http://gamma.nic.fi/~wirmaila/
TAKAISIN SUVUNJÄSENIIN


Numero 14 
 Padasjoen Sanomat 50 v
Torstaina 6.4.2000

 
Niin paikallinen lehti kuin Padasjoen Sanomat onkin, 
luetaan sitä viikottain Suomen lisäksi ainakin 10 eri maassa. 
Yhteensä ulkomailla asuvia tilaajia on tällä hetkellä 43. 
Valtaosa ulkomaantilauksista, 19 kpl, menee läntiseen naapuriimme Ruotsiin. 
Seuraavaksi eniten tilauksia menee Saksaan, 9 kpl. 
Näiden lisäksi Padasjoen Sanomia luetaan myös 
Norjassa, Kroatiassa, Kanadassa, Taiwanissa, USAssa, Englannissa, Espanjassa ja Luxemburgissa.
 

 Padasjoen Sanomia 
 
kierrätetään EU-komissiossa
 


Marita Logan )os. Helvilä) 
työskentelee Euroopan komissiossa
  .
Nyt 50-vuotias Padasjoen Sanomat on minun muistikuviini kuulunut aina. Padasjoella syntyneenä ja kasvaneena olen varmaan lukenut Padasjoen Sanomia siitä asti, kun tavaamaan opin. Sikäli kuin muistan, lehti tilattiin aina meille kotiin, ja kun lähdin opiskelemaan, äti tilasi sen mukaan. Eika se ole kyydistä jäänyt noin kahdenkymmenen ulkomailla vietetyn vuodenkaan aikana. 

Muut suomenkieliset lehdet eivät minua ole enäa vuosiin kiinnostaneet, lähinnä tulee tottumuksesta luettua englantilaisia sanomalehtiä, ja joskus paikallista ranskankielistä viikkojulkaisua. Padasjoen Sanomat kuitenkin aina luen. Ensin tietysti katson syntyneet, kuolleet, kastetut, vihityt, merkkipäivät jne. (jos vaikka sattuisi jonkun vielä nimeltä tuntemaan!), ja sen jälkeen kunnan ilmoitukset. Tosin eräs paikkakunnalta vuosia sitten pois muuttanut koulutoverini oli lehden uutisarvosta eri mieltä: kerran sattumalta tavatessamme hän tokaisi, että hän lopetti lehden tilaamisen, kun ainoat henkilöt keiden nimet hän enää tunnisti löytyivät hautaan siunattujen joukosta... 

Urheilu-uutiset minä yleensä jätän väliin, enkä kovin tarkkaan ruokakauppojen possunkyljysmainoksiakaan lueskele. Sen sijaan luen mielenkiinnolla esimerkiksi paikkakunnan historiaa ja vanhoja tapahtumia käsitteleviä artikkeleita, sillä ne aiheet ovat minua aina kiinnostaneet. Lisäksi lehdestä on erinomainen apu pitäjän asioitten seuraamisessa, sillä vaikka aika säännöllisesti puhunkin Padasjoella asuvan äitini kanssa puhelimessa, ulkomaanpuheluminuutit ovat kalliita ja keskustelu tahtoo kosketella enemmän perheasioita. 

Hyödyllinenkin lehti näin kesäasukkaalle on: tietoa on löytynyt muunmuassa maastokartoituksen merkinnöistä, jätehuoltomääräyksistä ja nuohouksista ym. kesämökkiläistenkin kiinteistöjä koskevista asioista. 
Ihan ilmestymispäivänä ei lehti tietenkään perille ehdi. Aikaisempina vuosina Englannissa asuessamme lehti saapui usein nipuittain. Joinakin viikkoina sitä ei kuulunut ollenkaan, sitten niitä saattoi tulla kolme tai neljä yhtä aikaa. Lienevät pysHhtyneet jonnekin matkan varrelle huilaamaan. No, eiväthän ne uutiset siitä pilaantuneet, luin vain lehdet aikajärjestyksessä. 

Kolmisen vuotta sitten tuli jälleen muutto: muutimme aviomiehen, kissojen ja koko omaisuuden kanssa Englannista Luxemburgiin, ja näyttää siltä, että tulimme tänne jäädäksemme ainakin lähivuosiksi. 

Tosin täytyy sanoa, että Lontoon Cityn tiukkatahtisessa pankkimaailmassa vietettyjen monien vuosien jälkeen työpaikan vaihto pieneen Luxemburgiin EU:n virkamieheksi oli minulle melkoinen kulttuurishokki. Padasjoen Sanomat kuitenkin osaa tiensä tännekin, ja ilmestyminenkin on nyt melko säännöllistä: ilmestymispäivää seuraavan viikon tiistaina se yleensä löytyy postilaatikosta. 

Nuukia kun olemme, hyödynnämme lehden tarkkaan. Roskikseen sitä ei heitetä, eikä myöskään polteta. Aviomies Peter silmäilee sitä silloin tällöin yrittäen ymmärtää otsikot, vaikka hän ei suomea puhukaan. Sitten lehteä kierrätetään. Täällä Euroopan Komissiossa Luxemburgissa on nykyään aika monta suomalaista, joita aina joskus sattuu tapaamaan esimerkiksi lounaskanttiinissa. 

Kerran jutellessa erään kollegan kanssa kävi ilmi, että hänelläkin on kesämökki Padasjoella, vaikka hän ei olekaan paikkakunnalta kotoisin. Kerroin tilaavani Padasjoen Sanomia, ja niinpä sovimme, että heti kun lehti on meillä luettu, lähetän sen hänelle. Mielenkiinnolla se kuulemma heilläkin luetaan. (Pahoittelen yhden mahdollisen lisätilaajan menetystä!) 

Toivotan levikin kasvua ja menestystä tuleville vuosille.
Täällä Luxemburgissa on ainakin yksi kiinnostunut tilaaja (voi olla, että on muitakin! ). 

Kesälomaa Padasjoella odotellen, 
Marita Logan Wiltz, Luxemburg 


 

TAKAISIN ALKUUN