http://gamma.nic.fi/~wirmaila/lehtiart/paikleh/padsan/000806virmj.htm
TAKAISIN SIVUKARTTAAN


Numero 33 
 padasjokelainen paikallislehti
Torstaina 17.8.2000

 
Virmailan suku koolla runsaslukuisena
 
"Jos kuvitellaan, 
että viimeisen parin sadan vuoden aikana ei olisi tapahtunut sitä kehitystä, 
joka nyt on tosiasia, 
mitähän me itse kukin olisimme? "
 

Opetusneuvos Sirkka Kinos
  .
"Jos kuvitellaan, että viimeisen parin sadan vuoden aikana ei olisi tapahtunut sitä kehitystä, joka nyt on tosiasia, mitähän me itse kukin olisimme? Joku tietysti olisi talollinen, mutta suurin osa olisi pudonnut alaspäin säädystään. Minä tuskin olisin päässyt emännäksi mihinkään taloon, kun isällänikään ei ollut taloa. Kenties isäni yritteliäänä ja kätevänä miehenä olisi perustanut puusepänverstaan. 
Minulla olisi saattanut olla mahdollisuus vaikkapa suutarin tai sepän vaimoksi. Tai ehkä olisin halunnut hienostella ja pyrkinyt pappilaan piiaksi. 
Voi kuitenkin olla, että olisin mahdollisuuksien vähyyden vuoksi vain vaipunut apatiaan ja ajelehtinut elämäni joten kuten toisten nurkissa. 

Se, että näin ei käynyt, johtuu ensisijaisesti yhteiskunnan työtehtävien monipuolistumisesta ja koulutusmahdollisuuksista. 
Koulutus on sinänsä lähempänä ja selkeämmin suoraan yksilön elämään vaikuttava tekijä kuin esimerkiksi hallitsijan kruunun nimi tai kruunun puute. Väitän, että vuoden 1921 oppivelvollisuuslaki ja 1970-luvulta lähtenyt maksuton, kaikkiin jatko-opintoihin mahdollisuudet antava 9-vuotinen peruskoulutusoikeus ovat yhteiskunnallisesti tuoneet enemmän yksilöllistä tasa-arvoa kuin mikään muu hallinnollinen päätös."
Näin sanoi opetusneuvos Sirkka Kinos puhuessaan sunnuntaina Virmailan suvun vuosijuhlassa Pappilanmäen koululla. 

Jyväskylässä asuva opetusneuvos käsitteli laajassa esitelmässään yhteiskunnan muutosta ja murrosvaiheita 1500- luvulta alkaen. 
Historian kulkuun hän liitti pieniä eläviä yksityiskohtia oman sukuhaaransa näkökulmasta Kuhmoisten Ruolahdelta. 
Puhujan omiin muistikuviin oli piirtynyt voimakkaasti suuret tapahtumat, kuten ilmapommitukset Kemijärvellä talvisodan ensimmäisenä päivänä. 

Opetusneuvos Kinos vertasi itseään ilmajuurisiin, niihin kasveihin, jotka maaperän sijasta kurottavat juurensa ilmaan, tuulenvirtausten ohjaillessa kasvun suuntaa. Yhä useammat joutuvat nykyisin työn vuoksi vaihtamaan asuinpaikkaa, ja juuret ovat tavallaan ilmassa. 
Puhujan neljästä vahvasta ilmajuuresta yksi kurottautuu yhä elävämmin ja voimakkaammin Virmailaan. 

Virmailan suvun vuosittainen tapaaminen keräsi suuren määrän läheisiä ja kaukaisia sukulaisia ympäri Suomea sunnuntaina Padasjoelle. 
Vuosijuhlan ohjelmassa oli Padasjoen pelimannien esityksiä, Virtasen sisarusten musisointia sekä katkelmia Kuhmoisissa esitetystä laulunäytelmästä Talkootanssit. Laulut sävelsi Ilmari Hannikainen ja näytelmän aihe oli peräisin Kuhmoisten Vanhan Tehin elotalkoista. Talkootanssien kantaesitys tapahtui tasan 70 vuotta sitten Savonlinnassa, kertoi Kuhmoisten kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Risto Ojala. 

Sukuyhdistyksen vuosikokouksessa esitettiin Kalevi Vuorelalle monelta taholta kiitoksia ja tunnustusta sukukirjan toisenkin osan julkaisemisesta. Keskustelua käytiin jo kirjan ensimmäisen osan uusitun painoksen toimittamisesta. Kirjan tekijä toivoo lisäyksiä tämän vuoden loppuun mennessä. 

Tutkimustyössä ja yhteyshenkilöinä kunnostautuneet Lahja Lahtinen Keuruulta, Veijo Naarajärvi Jämsästä, Seija Tanninen Kuhmoisistaja Tarja Laaksonen Turusta saivat sukuyhdistyksen viirin. Tarja Laaksonen on valmistanut Virmailan suvun internetsivut ja on lupautunut ylläpitämään niitä. Tästä hänet palkittiin stipendillä. 
Sukuneuvostoon valittiin entiset jäsenet uudelleen. Edesmenneen Kalevi Juvosen paikalle valittiin Sirkku Kainiemi
Jäsenmaksuiksi päätettiin 60 mk vuosijäseneltä ja 600 mk ainaisjäseneltä. 

Seuraava vuosikokous pidetään vuoden kuluttua Kuhmoisissa. 

Seppo Unnaslahti 
 
 


 

TAKAISIN ALKUUN