hietanen f Luoto (se XIII-6405) härstammar från Paaja-Luoto-släkten och bor i Arboga. Hon är gift och har tre barn. Annikas bror Markku Lähtelä bor i Fagersta. Den yngre brodern Jarmo Lähtelä bor i Hofors. 

Jouko Juhani Vuorisalo (XIII-680l) bor med sin farnilj i Märsta, har varit yrkesverksam i rörmokeri etc. och älskar biodning. Han har tre barn: Joel Juhani bor med familjen i Raumo, planerar timmerhus. Markus bor med sin samba Tiina i Enare och brukar vasta guld om somrarna. Helena Maria Sofia bor i Märsta.

Reima Kalervo Vuorisalo (XIII-6804) är rörmokare och bor med sin familj i Tystberga.

Arne Johan Arntzens (XI-6068) fru Sölvi avled den 19.2.2004 i Loddefjord nära Bergen. Arne Johan lever sam pensionär,  reser med yngre familjemedlemmar till varmare länder. Han är också fortfarande en ivrig dykare och deltar i olika konferenser och festivaler inom dykning.

Raili Ojansuu f Huvinen (XI-5756) med sin man Per-Ove bor numera halva året i Aapajoki och den andra halvan i Mullsjö. Raili hör till Sipura-släkten. Sonen Mika Henrik Andersson med sin samba Mona-Britt och barnen bor i Herrljunga; Mika är lärare och viceordförande för kommunfullmäktige.

Hälsningar till er alla!

- K. V.
 
 
 

TAKAISIN ALKUUN